Животът- начин на употреба! > Екология
Екологично земеделие
Радико:
предлагам ти да вземеш под внимание и долните снимки. Освен това може да се поинтересуваш какво е това нещо "червената книга" да се поинтересуваш колко са изчезналите видове животни и после пак да пишеш колко много място имало на планетата.
Щото това което пишеш е приспивната песничка на палача да се разсееш и да не видиш кога ще ти сложи примката на врата. И на още няколко милиарда освен на тебе разбира се защото до следващата гибелна епидемия остава прекалено малко време.
Vetap:
Нека да оставим глобалните проблеми за тоя отгоре! Аз лично искам да споделя две - три неща:
1. Един тарикат, живеещ на 7 етаж в Ж.К Тракия, Пловдив, се беше изхитрил и отглеждаше ягоди на покрива на панелния блок - в сандъци във варели и в какво ли не още. Поливаше ги с маркуч през терасата на апартамента. Понаправи пари човекът!
2. Един мой познат, притежаващ малко дворче 100m2 пък ми предложи да му помогна в проектирането и автоматизацията на нещо като виенско колело със сандъци, които се въртят бавно и постоянно се огряват от слънцето. Напояването, и другите необходими манипулации се извършват, когато контейнерът е в долно положение. Хитро.. нали, особено ако ти е малко дворчето и искаш да ядеш екологично чисти зеленчуци.
3. Аз скоро ще съм напълно готов за т.н. "aquaponics". С две думи - отглеждаш риба в малко басейнче и с водата от този басейн наторяваш маруля, домати или краставици. Хем рибата доволна, хем зеленчукът расте използвайки изхвърлените от рибата "мръсотии". Вече ядох риба отгледана по този начин и съм готов с басейна - 3 X 3 m. Дълбочина 1.5m. Един съсед има 3 - 4 парника и остана под пари отглеждайки краставици и домати за продан. Но той ги сади в стърготини и използва торове, което не ми допада.
Имам една вана, която е любимо място за моите 7 гъски и 5 патки. Водата след една седмица плуване и с..не в нея става по - добра от най добрия оборски тор. Само отваряш кранчето и течният тор постъпва в градината.
Та такива ти ми ти работи. Чисто практически и прости неща. Ако всеки вземе да се потруди малко, нещата ще тръгнат и в глобален мащаб.
Радико:
--- Цитат ---1. Един тарикат, живеещ на 7 етаж в Ж.К Тракия, Пловдив, се беше изхитрил и отглеждаше ягоди на покрива на панелния блок - в сандъци във варели и в какво ли не още. Поливаше ги с маркуч през терасата на апартамента. Понаправи пари човекът!
2. Един мой познат, притежаващ малко дворче 100m2 пък ми предложи да му помогна в проектирането и автоматизацията на нещо като виенско колело със сандъци, които се въртят бавно и постоянно се огряват от слънцето. Напояването, и другите необходими манипулации се извършват, когато контейнерът е в долно положение. Хитро.. нали, особено ако ти е малко дворчето и искаш да ядеш екологично чисти зеленчуци.
--- Край на цитат ---
Vetap Това което си описал идеално се вписва в графата "вертикално земеделие"
Точно за такива неща и аз говоря, а ако торта от рибите премине и през обработката на метанови бактерии ще е още по добра, ще е вече "прегоряла тор"
svetlio760:
Ми ето, измислили сте го! В тоя ред на мисли и на мен ми идва музата да мисля за басейни и виенски колела! Другото са аргументи, които много много не ни интересуват тук в България с пустеещите села. Сега нека за 6-7 милиона българи да сметнем колко площ се пада на един българин в България. Аз не съм по смятането, но съм убеден, че ще се пада по повече от декар, като ще има място и за екологията, както се оказва и в световен мащаб.
Радико:
--- Цитат ---Другото са аргументи, които много много не ни интересуват тук в България[/quote
Знаеш ли Светльо точно така са казвали и болярите на цар Иван Шишман, но когато са разбрали, че грешат е било късно вече. Аз виждам добре какво става защото на 3 спирки на трамвая от мен има бежански лагер. Така му викат де. правилното е агресорски лагер.
--- Край на цитат ---
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия