Автор Тема: Електромагнитна индукция (М.Фарадей 1831г.)  (Прочетена 4010 пъти)

hristolocco

  • Гост
Здравейте Свободни Хора, през 19 век М.Фарадей формулира едно свое забележително откритие U=-dFi/dt 1831г. Тук в темата ще се заиграем за да се опитаме да го разберем. Индуцираното напрежение е равно на промяната на магнитния поток за единица време със знак минус заради правилото на Ленц - всеки генериран ток се съпротивлява на силата, която го поражда.
И така още в първата половина на 19 век ние вече знаем как се генерира Е.Д.Н. (електродвижещо напрежение).
За да имаме най прост ел.генератор ни трябва магнит, който да въртим и намотка, в която генерираното напрежение U=-NdFi/dt, където U е генерираното ни напрежение във волти [V]; N - броя навивки на бобината; Fi - магнитния поток; t - време, да се снема върху товара Rt свързващ накъсо намотката ни.
Това откритие дава основата на генерирането на електричеството в произволни дори промишлени мащаби, въоръжени с това знание от 19 век ние можем да генерираме колкото си искаме електричество достатъчно да захраним нашите консуматори Rt в желаното от нас време на тяхната работа.
Практически този ефект - Електромагнитната индукция - позволява съществуването на Генератори както и на ВЕЦ, ВяЕЦ, АЕЦ, ТЕЦ, ГЕЦ и навсякъде където механичната енергия бива превръщана в електричество, с изключение на Фотоволтаиците - там се използва друг ефект, наречен Външен Фото ефект, за който през 1921 год се присъжда Нобелова премия на Алберт Айнщайн който пръв го патентова с 2 странички патент.
Електромагнитната Индукция е в основата на цялата ни съвременна енергетика с едно изключение - без ФЕЦ. Като изключим фотоволтаичните панели ние разчитаме само на проводник, движещ се в магнитно поле и пресичайки силовите линии, се индуктира електродвижещо напрежение (е.д.н.), в което обединяваме механичното движение с магнетизма и с електричеството 3 в 1. Светата Троица - триединството - имаме електричество, движение на проводник и магнетизъм във взаимодействие трите едно с друго. Тогава ако имаме двете съставни налични, можем да възпроизведем липсващата ни трета съставна от тези три взаимосвързани сили: електричеството, движението, магнетизма.
« Последна редакция: Март 18, 2017, 01:22:44 am от Maistora52 »

Неактивен бай Теню

  • Сериозно Активен
  • ***
  • Публикации: 442
  • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
Re: Електромагнитна индукция (М.Фарадей 1831г.)
« Отговор #1 -: Март 18, 2017, 06:05:55 am »
Тук ми ареса напипваш нещата ДАВАЙ НАТАТЪК.....ШИ ПОМАГАМ

Неактивен epwpixieq-1

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 396
  • Пол: Мъж
  • e^(π*ι)+1=0
Re: Електромагнитна индукция (М.Фарадей 1831г.)
« Отговор #2 -: Февруари 14, 2018, 07:02:58 am »
locco, като сте започнали с явлението на електромагнитната индукция или както някои автори през 1850 година го наричат "инерция на динамичното електричество" ви препоръчвам да се здълбаете в една малко известна статия на The Hon. J. W. Strutt от Trinity Collage, Cambridge, публикувана на страниците на "Philosophical magazine and Journal of Science, Fourth Series, July 1869". Темата е "Относно някои елекромагнитни феномени разгледани във връзка с Динамичната Теория" ( "On some Electromagnetic Phenomena considered in connecxion with the Dynamical Theory": https://books.google.com/books?id=tljREPErcgEC&pg=PA1&lpg=PA1&dq=On+some+Electromagnetic+Phenomena+considered+in+connexion+with+the+Dynamical+Theory+J.+W.+Strutt&source=bl&ots=K-PQ9stFJT&sig=bsF5o_AECHZWbwsDiRGli9KCuL4&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwj79r3pzqTZAhVNwWMKHfcVAXYQ6AEILDAA#v=onepage&q=On%20some%20Electromagnetic%20Phenomena%20considered%20in%20connexion%20with%20the%20Dynamical%20Theory%20J.%20W.%20Strutt&f=false )

Това е една чудесна статия, която по един сравнително елементарен начин, без много формулировки са обяснени феномените на индукцията от гледна точка на флуидната динамика, и в допълнение представя част от феномените като еднополярни импулсни токове/потоци, реактивен (по)ток, инерция на (по)тока, които 30 години по-късно биват изследвани от Тесла, и използвани в динамиката на неговите изобретения използващи в основата си феномените създадени посредством пулсиращи еднопосочни електрически импулси.
« Последна редакция: Февруари 14, 2018, 11:06:04 pm от atos »