Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
Vale:
coke2k, с какви размери е електрета, дето го правиш? Смяташ ли колко му е минималната дебелина? И опитвал ли си веднага след като се втвърди, да го подложиш на коронен ефект? Доколкото виждам по всички описания за плексиглас и подобни на него винаги накрая правят коронен ефект. Обикновени термо-електрети казват само на тези от пчелен восък смесен със съкъс по японската технология.
coke2k:
Последно правих ф205мм. Не съм правил коронен разряд поради простата причина че диаметъра е прекалено голям. Т.е. решетката или иглата зависи от метода трябва да ми е на 300мм над мишената. Демек трябва ми напрежение половин милион волта. Така че не съм пробвал. Или трябва диаметър да речем 10 мм.......
Vale:
coke2k, защо не опиташ първо да направиш технологията с малък размер примерно 10 мм Х 10 мм и ако се получи, а големия диск не става, тогава можеш да го направиш на сектори като мозайка. Много е вероятно размерите да имат решаващо значение. Възможно е, причината да се крие в това, че е задължително да правиш и корона ефект.
coke2k:
Защото аз се запалих по електретите след дълго събиране на информация относно ТЕСТАТИКА. И тъй като всичко пряко и косвено водеше до тях, започнах да експериментирам. И съответно така започнаха и технологичните проблеми.
Да, вероятно ще пробвам скоро с малки образци 10х10мм, но всяко нещо с времето си....
Аtos:
Vale, уважавам опитите ви в практика и теория, аз не съм много навътре в тази материя, но да обобщя това, което разбрах (поне и заради другите, които са като мен):
Ако се направи такъв електрет и му се "внедри" първоначален заряд, поставен в съответното магнитно поле по правилния начин, той си самовъзстановява заряда, така ли е?
Ако умее да се самозарежда от средата, за какво му е първоначален заряд? Ок, да кажем, че трябва да се "активира", но...
След това какво става, когато се опитаме да използваме този заряд?
Ако го окъсим, какво се случва? Пак ли трябва да го помпим със заряд, за да работи?
Ако е така, къде отива "постоянния статичен потенциал" ? Би следвало да се натрупва сам от средата без външно активиране, доколкото разбирам, а от написаното дотук пък, впечатлението е, че ще работи на импулси - заряд-разряд...кое от двете е?
И "ще излее ЕМ енергия за неопределено време" - т.е. говорим за нещо като "вечна батерия"?
Сега - вечна батерия или импулсно устройство (с нужда от обратна връзка за самозахранване) ?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия