Автор Тема: Отровена е цяла колония белоглави лешояди в Кресненския пролом  (Прочетена 5797 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
"Не е нормално 60 години, след като е изчезнал от този район, поради употребата на стрихнин за унищожаване на хищници, след дългогодишни усилия и инвестиране на много средства и усилия белоглавият лешояд да изчезне отново поради същата причина - залагане на отровни примамки за хищници (примитивна, но най-вече незаконна и абсолютно неморална практика)" коментира председателя на ФДФФ.

https://dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/otrovena-e-ciala-koloniia-beloglavi-leshoiadi-v-kresnenskiia-prolom-2013755

Бележка от мен: не свободна енергия, а робски синджири ни трябват!  >:( >:( >:(

Почти цяла колония белоглави лешояди е изтровена в района на Кресненското дефиле. Най-вероятната причина е незаконно използване на отрова, коментира за Дарик Емилиян Стойнов от фонд за дивата флора и фауна.

Природозащитниците призовават отговорните институции за спешни, ефективни и координирани действия, за да спасят останалите птици в пролома. Апелът им е насочен към Регионалната екоинспекция, МВР, прокуратура, Българска агенция по храните и местната власт, както и към гражданите.

От екипа на Фонда за дивата флора и фауна разказват, че до момента са открити 8 мъртви птици, а липсват над 20 белоглави лешояда.

В рамките на тези две седмици са намерени мъртви и други животни, сред тях са няколко врани, лисица, вълк, което доказва, че в района се хвърля умишлено отрова за животни.

В момента са оцелели само пет птици, които са се спасили поради това, че гнездят.

От фонда ще предприемат конкретни действия в опит да помогнат за решаването на проблема в Кресна. До дни те ще пуснат в региона няколко птици "шпиони", оборудвани с модерен GPS, който ще проследява в реално време всяка птица къде точно се намира.

Още за белоглавия лешояд:
http://fwff.org/BG/griffon-vulture-reintroduction-in-kresna-gorge/

Още по темата:
http://www.greenbalkans.org/bg/Nezakonno_izpolzvane_na_otrovi_v_Kresna_opropastyava_15_godishen_trud_za_zavryshtaneto_na_beloglaviya_leshoyad_Prirodozashtitnitsite_apelirat_kym_institutsiite_i_grazhdanite_za_speshni_merki_koito_da_spasyat_koloniyata_v_proloma_-p6299
https://news.bg/society/otrovi-otnovo-ubivat-leshoyadite-v-kresnenskoto-defile.html
« Последна редакция: Март 29, 2017, 05:31:15 pm от atos »

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Thoughts become things!
Белоглавите лешояди май са загазили.  :'(