Животът- начин на употреба! > Екология

Екологично земеделие

<< < (8/18) > >>

Maistora52:
Това, което Джун обяснява ми попадна - не помня откъде и как - преди десетина години.
Там обясняваха още, че пръскането на листната маса с този торен чай също е и вид торене, но доста по-неефективно, защото първо се отмива лесно от следващия дъжд, второ - лесно може да се прекали и да се изгорят листата...и...
Гледал съм листа (из мрежата) под микроскоп - много фина структура е това, а че и трябва да е чисто листото, за да може да фотосинтезира...и това да го напръскаме с торния (тортения) чай е нож с две остриета - може да задръстим листата, техните пори с които дишат и направо да замажем клетките с които фотосинтезират, с "кален филм" и "вместо да изпишем вежди - ще избодем очи"...
Това за ензимната съставка на торния чай - добре - приемам го, но неговата "носеща" съставка - създадена в домашни условия - всъщност е точно една разводнена почва - кал, и тя е убийствена в случая...
Тези в лабораториите, дето са "открили" т.нар. метод за пръскане на растенията с торен чай, сигурен съм, че са го правили при абсолютно спазване на изискванията за "дишане" и незатъмняване" на листната маса... вкл. и самите зеленчуци и плодове.
Значи - трябва - след като получим съответния Ензимен коктейл - да го филтрираме през два ката фин плат - или както във фотографията - през топче памук набутано във фунията...
Т.е. трябва да излезе БИСТРО, ТОВА ПРИЕМАМ ЗА "ЧАЙ" - МЪТНО ЛИ Е - ПИШИ ГИ РАСТЕНИЯТА - БЕГАЛИ!

Иначе от този чай можем да си наливаме в почвата - на воля! - те и корените имат нужда от тези ензими! - даже повече!
Идеята обаче беше за пръскане с този "чай" срещу вредители - насекоми, вируси и бактерии...
Според мен - ефектът в домашни условия - градината, ще е съмнителен.

А и това със сладката съставка ... ами при нейното разграждане от съответните бактерии ще получим - доколкото имам опит - ЧИСТ АЛКОХОЛ, или нещо като Почвено-Торна Бира!
Ето затова пак трябва да се внимава - на кой ден от ферментацията  на "бирата" ще я използваме... в началото алкохолът е малко, но колко... пък и съвсем не е ясно кои точно бактерии ще надмогнат другите в развитието си, за да не получим от виното - оцет!

Според мен - голяма заигравка е, и може да си оакаме продукцията, преди още да сме я опитали!

П.П. - това е тема, в която свободно можем да употребяваме термини като... лай-а, пик-я и производни, щот нема други думи!... например - фашкия е същото, като да кажеш "лайно"!
И нема-а се гевезиме с разни други - като например "урина"... дрън-дрън - ми това си е чиста пикня!

june1900:

--- Цитат на: Maistora52 в Април 08, 2017, 02:57:17 pm ---Тези в лабораториите, дето са "открили" т.нар. метод за пръскане на растенията с торен чай, сигурен съм, че са го правили при абсолютно спазване на изискванията за "дишане" и незатъмняване" на листната маса... вкл. и самите зеленчуци и плодове.
...
Иначе от този чай можем да си наливаме в почвата - на воля! - те и корените имат нужда от тези ензими! - даже повече!
Идеята обаче беше за пръскане с този "чай" срещу вредители - насекоми, вируси и бактерии...

--- Край на цитат ---

Да, точно така, самата течност трябва да е прозрачна, естествено. Тя ще е мътна, но не кална. Относно самата фотосинтеза, не мисля че е задължително листата да са толкова чисти. Няма логика природата да ги е измислила с идея за чистота (и тя не е). Факт си е, че растенията не се нуждаят от светлото на светлината, а от това, което светлината пренася, растения могат да се гледат и на тъмно, стига нужната радиация да е налице (експериментите на Хиеронимус).

Прост експеримент е да се покрият две групи растения с два плата - бял и черен. Растенията под черния плат ще се развият по-хилави, а тези под белия плат ще са по-силни. Точно затова муджахидините всъщност носят ЧЕРНИ хиджаби (или там каквото е) в пустинята. Който си сложи бяла фанелка навръх планината - ще изгори, защото бялата фанелка не спир UV радиацията. Черната обаче я спира, и с черна фанелка ще ти е по-жега (защото попива радиацията), но няма да изгориш отдолу.

Така че в крайна сметка става дума за това - дали РАДИАЦИЯТА стига до хлорофила. А не самата светлина като носител.

Торния чай образува лъскав, полиран слой върху листната маса, ако растението се къпе с него. И тези засъхнали ензими отблъскват насекомите.

Проблемът е, че на български няма почти никаква информация за почти нищо. Тук не става въпрос да сравняваме Руския кръг срещу Западния информационен кръг, а става дума за това, че 95% от информацията в интернет е на английски. Сиреч, ние, знаейки само руски масово, се ограничаваме максимум в 5% от това, което има в интернет като информация.

Ясно е, че в момента информация трябва да се търси в интернет... библиотеките ни не стават за чеп, а хората, които са ИСТИНСКИ ловци на информация и истински разследващи изследователи, обикалят световните библиотеки. И точно затова ние не можем без да цитираме от тези хора - защото, за да го правиш това, трябва да обикаляш света, да стоиш на хотел с месеци и често да плащаш пари и за достъп до определени библиотеки.

И това е другия проблем - само 1% от книгите по света са дигитализирани и по-малко от този 1% могат да се открият на свободен достъп.

И от това нищожно количество информация 95% е на английски.

С други думи - до нас по-модерна информация от Съветската НЕ достига лесно.

Точно затова съм се заел с превеждане... но тогава пък идва другия проблем - нежеланието на важните хора да се информират и циментирания навсякъде маниер на поведение, че никой няма нужда да знае нищо повече до края на живота си, той е доволен с това, което по случайност е научил до сега и смята да прекара остатъка от живота си в утъпкване на собственото си бъдещо лобно място.

За торния чай съм навит да преведа някоя подбрана книга, но това ще стане само в случай, че се започне общ проект с мое участие (защото в момента съм зает с преводи за разните начинания, в които участвам), а дори това да стане, това точно със сигурност няма да е на първо място в приоритетите за преводи, защото в земеделско отношение нас ни няма на информационната карта.

PyroVeso:
Да вметна и моите скромни познания и размисли по въпроса.

Макар да ми липсва значителен личен практически опит, съм имал възможността пряко да наблюдавам опита на други хора.
Преди 15-ина години имах удоволствието да работя около 2 лазарника с проф. Мария Златева - пионер на компостирането у нас. Тогава тя и екипът ѝ стартираха пилотен проект в България за фамилно компостиране. Той беше под егидата на Министерството на земеделието, а за образоване на населението, раздаването на компостери и 1 година пробна експлоатация беше избран Велинград.
Та както споменават и други колеги тук, процесът е подобен на ферментация, но не съвсем. Затова се и нарича "компостиране". Целта е при създадени и контролирани от човека условия да се подпомогне и ускори природния процес, който отговаря за разграждането на биоразградимите отпадъци в природата. Точно този, за който говори krasias, че се случва под боровете и дава "торф".
Та значи условията за успешното му провеждане са следните:
- във входната суровина трябва да се докара строго определено, специфично съотношение между материалите, съдържащи въглерод, и тези, съдържащи азот (мисля че беше 14:1 в полза на въглерода, но не си спомням вече - трябва да се погледне);
- към сместа от отпадъци задължително се добавя някакъв процент пръст от мястото, на което ще бъде приложен компоста след това - с цел осигуряването на съответните земни бактерии, уеднаквяване pH на средата и т.н.;
- необходимо е определено количество вода/влага в така подготвената смес, но не и тя да е течна, кална или нещо такова. все едно имаме влажна пръст;
- необходима е много добра аерация на компостиращата се смес, иначе се преминава към анаеробния процес гниене. Това може да се постигне чрез набиване на пластмасови тръби в компостиращата се маса, или "обръщане" на купчините с някаква селскостопанска техника. Или ако се провежда в специален реактор - разбъркване и продухване с въздух;
- при започване на процеса температурата трябва естествено или изкуствено да се покачи и да се задържи на определена стойност, докато сама започне да пада при приключването му.

Доколкото си спомням, в изцяло механизирани и оптимизирани условия (постоянно механично разбъркване, аерация, подгряване) процесът приключва за около 3-4 дена. В домашен (дворен) компостер (който прилича на кошер или на по-малък контейнер за боклук...) - за около 2 седмици до месец, а в природата, знаете - целогодишно.

Полученият по този начин компост е всъщност хумуса - органичната съставка на почвата, придружен и от много минерали, микроелементи, почвени бактерии и т.н. Той е и структуро-образуваща фракция на почвата, понеже частичките му са като гъбести (или гумени) глобули, благодарение на които в почвата се задържа влага, въздух и т.н.
Хумусът има силна характерна миризма на пръст, но нищо гнило, трупно или лайняно не трябва да се долавя в нея.

Това нещо, дори смесено с пясък от пустинята образува супер-плодородна песъчлива почва, на която за година израстват по няколко реколти!

Отделно така полученият компост може да се "разтвори" във вода, да се остави да се утаи, и с бистрата течност отгоре да се пръскат растенията срещу вредители.

Покрай проф. Златева, проекта и конференциите се запознах с много интересни хора, между които и проф. Каров от Пловдивския ВСИ. Не знам дали човекът е още жив (тогава беше 80-годишен), но беше посветил целия си живот на екологията (дума, казана за пръв път в България от него) и на биологичното земеделие (устойчиво във времето земеделие без грам торове, пестициди и ГМО - само с наши, български сортове). Имаха опитно поле, на което съм ходил. Отглеждаха всичко, за което се сетите - от чушки и домати, картофи, до плодни дръвчета - всичко беше с невероятен вид и вкус.

Имаше и един друг ентусиаст - доктор от Пловдив, с жена му (не си спомням вече имената). Те пък бяха пионери на компоста от калифорнийски червей. Кравешки екскременти се слагат в импровизирани лехи/корита от найлон, пускат се червеите, и после ежедневно цялото това нещо се пръска с вода за да не изсъхне. Получава се продукт с вид направо на чер барут - истински чернозем! Предполагам е силно концентрирана версия на горния компост, за който писах. Със само 3 кубика от това супер-вещество превърнахме 2-декаровия двор на баба ми в райска градина...

Майсторе, не си прав за ГМО-то, да знаеш. Вече излязоха първите изследвания, че крави, гледани с ГМО-царевица, боледуват в пъти повече от храносмилателни разстройства, болести, изменения и рак на стомаха. Много трудно можеш толкова милиарда години еволюция да ги надхитриш със 100-150 години биология и генетика...
На хартия и по замисъл всичко е прекрасно, да, обаче гените са опасна работа - в биологичния организъм всяко нещо има двойно, тройно, та чак 80-торно предназначение! Като направиш растението устойчиво на вредители, може да се окаже, че си го направил устойчиво и на човешкото храносмилане! Вследствие на което стомахът ти се мъчи, мъчи и след 20 години отказва да работи, или хваща рак... ама това го разбираш чак след 20-30 години. Да, може би опростенчески примери давам, но това е истината. Манипулирайки гените НИКОГА НЕ ЗНАЕМ КАКВО ТОЧНО ПРАВИМ, т.е. - постигаме си (уж) целта, ама не знаем покрай това колко още неща сме объркали и колко поразии сме направили.
И още нещо много опасно - ГМО-растенията като по-устойчиви, опрашват другите от разстояние, модифицират ги и започват да доминират, и естествените култури, вследствие на което последните и те се модифицират (или изчезват - зависи от гледната точка). И после какво правим? Ние сме любители на естествените домати, нищо че боледуват, но такива вече просто няма, защото 10-те корена, които сме боднали, са опрашени от ГМО-доматите на съседа, и вече всичко е ГМО...

Та ако трябва да изкажа мнение - 1000 пъти бих заложил на биологичното земеделие на проф. Каров (казвам го съвсем условно), отколкото на ГМО, за изхранване на човечеството.

Малко линкове:
http://www.klassa.bg/News/Read/article/159239_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0,+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0
http://bio-zemedelie.blogspot.bg/2011/05/blog-post.html
http://www.plovdiv.utre.bg/2014/03/07/213885-vruchiha_purvata_nagrada_za_biozemedelie

https://gorichka.bg/snezhana-blagova-na-forum-biznes/
(сега се сетих - д-р Благов се казваше човекът с червеите, а жена му - Снежана)

ppipilica:
Ех Джун много си сладкодумен и много четеш, за много неща дето ги пишеш си прав или по точно който ги е съчинил, но за други не си или тоя дето ги е писал не е посадил нищо през живота си. Хлорофила ползва само част от червената и част от синята светлина, ако не ми вярваш вземи и прочети как работи хлорофила и каква светлина ползва, аз доста съм чел имам наблюдения и десетки хиляди посяти семена на изкуствено осветление, та на въпроса за радиацията през бяла фанелка и през черна такава е направо смешен.
Ти лично отгледал ли си поне едно растение на тъмно че вярваш на някакъв дето е писал глупости, само не се обиждай нищо лично, просто съм изумен как може да върлуват откровени глупости и хора да им вярват, да четох дето си постнал за опитите му, на учения, но на базата на моя опит няма как да му вярвам.
За състава на почвата може много да се говори, да има полезни бактерии в нея, но растенията могат и без тях, те са за друго в почвата, но живеят в симбиоза с корените на растението.

plcsoft:
Да внеса и аз своите две стотинки по темата.:)
Хора вие добре ли сте???  :o :o
Да, питам това съвсем сериозно.
Защото като прочитам от време на време писаниците ви, имам откровеното усещане че, синтетиката и техногените боклуци с който се тъпчете съвсем са изпарили трезвомислието и ясната преценка за света в който Живеем. Имам усещането че, целенасочено си градите илюзорни вселени и се опитвате и останалият народ да натъпчете в тях.
Но, това няма как да стане. Защото това с което се опитвате да си чешите мозъците е толкова нищожна част от ЖИВОТА че, просто освен илюзия и свърхамбицирана Алчност на болни мозъци няма друг по-подходящ термин с който да го нарека.
Какви са тези генетики, какви са тези торенета и химикали, тези лабораторни измислици, тези чайни церемонии с който ще поливате "и облагородявате" Майката Природа.  Това просто е нелепо и говори за едно! Говори за една Еговманиачена душа забулена с пердето на Страха от сгромолясващата се пред очите ви виртуална реалност която си градите с къртовски труд и инат. Хора, осъзнайте се!!! Да и това го казвам съвсем благодушно.
Защото освен да ползвате самите себе си в тези "величави" експерименти няма друг кой да ви се върже на илюзиите. Това не го ли разбирате.
Като аргументи ще дам само няколко реални примера на по-фрапиращите изгъзици с който си запълвате празнотата в Единственият си Живот.
Първо. Някой от съформците пишат че, видите ли цялата тази "наука" при това "естествена" се прави със цел че, видите ли света в който живеем се пренаселва и вече няма достатъчно храна и в скоро време ще се мре от глад, недоимък и болести. Това просто е нелепо бе, хора. Какъв глад, какъв недоимък, каква генетика!?
Преди десетина години(може и повече) с един мой приятел счетоводител седнахме и направихме елементарна сметка. Спора ни беше за това че, хляба поскъпвал защото имало недостиг на жито и реколтата през годината е била слаба(ставаше въпрос за среден добив от около 600кг на декар!). Та извадихме един калкулатор и почнахме да смятаме. За да бъда правилно разбран ще конкретизирам че, сме взимали осреднени стойности без да се вманиачаваме :)(мисля че, няма смисъл да ви обяснявам какво е това).  Сметката излезе повече от озадачаваща!!! Та каква е тя!
Аз примерно на ден консумирам около 200гр заводски хляб- това ми е достатъчно. Един хляб го изяждам за три дни. За един месец това прави 10 хляба. За една година 120 хляба. Нали така. Значи моите нужди от хляб за една година са 120 хляба. Един хляб тежи 700гр и се приготвя от един килограм жито. За изхранването на един човек за една година е необходимо 120кг. жито. Това означава че, при 600кг среден добив от един декар ще бъдат нахранени 5 гърла за една календарна година. Така ли е! Населението на България по-това време беше около 7 милиона(грубо). Та за изхранването на 7 милиона за една година с хляб, ще са необходими около 1.4 милиона декара площ засети със пшеница.
Знаете ли, каква площ заема това от територията на България?  :)
Това са по-малко от две общини, дами и господа. Да по-малко от две общини. Тогава бяхме събрали площите на Община Генерал Тошево(там се намира Института по Пшеницата и Слънчогледа, да ви светна ако не сте го чували) и Община Тервел. Който имат обща площ около 1.9 милионна декара. В държавата ни има 264(5) общини. Та озадъчавъщото в случая беше това, къде отива произведеното от останалите 262 общини.Къде? При това говорим само за земеделска продукция. Ами останалите отрасли от икономиката. Така че, илюзията е тотална, господинчета!!! Просто тотална!
Ако всичко това се насложи към останалата обработваема земя на Планетата ще се види че, картинката е просто потресаваща!
Като аргумент мога само да посоча че, цялата човешка популация населяваща нашата Планета около 7 милиарда зомбирани и не дотам зомбирани души се събира на площ колкото един град като Москва. Толкова сме.
Втори аргумент. Пак личен пример(защото е реално). В покрайните на града в който живея имам вила с 500 кв.м двор. Около 300 кв.м. са засети със плодни дръвчета от който събираме около 1 тон плодове. Останалите 200кв.м. дворно място го ползваме за садене на зеленчуци за зимнина и консумация. Тази площ е напълно достатъчна(че има и артък) ;) за да покрие нуждите от пресни плодове и зеленчуци на 5 членно семейство за една година. Можете сами да си направите сметките от тук нататък. Не ми се занимава повече със безсмислени калкулации. Ако не вярвате просто влезте в Гугъл мапс и разгледайте каква част от обработваемата земя на планета се експлоатира. Ако досега не сте се замисляли. Превърнали сме нашата Майка кърмилка във напарчатени и напоени със химикали и синтетика разпределени площи. Страшно грозна и неестественна от природосъобразна гледна точка картинка. Когато за първи път разгледах Планетата от тази гледна точка, направо ми се доповръща от Човешката Алчност и Безмозъчност.  >:( >:(
Трети аргумент. Интересно ще ми бъде някой от вас да обясни следното. Как е възможно в една страна като Индия въпреки ограничената си площ, човешката популация да нараства експоненциално и със сигурност ще продължи да нараства а, в същото време в една Русия примерно която е с 10пъти по-голяма площ от Индия(примерно, не съм го смятал) човешката популация намалява и то драстично, при това обработваемата земя там е безмерна за нашите мащаби. Макар че руснаците и другите(цивилизовани страни)правят неимоверни напъни за да компенсират популацията си. Но, едва ли ще постигнат кой знае какво! Защо?
  Защото, създадената там техногенна среда, изсмуква като пиявица жизнените сокове на човека. Такава среда се опитвате да развивате и вие бе, хора не го ли разбирате. Мога да напиша още много неща но, спирам защото това писание ми изяде цели два часа от времето предоставено ми да живея на този свят. Айде лек ден, от мен!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия