Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА
Аtos:
lz1jer, не знам за какво е цялото това запъване, след като в крайна сметка говорим за едни и същи неща?
Виж откъде почнахме и докъде стигнахме?
От поста на Владо, който е толкова неориентиран и пълен с противоречия (постът), че няма как да не се "набие на очи"!
Оттам нататък аз казвам - "бяло е", а ти оспорваш - "не, бяло е"...и така :D
За "ехото" - така е, факт! Дали е фазово изместване, дължащо се на закъснение (сам говориш за "дълъг и къс път", не за различна среда) или дифракция в метални конструкции около (или по път до) антената, това е трудно установимо.
Май само Коев пише точно по темата, а ние, останалите, дори и не му забелязваме постовете, заети в някакви безсмислени спорове, направо срам ме хваща :-[
Коев:
Та не е ли вероятно, именно чистотата на етерната субстанция, или ниското съдържание на материя/атоми и молекули/ в дадено пространствво, да обуславя по-доброто разпространяване на електромагнитните вълни?
Затова и скоростта на преминаване на радиовълните по дългия път, тоест по въздуха, все пак е по-голяма от скоростта на същите по късия път през земята.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dymelsoft в Март 28, 2017, 11:35:39 pm ---Пък и за динамика говорим. И какво за бога означава "диелектрично", като понятие в една вълна. Аз доколкото знам "Диелектрик" означава изолатор. Ама то сигурно ще да е и нещо друго, знам ли вече.
--- Край на цитат ---
Не е виц (за съжаление), а по-скоро първоизточник, на реалното познание, както са го писали и в смисъла по-който са го тълкували Ампер, Фарадей, Максуел, Гаус, Уебър, Лорд Келвин, Хевисайд, Тесла, Стайнмец и буквално всички други (извинявам се че не им споменавам имената тук) които са били първо-откриватели и апостоли на ефекти и закономерности на това което сега модерно наричаме електродинамика. С тези първоизточници би трябвало да се започне едно обучение, но тогава би станало ясно, как е имало различни възгледи за интерпретиране на различни експерименти ( както тук на страниците на този форум ). Много неща са замъглени в миналото и в сегашните учебни книги се представят само полираните и в голяма степен окастрени неща без фундаметално разбиране даже на основни термини (прикривайки различните виждания и интерпретации), от съжденията на тези първоучители ( така да се каже ), затова когато човек чете научни статии, от реномирани издания и университети, че чуди дали да се смее или да плаче.
От къде мислиш, че идва думата „диелектрик“, и чувал ли си за диелектрично поле?
Всъщност е имало време когато това което сега наричаме „проводник“ се е наричало, буквално преведено, „убиец на електричеството“ а „диелектрика“ е бил това което е задържало (пълно с) електричеството.
Проводника има толкова общо с провеждането на електричество, колкото железопътните релси с провеждането на влаковата композиция ( груб пример, понеже имаме проникване, индукция, и други по-комплексни динамики, но като цяло дава представа ).
А какво ще си помислиш ако спомена, че Тесла е правили всички изчисления на неговите индуктори и кондензатори в сантиметри. Направо голям виц нали?
atos, извинявам се за отвяването, просто някак си реших да излея малко от това което съм натрупал.
владимир димитров:
Да, както ти сам спомена, радиовълните се влияят от материята, през която проникват, но в случая става дума за газ, където евентуални промени са толкова недоловими, че практически може спокойно да се пренебрегнат...
[/quote]
Не мога да пренебрегна факта ,че отново си в голяма грешка !!!
Как ще направиш връзка,между две точки без пряка видимост ,ако липсва Въздух? ..
Нали Вълната няма да се пречупва и няма да следва Земната окръжност!!!!
Или не знаеш, че Радиовълната се разпространява с траектория на парабола ,която зависи от състоянието на Атмосферата и дължината на вълната !!!
Трийте ,че Срам Голям!!!
dymelsoft:
epwpixieq-1, извинявам се за моята неграмотност по темата, и все пак държа да ми покажеш статия в която изброените от теб велики умове използват термина "електродинамична вълна". Виж за електродинамика съм чувал, че и изпити съм полагал и задачи съм решавал преди доста време (многообичаната от всички студенти ТЕ), само че от писанията в този форум вече не знам, какво знам и какво не знам. И за "диелектрично поле" не съм чувал. Виж за поляризация на диелектрик в електрично поле съм чувал... май. За "динамика" на електрични полета в "диелектрик" и други такива неща също съм чувал това онова ;).
--- Цитат ---А какво ще си помислиш ако спомена, че Тесла е правили всички изчисления на неговите индуктори и кондензатори в сантиметри. Направо голям виц нали?
--- Край на цитат ---
И какво от това, че Тесла е предпочитал да работи с дължината на вълната като мерна единица?
П.П. ще бъда благодарен, да ми обясниш какъв е произхода на думата "диелектрик" т.е. от къде идва, корен, значение и т.н. Не че нещо, но е добре за форума. За да има разбираемост в дискусиите е добре да се определят значенията на думите. То така стават недоразуменията и спора се обезсмисля. Особено когато един човек под дадена дума разбира едно а друг съвсем друго. Мдаа.... Също и с какви мерни единици ще боравим. С тези от средновековието или с нещо по съвременно, да речем. :P
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия