Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА
MTM:
Аз що си мисля, че 1кг.земна маса в Космическия вакуум е равен на нула.
100кг. 1тон... Също е нула кг.
Аtos:
--- Цитат на: MTM в Декември 04, 2018, 12:20:38 am ---Аз що си мисля, че 1кг.земна маса в Космическия вакуум е равен на нула.
100кг. 1тон... Също е нула кг.
--- Край на цитат ---
Ако е статичен спрямо теб - да, но ако се е засилил към теб с 20 км/ч има голяма разлика дали ще те прасне 1 кг. или ще те бухне 1 тон :D
Масата си е маса...
Ако си в космоса и тежиш 100кг. и се оттласнеш с крака от тяло 1 тон, то ще се задвижи срещуположно на теб, с 10 пъти по-малка скорост, отколкото ще придобиеш ти от оттласкването.
MTM:
atos забравих, да уточня, че всичко се мери статично. Масата си е маса. Няма спор..
Аtos:
Ако е статично - няма как да се мери ;D
Все едно да мериш енергия без движение, няма как?
Но масата си е маса!
Аtos:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Декември 03, 2018, 07:02:36 pm ---Едно много интересно четиво за тези които искат да го разберат:
http://web.uni-plovdiv.bg/drago/geophysics/gravity.pdf
--- Край на цитат ---
Да, интересно е като нещо, което те връща в ученическите години :D
Следният пасаж ме наведе на въпрос:
"И така, ускорението при свободно падане може да бъде разглеждано като сума
от ускоренията предизвикани от гравитационното привличане на Земята и
инерчната центробежна сила, дължаща се на въртенето на Земята."
Та въпросът е:
Ако имаме самолет, летящ на запад със скорост 1700 км/ч. (въртенето на екваториалната повърхност на Земята) и в него претеглим еталона на 1 кг. той би следвало да е сравнително по-тежък, игнорира се центробежната сила!
И обратно - ако самолет със същата скорост се движи на изток, същият този 1 кг/ би следвало да е по-лек от еталона, добавя се още толкова центробежна сила.
Някой провеждал ли е подобен опит (извинявам се за невежеството)?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия