Анкета

Харесва ли ви идеята?

Да Харесва ми. :)
8 (61.5%)
Това го знаех :(
0 (0%)
Ще опитам...
1 (7.7%)
Как не съм се сетил досега ???
0 (0%)
Не. Няма да се получи.
4 (30.8%)

Общ брой гласове: 6

Автор Тема: Метод с ШИМ за няколкократно увеличение на продукцията ННО на електролизер  (Прочетена 4882 пъти)

Неактивен vdomov

  • Сериозно Активен
  • ***
  • Публикации: 360
  • Рейтинг: 10

Дадената идея се предоставя под GPL лиценз и всяко ползване без опоменаване на източника й форума http://mazeto.net е нечовешки некоректно и оронва доброто име на ползвателя й.
Лиценз: GPL (General Public License) - означава, че я предоставям за свободно некомерсиално ползване, с условието задължително да се посочва източника mazeto.net, когато информацията я копирате или предоставяте публично.Здравейте Водородчици,
 Навярно мнозина от вас искат да увеличат няколкократно ефективността на своите електролизери. От редица места в интернет става известно, че това лесно може да се направи с помоща на Импулсен модулатор(PWM или ШИМ).
 Обикновенно най-важната част - факта как точно се прави това се премълчава. И доста ентусиасти се заблуждават и регулират неправилно ННО системата си с PWM Импулсен модулатор. От което не се получава очакваното няколкократно увеличение на производителността при запазване на консумирания ток от електролизера.

 Навярно мнозина от вас са чели вече темата ЕМГИ за захранване на електролизери по проф.Канарев в която се дават насоки, за нов тип импулсно захранване на електролизера. ЕМГИ реализирано със специална електронна схема. В която се натрупва постоянно енергия в реактивен елемент, било това индуктивност(трансформатор) или капацитет, който реактивен елемент се разрежда импулсно в електролизер-а.

 Тези от вас който са прочели посочената литература [1,2,3] на проф.Канарев в по-горната тема за ЕМГИ. Е трябвало да обърнат внимание на принципа на измерване на Импулсната енергия P=(U*I)/S^2. където P-Мощност, U-Напрежение, I-Ток, S-коеф.на запълване на импулсите(скважност). Който принцип професора извежда доказателствено и експериментално.
 От тук следва, че ако увеличаваме коефициента на запълване на импулсите, а именно отношението S (на периода на импулса, към неговата продължителност), ще получим изгода в енергиино отношение, при захранването на електролизера. Въпроса е как да направим това. Отговор: Много просто с подходящо регулиран Импулсен модулатор(ШИМ/PWM), през който да се захранва електролизера ни.

Например: Сухата клетка на bobokom, в обявата Продавам СУХА КЛЕТКА или друг електролизер.

Идеята е за захранването й, да се използва класически мощен PWM(ШИМ) Импулсен модулатор. По следния начин, коефициента на запълване S е 1:10 или 10%PWM Duty Cycle и средния ток Iср=Ipk/S през клетката спада S=10 пъти.

 За да се запази първоначалната производителност на ННО на сухата клетка(електролизера), ни трябва първоначалния ток Ipk през клетката без ШИМ да е с S=5-10 пъти по-голям. Това лесно може да стане например при зареждането с електролит, електролита да е с максималната си концентрация (28%КОН или 20%NaOH). За постигане на минимално съпротивление R на сухата клетка(елетролизера) и да имаме максимален ток Ipk(без Импулсен модулатор) примерно 10 пъти по-голям от номиналния Iср, за изискваната продукция на ННО газ л/мин.

Уловката е, че при коефициент S=1:10 тока Iср спада 10 пъти, а продукцията на клетката само с 4-5 пъти(факт доказан в трудовете на проф. Канарев). Така ще имате в пъти по-голяма продукция на ННО, при същия среден номинален ток Iср. Само че тока Ipk е подаван на мощни 10 пъти по-силни токови импулси с импулсен модулатор - PWM схема.

Ако ви се занимава да експериментирате - може после да споделите резултати, ако желаете. Успех.

И така да обобщим пътя към повишаване на продукцията на клетката е в подаването на импулсен ток Ipk в съотношение S=1:5-1:10 или 20%-10%PWM Duty Cycle настройка на самия Импулсен модулатор. Като самия ток на клетката без модулатор Ipk трябва да е в S=5-10 пъти по-голям от желания ток Iср. Продукцията на ННО газ в този случай, ще е в пъти повече от очакваното - спрямо класическото постояннотоково конвенционално захранване на електролизера ви. Ура.

Да обясним трябва така да настройте ННО системата от електролизер и Импулсен модулатор, че максималната продължителност на импулса на ШИМ модулатора да е не повече от 1/4 или 25% така ще имате поне няколко пъти по висока производителност на системата си. Спрямо стандартния метод за настройка при който се подават много по-големи от 25% Duty импулси от PWM контролера.Успех!

Неактивен Seeker

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 512
  • Рейтинг: 3
И за да е оптимална настройката на захранването, освен меренето на тока трябва да се мери и температурата на водата в началото и по време  на процеса. Ако има повишаване на температурата означава: енергията не отива там където трябва. Тоест регулирането на тока трябва да става по минимално загряване на водата и максимално отделяне на газове.