Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Вашите експерименти

Турбина на Michael Waters - малък макет

<< < (2/7) > >>

ppipilica:
Ми нема лошо да се занимаваш с нещо, ма вземи да погледаш в тубата има доста клипчета с тоя Фарадеев генератор. Първо магнитите трябва да са два, от двете страни на диска, второ си трябват високи обороти, тая турбинка няма как да ги осигури, може и без четки но ще ти трябват панички с живак който ще работи като четки.
Аз също щях да правя опит но се намери собственика на медната ламарина която бях приватизирал и си я взе, ся ще пробвам с алуминиеви дискове от електромери, че дава ток верно е дава но чак много ампери не очаквай, до колкото съм чел по въпроса трябва диск с голям диаметър.
Хубавото на тоя генератор е че колкото четки сложиш по периферията на диска на всички излиза напрежение. Без четки, ако запоиш кабел на периферията, няма да извадиш нищо, бягаш от принципа на работа, не че някой го знае баш какъв е. Е има некви теории но дали са верни.
Ся като те чета няма да се откажеш та затова успех в опитите.

june1900:
nizo, специално на теб е безпочвено да ти се обяснява каквото и да е, защото имаш проблеми, които не се коренят в наличието или липсата на дадена информация, а в задоволяването или ограничаването на емоционални нужди.

Но в името на читателя, ще разясня:
1. Приемаш наготово нещо абсолютно недоказано - че без четки не е възможно генериране на ел.потоци в апарата.
2. Грешно схващаш принципа на генериране на потенциална разлика в класическата архитектура на този апарат.

И за да участваш конструктивно с коментари по един проект, който се отклонява от класическата архитектура (част от проекта в тази тема), трябва да си подобриш осведомеността. Но това, както отбелязах, само по себе си няма да разреши проблема ти с комуникацията.

Колкото до това:

--- Цитат на: nizo в Март 30, 2017, 12:36:45 am ---Интересен въпрос. Пуснал си схема на която до транзистора е написано с едри, четими букви: TIP35C. Такъв ползвай. Там пише обаче 6-12V. Aйде обясни, къде са тези 6-12V в твоята идея?!

--- Край на цитат ---

Да, интересен въпрос, нали. Затова го задавам, но нещо не схващаш идеята зад него.

Коев:
Доколкото разбирам, чрез използването на палачинкова бобина вместо цялостен меден диск, се цели наподобяване на диска със спираловидните прорези в безгоривния генератор на Тесла, с цел  извеждане на токовете от целия кръг-спирала от центъра към периферията.
Действително, един от парадоксите на фарадеевият диск е точно този, при който се въртят дискът и магнита залепени заедно и при създаване на неподвижен проводящ мост между центъра и периферията на диска, чрез четки, започва да тече ток по неподвижния радиус между двете четки- от центъра към периферията на въртящия се диск.Факт е и аналогичния вариант на този ефект- другият парадокс, при който залепените магнитен и меден диск са неподвижни, а се върти четкодържателя с двете четки по неподвижния метален диск- също потича ток, този път по подвижния радиус между движещите се четки.
Има доста клипове в мрежата, с опитни постановки доказващи двата парадокса, но чрез използване на плъзгащи контакти/четки/ по диска. Не съм виждал клип, където магнитния и медния диск се въртят заедно с двете четки и проводящия мост с амперметъра заедно в пакет и да се отчита ток през моста и фиксирания радиус между четките. Не знам, дали е правен такъв опит и какъв би бил резултатът
При този вариант- със диск направен от навита медна лента, аз бих свързал пакета от възбудимата и модифициращата намотка към оста на въртене, а магнита бих фиксирал неподвижно срещу възбудимата намотка от въртящия се пакет. Така със сигурност/ според моите знания/ ще може да се индуцира ЕДС в първата/възбудима/ намотка, по безконтактен начин.  Приемната бобина според този мой вариант, ще е фиксирана от срещуположната на магнита страна, около втулката за оста на ротора.

juliang:
За да ти кажат какъв транзистор трябва да сложиш, трябва да представиш поне малко данни за тока и напрежението което очакваш да изкараш. Има транзистори които "отварят" на 1 волт, има такива дет отварят на 5. Има за ток 50 милиампера, има за 50 ампера. Има за 5 волта, има за 500 волта.
Моето мнение е, че при очаквани мижави тоци и напрежения трябва да създадеш някакъв резервоар (кондензатор), където да събереш мижавия добив, и след това да го изстреляш с един кратък но мощен импулс. Трябва ти нещо, което да отваря при достигане на някакво гранично напрежение, и да остава отворено дори и след като напрежението на източника падне под тази граница.
Аз лично бих се загледал по някой мосфет заради по-ниското му вътрешно съпротивление. Ма той па е по-тегав за управление...
Ще ти трябва и някакъв компаратор или ценеров диод който рязко да пробива при определено напрежение и да ти отваря транзистора.
Аз лично бих се замислил и за някакъв step-up модул, който да вдигне и поддържа изходното напрежение в големи граници и така да източи всичко събрало се в кондензатора в един импулс.

dymelsoft:
june1900,..............
....................
...................

По въпросa за транзистора слагаш какъвто имаш, в твоя случай е абсолютно без значение. Посоченият TIP35 е мощен транзистор с твърде малко усилване по ток. TIP110 e "дарлингтон" транзистор и е по-удачно решение в случая.

Успех в начинанието!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия