Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (6/186) > >>

Радико:
neznaiko_bv
Защо не пробваш да обясниш нещата със прости думи както аз направих това със ластиците.
Защото това изказване:

--- Цитат ---Такава вълна може да се излъчи и приеме с електро-магнитен преобразувател, но не може да се приеме или излъчи с пиезо-електричен преобразувател
--- Край на цитат ---
Ме навежда на мисълта, че смесваш някой различни понятия Има огромна разлика между електромагнитни вълни и механични вълни пиезоелектрическите преобразуватели са създадени да регистрират само механични вълни не електромагнитни. Вълни създадени с електромагнитен преобразувател не могат да бъдат регистрирни с пиезоелектричен такъв.

--- Цитат ---Това НЕ означава, че напречната вълна съдържа в себе си и надлъжна компонента или обратното
--- Край на цитат ---
Ако това не означава значи означава, че експеримента ти е некоректен. защото при експеримента с ластика се вижда много ясно надлъжната съставна, само да имаш очи да гледаш и нещо зад очите което да обработи видяното.
А и съвкупността от ластици е точен матеметически модел на твърда среда. за да не ти изглежда като умствена гимнастика просто иди и си купи един ластик и провери НА ПРАКТИКА тази гимнастика Разликата между ластика и една стоманена пръчка е само и единствено в КОЕФИЦИЕНТИТЕ на еластичност.

neznaiko_bv:
Нищо не смесвам. Пълното име е електро-магнитен акустичен преобразувател - EMAT на английски и той излъчва и приема акустични вълни, но само във феромагнитни или поне електропроводими материали. Докато пиезо-елетричните работят във всякакви материали, но им трябва пряк контакт или чрез контактна течност - напр. геловете, които ползват докторите при видеозон, или твърдо залепване.
Извинявам се, че не съм изписал цялото име на първия тип в предния пост.
Съвкупността от ластици ще е малко по-точен модел, ако добавиш и "напречни ластици", завързани за надлъжните. И пак няма да е напълно точен.
Причината да ти пиша е, че мисля, че напипваш нещо важно и ми е интересно как ще си доразвиеш теорията, но допускаш грешка с напречните вълни, което те води в неправилна посока. Има достатъчно много писано за акустични вълни и който има желание, може да се поразрови и прочете.
Това с 2-та вида вълни в обем на твърдо тяло съм го използвал, не просто чел или мислил и няма защо да вярвам сляпо на теории. Ще ти го демонстрирам и на теб, ако имаш възможност и желание за среща.

Радико:
разгледах доста внимателно долните линкове:
http://innerspec.com/knowledge/emat-technology
http://www.rosen-group.com/global/company/explore/we-can/technologies/measurement/emat.html
При което не намерих причина да променя мнението си относно видовете  вълни и разпространението им. В общи линии:

--- Цитат ---EMAT използва електромагнитни сили, за да се въведе звукова енергия в обекта на изпитването чрез комбинация от силата на Лоренц и магнитострикция.
--- Край на цитат ---
Да твърдиш, че вълните генерирани от този уред са различни от другите вълни е все едно да твърдиш, че звукът генериран от електростатичните тонколони има различни свойства от звука генериран от електромагнитните такива. освен това съставил си си погрешно мнение, че акустична вълна генерирана от ЕМАТ  не може да бъде детектирана от пиезоприемник и обратното.
А относно евентуална среща аз съм винаги ЗА стига да си наблизо де.

neznaiko_bv:
Никъде не съм твърдял, че вълните, генерирани от двата вида преобразуватели са различни по естество.
Напротив, съвсем директно съм написал, че с ЕМАТ се генерират и приемат акустични вълни. Дали надлъжни, напречни или повърхностни е въпрос на конкретна конструкция на преобразувател и на прозвучаван материал.

Твърдя, че с пиезо преобразувател не можеш да приемеш напречна акустична вълна, насочена перпендикулярно към повърхността на твърдо изделие, когато се използва течна контактна среда. Причината е, че в течната среда не минават напречни вълни и това го изтъквам като аргумент, че в напречни вълни няма никаква надлъжна компонента, т.е. обратното на това, което ти твърдиш. Иначе през контактната течност щеше да преминава надлъжната компонента на напречната вълна и това щеше да се регистрира от пиезо-преобразувателя. С ЕМАТ може да приемаш и излъчваш такива вълни, защото на него не му трябва контактна среда.

Живея в София.

П.С.
Малка подсказка - в повърхностните вълни - вълни на Rayleigh, които според мен бъркаш с напречни, а те са малко по-различни, има напречна и надлъжна компонента.

А за ластика и стоманената пръчка - там пък бъркаш вълни на Lamb с напречни вълни, а те пък са вече съвсем различни неща.

Нарочно пиша имената на английски, защото на български информацията по темата в нета е доста ограничена или направо нерелевантна за акустични вълни.

надлъжни вълни = longitudinal / compressional waves
напречни вълни = transverse waves и доста често се ползва shear waves за такъв тип акустични вълни в твърди тела

Радико:
Порових се из нета попрочетох това онова и ето какво разбрах "струва ми се"
На долната картинка съм изобразил едно твърдо тяло и залепен акустичен сензор към него специално съм обозначил със синьо контактният гел.
Ако импулс идващ от зелената стрелка предизвика вибрация тя ще премине под сензора, гела ще улесни плъзгането и няма да позволи да проикне вибрацията към сензора. Ако вибрацията идва от черната стрелка тя ще премине към сензора като гела ще улесни това преминаване.
Вълната от зелеата стрелка се явява напречна а тази от черната стрелка надлъжа, надлъжната преминава през гела напречната не. Правилно ли съм разбрал.   

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия