Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (14/186) > >>

dymelsoft:
Брей, брей аз се  предавам. Явно нещо съм се объркал и мястото ми не е в този форум.
Какво ли разбирам аз ???

Maistora52, като даваш инфо в приложените линкове, моля прочети ги пак и се опитай да си направиш, ако желаеш правилните изводи ?

цитат: "Скоростта на разпространение ν на ЕМВ зависи от диелектричната ε и
магнитната µ проницаемости на средата"

Сега ти ми кажи за коя среда става въпрос ?  За справка диалкетричната проницаемост на въздуха е 1,00059 εr.

atos,
--- Цитат ---Ако някой радиолюбител не вярва - да си пусне трансивъра на нефиксирана честота и да се запита - аджеба..."к'ъв е тоя шум ?"
--- Край на цитат ---

Този шум се нарича естествен фон и мисля е излишно да се коментира източника му, само не разбирам какво точно целиш да докажеш именно с този шум и най-вече с  дискутираните по-долу въпроси ?

Като ми давате категорични твърдения относно влиянието на въздуха, къде са ви аргументите или само ще си приказваме - философстваме.

Е щом до там опряхме, ето ги моите аргументи :
1. Влияят ли се радиовълните от Въздухът? - Отговор: ДА. Защото енергията на радиовълните се поглъща от молекулите-атомите на веществото от което е съставен въздухът - част от тази енергия се трансформира в топлина. Сега, ако това не е влияние не знам какво ще да е.
2. Влияят ли се радиовълните от Атмосферното налягане ? - Отговор: ДА. Атмосферното налягане пряко влияе на коефициента на поглъщане на ЕМВ във въздушната среда (плътност на средата), друг е въпросът доколко е значим този параметър.
3. Пречупват ли се радиовълните от Въздухът?  - Отговора тук също е да, с уговорката само в случаите когато говорим за разпространение на ЕМВ в нееднородния химичен състав на въздуха, както и зони на ниско-високо налягане, замърсеност, температурен градиент и т.н.

П.П. степента на влиянието на въздуха върху ЕМВ силно зависи от обема в който се разглеждат явленията,химичния състав на същия, така и от честотата на ЕМВ. 

И atos, атмосферата има слоеве като състава на един от тези слоеве е "въздух" или май така му викат. Та този слой съставен предимно от "въздух" влияе също на ЕМВ. 

dymelsoft:
epwpixieq-1, какво е "електродинамична вълна" - (ЕДМ)?  Щото аз съм чувал само за (ЕМВ) електромагнитна вълна. Вече съвсем се обърках...

Аtos:

--- Цитат на: dymelsoft в Март 28, 2017, 09:01:39 pm ---Е щом до там опряхме, ето ги моите аргументи :
1. Влияят ли се радиовълните от Въздухът? - Отговор: ДА. Защото енергията на радиовълните се поглъща от молекулите-атомите на веществото от което е съставен въздухът - част от тази енергия се трансформира в топлина. Сега, ако това не е влияние не знам какво ще да е.
2. Влияят ли се радиовълните от Атмосферното налягане ? - Отговор: ДА. Атмосферното налягане пряко влияе на коефициента на поглъщане на ЕМВ във въздушната среда (плътност на средата), друг е въпросът доколко е значим този параметър.
3. Пречупват ли се радиовълните от Въздухът?  - Отговора тук също е да, с уговорката само в случаите когато говорим за разпространение на ЕМВ в нееднородния химичен състав на въздуха, както и зони на ниско-високо налягане, замърсеност, температурен градиент и т.н.

--- Край на цитат ---

Ок, щом ще си играем на "абсолютизъм"...моля ;D
Да, както ти сам спомена, радиовълните се влияят от материята, през която проникват, но в случая става дума за газ, където евентуални промени са толкова недоловими, че практически може спокойно да се пренебрегнат!
Когато срещнат метал, тогава вече е друга работа...
Прилича ми на твърдението на Юлиан - отскачайки от Земята на 30 см. ти променяш орбитата и, и я оттласкваш, а после тя, привличайки те обратно си се връща в първоначалната орбита...
Това (само по себе си) е вярно, но не оказва практическо влияние в измерим аспект.

Но...нарушението в приемането на радиовълни (поне в земни условия) се дължи на ПРОЦЕСИТЕ в атмосферата в степен стотици пъти по-голяма, отколкото на самото и съдържание като газове!

lz1jer:
 :) dymelsoft, какво ги пращаш да да четат, единия не прави разлика между протон и позитрон, другия не вярва, че ЕМ вълни могат да се движат с по-бавно в среда различна от вакуум. Правилно отбелязваш, скоростта зависи от ε и µ, които са в знаменател и под корен.

... и атос, радиолюбителя колкото трансивери е включвал и колкото антени е правил, ти толкова врабчета не си виждал  :P

Аtos:
Спорим за спора, а?

--- Цитат ---другия не вярва, че ЕМ вълни могат да се движат с по-бавно в среда различна от вакуум

--- Край на цитат ---
lz1jer, селска чест ли защитаваш или истината?
Казах вече, не знам на какъв се правиш, че го заобикаляш:

--- Цитат на: atos в Март 28, 2017, 09:26:37 pm ---радиовълните се влияят от материята, през която проникват, но в случая става дума за газ, където евентуални промени са толкова недоловими, че практически може спокойно да се пренебрегнат!
Когато срещнат метал, тогава вече е друга работа...

--- Край на цитат ---
Я сега кажи - колко по-бавно се движат радиовълните в газ, отколкото във вакуум и колко значимо е това в земни условия? Как ти лично го измери и как ти се "забавиха" връзките?

И не е твоя работа колко врабчета съм виждал (и дали съм виждал), понеже аз моята позивна няма да я споделя никога с теб, ако ще и да ме възприемат като аутсайдер в гилдията!
Грешката ти е, че смяташ това за много значим фактор, както и личностното ти изкривяване на всякакво възприемане!
Човек е толкова многопластен, колкото е дорасъл духовно, на някои им стигат и 2-3...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия