Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА
dmitarp:
Причината да бъде отхвърлен етера, според мен по-скоро изоставен, не са никакви експерименти, а чисто теоретично не е необходимо да се предположи съществуването не етера за да се изведът основните закони на физиката. В този смисъл етера става излишен.
hyparh:
Етерът е излишен, ако се задоволяваме да си тъпчем на едно място (изключая миниатюризацията в електрониката и увеличаване на изчислителната мощ при компютрите). Обаче, ако искаме да развиваме науката до нови висини, то приемането на етерът е задължително. Например безинерционното задвижване и много от аспектите на СЕ, получена чрез електротехнически похвати, няма как да се разберат и развият без включването на етера.
Спомням си как в края на 80-те като малък четях из научните списания, че през 2000г. човечеството едва ли не вече ще колонизира други планети със свръхмодерни "звездолети", задвижвани на нови принципи и как всеки ще може да хвърчи на воля с летящи автомобили. Къде ти братче... не сме мръднали от тогава :) Такава свобода никой няма да позволи.
Аtos:
--- Цитат на: dmitarp в Юни 23, 2017, 08:18:24 am ---Причината да бъде отхвърлен етера, според мен по-скоро изоставен, не са никакви експерименти, а чисто теоретично не е необходимо да се предположи съществуването не етера за да се изведът основните закони на физиката. В този смисъл етера става излишен.
--- Край на цитат ---
dmitarp, в една компютърна игра (каквато е цялата ни вселена) изобщо няма нужда нейните компоненти (човечетата, примерно) да знаят, че има и друг свят/среда от тази, в която те самите съществуват!
Те си имат софтуер, определящ законите на средата в която съществуват (серия от алгоритми), открили са тези закони и не им е нужно знанието, че тези "закони" са определени от предварително зададени ПАРАМЕТРИ!
Пример - ако си обърнеш таблета наопаки (докато играеш играта), няма всичко на екрана да "изпопада" в долния му (за теб) край, а ще следва собствения си софтуер!
Та...не знам дали съумяваш да разбереш какво искам да кажа, но...дори и ти не осъзнаваш докрай колко си прав в случая :D
П.П.Ако нямаш намерение да търсиш други, нови неща, стигат ти тия "закони"...
kall:
--- Цитат на: dmitarp в Юни 23, 2017, 08:18:24 am ---Причината да бъде отхвърлен етера, според мен по-скоро изоставен, не са никакви експерименти, а чисто теоретично не е необходимо да се предположи съществуването не етера за да се изведът основните закони на физиката. В този смисъл етера става излишен.
--- Край на цитат ---
Всъщност и експериментите не подкрепят съществуването му. Иначе да, към текущия момент няма нужда от етер за обясняване на явленията в природата и основните закони.
Аtos:
--- Цитат на: kall в Юни 23, 2017, 10:11:42 pm ---Всъщност и експериментите не подкрепят съществуването му. Иначе да, към текущия момент няма нужда от етер за обясняване на явленията в природата и основните закони.
--- Край на цитат ---
Ок, как ти лично би обяснил гравитацията (БЕЗ ЕТЕР)?
От какво се поражда?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия