Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (39/186) > >>

dymelsoft:
lz1jer, има съществено неразбиране явно от двете страни, поддръжници и противници по въпросът за "етера".
Доколкото аз разбирам теорията за "етера" или по скоро хипотезата, защото няма доказателства към момента за да стане теория, е че "етера" е вездесъщ. Т.е. всичко е съставено от него. Един вид той е тестото така да се каже. "Раждането" на частица и нейната "смърт" един вид са по скоро проявления на този "етер". Ентропията и редът също. Етерът на практика няма как да бъде локализиран измерен доказан, защото в случая се явява основния материал, така да се каже. От друга страна, продукта на този материал се подчинява на изначалните, да речем, чисто информационни матрици или нещо такова. В този ред на мисли не е задължително материята да взаимодейства с така наречения вакуум, но пък се допуска възможност за "раждане" на материя именно в него. Големия взрив и бла бла. За мен по важен е въпроса, ако приемем хипотезата за вярна на аксиоматично ниво, какво ще ни даде това като познание от тук на сетне.

П.П. истината е, че СТО има своите пропуски, наречени за по-лесно парадокси, и смятам, че няма да бъде голяма загуба ако се преразгледа идеята за този основен, да го наречем елемент "етер", или там както искате да се казва. Смятам също, че двете крайности на пълно отричане и пълно приемане на въпросния "етер" не са от полза за никой.

Bat_Vanko:

--- Цитат на: lz1jer в Юли 01, 2017, 07:04:16 pm ---   Изглежда, че няма точна дефиниция за енергията, но има различни видове енергия, с които се измерват превръщанията на материята и работата, която се върши. В този смисъл не е коректно да се говори за енергия на потенциалното поле, каквито са гравитационното, електричното и магнитното, ако не се постави пробен заряд или тяло върху които действат силите на полето. Именно позицията на тялото или заряда в потенциалното поле определят работата извършена от силите на полето, а работа се върши само при движение, т.е. говори се за енергия на тялото, а не на полето. Полето трябва да се разбира като пространство от точки с еди-какви си характеристики, а не като нещо веществено или материално.

--- Край на цитат ---
Трябва да се прави разлика между наличието на енергия и нейното количествено измерване. Да вземем за пример гравитационното поле: неговото наличие обуславя възможността за получаване на енергия. Но количеството което може да се получи зависи от масите на двете тела, от разстоянието на което могат да се преместят и др. Дори тези условия да благоприятстват получаването на енергия, то докато не се направи правилното устройство за получаването й, е некоректно да говорим за енергия на полето. Най малкото от гледна точка на количеството...
Същата е ситуацията с етера: Възможността за получаване на енергия от него зависи от устройството с което ще се извлича. Но за да се направи такова е необходимо да се познават проявленията на етера и начините по които може да се впрегне той за тази цел.

Михаил Кузмов:
По повод последното изречение от пост #190 на dymelsoft, ще се повторя с нещо което вече съм писал, другаде из форума. Маркони е известен като изобретател на радиото. Когато е бил на ясно, че безжично предаване на глас на голямо разстояние е възможно, е споделял въодушевено и емоционално това с приятели! Точно от тях, точно заради тези "еретични" мисли, е бил въдворен временно в психиатрична клиника.
Сега се връщам на мисълта на dymelsoft. Резонно е да подлагаме на съмнение както съществуването, така и пълното отричане на етера. През 1618 год.  Рене Декарт първи споменава за наличие на етер. Разбира се, под въздействие на някакво абстрактно въображение! Какво имаме налично до момента, 400 години по късно? Абстрактни обяснения!
Какво имаме налично до момента от времето на Маркони? Май че нещо ще пропусна, за това се въздържам! И забележете, за по малко от 100 години!
Както Bat_Vanko спомена за проявленията на етера, аз ще попитам, къде са те, кои са те, и т.н.?
Прочетете сега едно добро, според мен обяснение! Естествено етеристите ще подскочат от радост! Но не бързайте! Изчакайте анти-етеристите да направят анализ!
http://svetlinaotzion.narod.ru/eter.html    (на български е)
P.S. не разбрах как се спира анимацията, за това изчакайте да свърши, в горен десен ъгъл се появява X

gensdi:
Ами на български е, защото го е писал Сашо Николов от България.
Също така търси и спонсори:

Аtos:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Юли 02, 2017, 04:59:01 pm ---
Прочетете сега едно добро, според мен обяснение! Естествено етеристите ще подскочат от радост! Но не бързайте! Изчакайте анти-етеристите да направят анализ!
http://svetlinaotzion.narod.ru/eter.html    (на български е)
P.S. не разбрах как се спира анимацията, за това изчакайте да свърши, в горен десен ъгъл се появява X

--- Край на цитат ---
Ами...какво да кажа...когато преди повече от година ви постнах този същия материал, явно никой не го е прочел...
Не, че не съм го и обяснявал многократно и с мои думи (по-близки до тукашната аудитория).
Ха дано сега вече "хване дикиш"...то опоненти винаги ще има, важното е да се схване първо идеята после да се опонира!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия