Автор Тема: ЕМГИ за захранване на електролизери по проф.Канарев  (Прочетена 13024 пъти)

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Ако сте се запознали с трудовете на проф.Канарев[1,2,3], където той предлага: стандартен електролизер тип суха клетка със сериино свързване - да се захранва от Електромагнитен Импулсен Генератор(ЕМГИ).

1.ЕМГИ с електромеханичен генератор:

 Два много мощни неодимови магнита със сила на отлепяне >10T. Разположени срещуположно. Се въртят в ротора и създават в статорните намотки импулси в двете самостоятелни изходни намотки разположени срещуположно. Като всяка от намотките захранва през изправителен диод своя електролизер.

2.ЕМГИ със стандартен автомобилен генератор:


 А: допълнителен отделен генератор с електрическо или механично задвижване от ДВГ. Възбудителната намотка се свързва през контролна лампа към +12V след контактния ключ. А изхода +12V се включва към + на електролизера, - са на маса и така имаме две отделни вериги едната на бордовата система а другата от допълнителния генератор само за електролизера. Електрониката вградена в генератора (реле-регулатора) ще се грижи за изработването на кратките импулси захранващи електролизера който се предполага да е свързан със 7 сериини клетки.


 Б: откачане на щатния генератор от акумулатора и захранването на акумулатора и електролизера през изолатор на батерията(batteryisolator1.pdf).


 В: Допълнителен Агрегат с постояннотоков двигател Задвижващ втори независим генератор с възбуждане от импулсен модулатор по схемата от документа D14.pdf.

3.ЕМГИ със Електронен Преобразувател.
 А: Съгласуващ трансформатор(Impedance Matching Transformers) – идеята е да се използват многобройните вече разработки на импулсни модулатори, като към изхода на такъв модулатор се свърже импедансен съгласуващ трансформатор Zout=k*Zin. Където Zout=Zелектролизер, а Zin=Zимпулсен модулатор.

 Б: Обратноходов преобразувател(Flyback converter).

 В: Повишаващ преобразувател(Boost converter).
Идеята за подточки Б и В е да се използва преобразуване на напрежението от 12V в необходимото за захранване на електролизер при работа в прекъснат режим(Discontinuous mode) на инвертора, който да формира само кратки дозареждащи електролизера импулси, съгласно теорията на проф.Канарев. Г: По схемата на Стенли Майер.

Изводи: Показаните 3 начина за повишаване на ефективноста на сериино свързана суха клетка със три различни подхода: 1 използване на собствен импулсен генератор, 2 използване на стандартен автомобилен генератор и пригаждането му за целта и 3 електронни модулатори, които за разлика от всички видове импулсни модулатори за електролиза с ШИМ съществуващи досега. Предлагат принципно работа със свръхефективна електролиза спрямо Фарадей.

Заключение: От направените предложения 1 е по думите на проф.Канарев, 2 е малка спекулация базирана на прототипната клетка на Стенли Майер, а 3A,3Б,3В електронните варианти са пълна спекулация и чисто предположение. За разлика от 3Г, който пак е по Стенли Майер.

Използвана литература:
1."ИМПУЛЬСНАЯ ЭНЕРГЕТИКА" Том II Ф.М. Канарёв. Начала физхимии микромира. Монография. стр.56-89
2."НИЗКОАМПЕРНЫЙ ЭЛЕКТРОЛИЗ ВОДЫ" Ф.М. Канарёв.
3."ЕЩЁ РАЗ О МОЩНОСТИ ЭЛЕКТРИЧЕСКИХ ИМПУЛЬСОВ" Канарёв Ф.М.
4.batteryisolator1.pdf
5."A Practical Guide to ‘Free Energy’ Devices" Part D14, Patrick J. Kelly "Replication of Stanley Meyer’s Demonstration Electrolyser"
6."Силова електроника: от простото към сложното", Б.Ю. Семенов
« Последна редакция: Април 11, 2012, 03:52:00 pm от vdomov »

Неактивен weka

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 28
 • Рейтинг: 0
 • Пол: Мъж
От схемата d14, е пробвана и не трябва да се очакват чудеса. Монтирах втори алтернатор 55ампера на двг1.9 дизел като го управлявам ротора с тази схема, на обороти върху клетката напрежението е 10-12 волта, при 3000 об. е 19-22волта, а без товар 60 волта . Схемата консумира около 4 амп. от акумулатора. Двигателя на ниски обороти е разтоварен, в обороти определено произвежда повече газ от колкото ако клетката се захранва от 12 волта. За икономия не мисля че има голяма, но определено двигателя върви по добре

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 615
 • Рейтинг: 131
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Здравейте,

При колега от форума, където се проведе експеримент за ефективността на електролизера спрямо импулсите (тока) се установи, че количеството произведен газ зависи пряко и само от големината на тока. Данни не мога да дам, поради което не претендирам за вярност на това твърдение, но апелирам като се прави електролизер, първо да се оправят всички пробиви и да се направи добра конструкция, а после да се мисли за различни начини за подобрение.

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
В [1] проф.Канарев набляга на импулсното захранване на клетката. С кратки, но мощни импулси с честота 208,3Hz (период 4,8ms) и продължителност на импулса 0,29ms. Грубо казано около 300микросекунди импулс с 5ms пауза Коефициент на запълване 16,55 при тези параметри тестовата клетка:

 Рис. 72. Низкоамперный электролизер (Пат. № 2227817)
Давала нестандартно високо КПД но произвежда 0,06гр. Водород за 60мин. общо.

През 2008 с един приятел също правихме опити с импулсен модулатор (ШИМ) - резултата беше, както каза mzk. Производителността е порпорционална на пропуснатия ток и нищо друго, като честота и/или други параметри не влияеше забележимо. Най-добра продукция имахме при постоянен ток.

Но тука става въпрос за подаване на кратък мощен импулс. И в последващата пауза, през която електролизата не спира, а продължава със същата сила или поне видимо не намалява. И като резултат - мощността(енергията) която се изразходва е много по-малка от колкото при постоянно подаване на ток. Проблема с който се сблъскваме е, че източниците ни на електричество дават постоянно напрежение и не са пригодени за създаване на мощни импулси, т.е. енергията която ще вземем от акумулатора 12V, ще е също толкова голяма колкото сме спестили с импулсите. Затова многобройните импулсни модулатори нищо не правят освен да намаляват I2R загубите. Мисълта ми е, че теорията ни куца затова проф.Канарев предлага решение да си направим генератор, който да генерира импулси и да създава импулсно енергията. Което ще доведе до многократно намаляване на средната изразходена мощност(енергия) разделена на коефициента на запълване.
« Последна редакция: Април 12, 2012, 01:41:26 am от vdomov »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 707
 • Рейтинг: 217
 • Life is a DIY project!
Каквито и да са причините за "вертикалната и хоризонтална" поляризация на водата, за която говори Канарьов, то тя при всички положения взема енергия отнякъде, за да реализира "свръхефективния" ефект по отношение на вложения ток.
Сега, колегата Caduceus може да види в коничните форми и оргонен концентратор, но на мен ми се струва, че можем по далеч по-тривиален начин да "излъжем" процеса - например, както предлага и колегата Vdomov, "да теглим един шут отзад" на водата, и да я оставим тя сама да се допребие по-нататък... Т.е. чрез приложения ток само да инициираме един необратим процес, който по-нататък, за да приключи, да бъде принуден да си вземе енергия (топлина!) от околното пространство. Би се получило нещо като електрохимично пелтие, или биметална пластина, която "смуче" топлина (или оргон..) отвън, като по този начин от една страна оползотворява собствените си топлинни загуби от електролозата, от втора - би могла да оползотворява (примерно) топлината на изгорелите газове, или направо (чрез един радиатор) да дърпа жега от околния въздух.
Само че за тази цел честотата на ШИМ-а трябва да е с 2-3 порядъка по-висока от споменатите 200Hz, а коефициентът на запълване - не по-малък от 60-70%. Ефективност от 700% едва ли ще се постигне (и 120-130% е добре), но затова пък добивът няма да е само 0,06 гр./час водород, а доста по-приличен.

И отново да отбележа - в един Пантон-реактор всичко това става директно и "автоматично": отпадъчна топлина -> ендотермична химична рекция (разлагане) -> високоенергитични съдеинения (гориво). Изобщо не се минава през производство на ток (гориво->ДВГ->алтернатор->изправител->акумулатор->ШИМ->електролизер->гориво) и свързаните с всичките тези процеси огромни загуби... Нали гениалните неща са прости?

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 229
 • Рейтинг: 262
Ами като ме споменавате, да се обадя и аз  :)
Така като гледам формата на нещото, а също и термините, мога да предположа какво има предвид Канарьов. Вертикалната оргонна поляризация при тия конуси е в широката им част плюс, а на върха минус. Разположението им е като при клетката на Джо, където също има редуваща се хоризонтална поляризация на концентричните цилиндри. Импулсното напомпване пък е Тесла технология, при която в паузите между импулсите тече само ежектиран оргон. При лазерите е подобно, но процесът не затихва - тук явно разлагането на водата поема част от енергията и се налага периодично задвижване на лавината.
Поздрави   

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 707
 • Рейтинг: 217
 • Life is a DIY project!
Дори и така да е, имаш ли представа на какво се дължи нищожния (по количество, не по %) добив? Може би трябва да се подредят m-найсе конуса един върху друг (и няма ли да си пречат в този случай?) ? Друго, което наблюдава Канарьов е, че за да започне електролизата й трябват няколко минути, а за да спре - няколко часа, след като е изключено захранването. Ако инерцията (изчерпването на ежектирания оргон) е няколко часа, то би трябвало относително рядко да се донапомпва. Експериментите обаче показват, че колкото по-висока е честотата, толкова е и по-добър резултатът (последното - при клетка с не-точно-такава геометрия...).

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Искам да допиша малко съждения и от електричарска гледна точка:
Съществуващите (ШИМ) импулсни модулатори, представляват по същество един мощен електронен ключ. Който включва електролизера към захранването всеки път за определено време в периода на сигнала с работната честота, която не е много висока от порядъка на няколко килохерца обикновенно, а често и в херци. Проблема идва от характера на товара ако на клетката и трябват 2V 5A импулс над нивото и от 10V за да се подържа процеса, а общото напрежение на самата клетка до което е спаднало до 10V. То следователно ние подаваме 12V 5A и вместо 10W които са полезните се губят 60W за да се подхрани процеса.
 Именно тук идват демонстрационните клетки на проф,Канарев и Стенли Майер, при които имаме електромеханични генератори на импулсна енергия, Това им осигурява ненормално високата ел.ефективност по-принцип.
 Идеята е да се разработи обратноходов(Flyback) преобразовател, който да замени класическия импулсен модулатор (ШИМ) ползван досега. Предимства са: възможността да се настрои изходния импеданс да съвпадне с този на клетката и така да се оптимизира предаването на енергията при дадена честота, И възможността (предполагам) да се избегне електромеханичния подход.

 В началото се пропуска ток през първичната намотка който ток създава магнитно поле в сърцевината. След рязкото спиране на тока магнитното поле колабира и се превръща в много мощен и кратък импулс в изходната намотка изправя се от изходния диод и се подава на клетката представена, като паралелно свързани капацитет и съпротивление.

Тук идеята е основно да се преобразува енергията без големи загуби, както това се случва при класическите вече импулсни модулатори с ШИМ.

Иначе добре е да се разнищи въпроса с теорията, не само от електрическа гледна точка защото в този модел предполагам, че електролизера тип суха клетка със сериино свързване се държи като идеален кондензатор с паралелно свързано съпротивление отчитащо загубите от проводимостта на електролита. Един вид това е опростения заместващ модел на електролизера в електрическата схема, което е по детски просто и наивно. Поне според наученото до момента за вълшебните свойства на водата поставена между два електрода.
« Последна редакция: Април 12, 2012, 10:09:10 am от vdomov »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 615
 • Рейтинг: 131
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
vdomov,

Поздравявам те за труда, с който си се нагърбил. Искам да поясня, че съгласуването на импеданси се оказва не толкова лесна работа. Идеята, за която говориш е, да се поддържа минималното необходимо напрежение на клетка (примерно 1,23 или 1.5, дори 1.8 волта), а върху него да се модулират импулси.

Създаденото магнитно поле от подмагнитването (постоянния ток на последователно свързаната намотка на използваната индуктивност) изменя нейната проницаемост, т.е. се изменят параметрите на модулиращите бобини.
Вторият въпрос е, че се модулират правоъгълни импулси, които имат променлива форма според характера на товата и точната сметка за съгласуването на импедансите става доста неясна.

Третият проблем, който не се споменава често (а и аз не бях съобразил) е, че при съгласувани импеданси пренесената енергия е 1/2 - 50%. Това е така, защото 50% от нея се изразходва в товара, а останалите 50% се разсейват от генератора.

Т.е. съществува разлика между съгласуване на импеданси и максимална ефективност.

Максимална ефективност се постига тогава, когато съпротивлението на генератора е близо до 0 ома.

Съгласуването на импедансите при Стенли Майер, Боб Бойс и може би Канарев е свързано с друга идея, която е доста сложна за обяснение и доказване.

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
Ако добавим индуктивности свързани последователно на клетката, схемата се видоизменя и придобива вида от патента US4936961 на Стенли Майер:

Индукторите по показания в първия пост в темата т.3Г се навиват бифилярно на една сърцевина.
При тази схема освен късите мощни импулси получавани от преобразователя се добавя резонанса между клетката и индукторите. И се получава допълнително усилване на ел.енергията с качественния фактор Q на образувания последователен трептящ кръг, между клетката и индукторите. Тук за да имаме максимална ефективност е важно да се поддържа точната честота при промените в импеданса на трептящия кръг. Както знаем от теорията при резонанс в последователен трептящ кръг. Реактивните съпротивления взаимно се компенсират и остава само активното съпротивление на кръга. Един вид клетката заедно с индукторите, може да се замени само с едно резистивно съпротивление при изчисленията на преобразователя.
« Последна редакция: Април 12, 2012, 02:37:40 pm от vdomov »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 632
 • Рейтинг: 243
Здравейте,
За мен блокиращият диод трябва да е ценеров. Аргоменти:
Променливото (пулсиращо) напрежение поражда променливо магнитно поле, ток на разместване или оргон - покриващи се понятия с някой уговорки.  Това се разсейва бепроблемно. Със самоиндукция (дросел) се цели преобразуване на магнитното поле в електричество, за намаляване на загубите. Не се изразявам ясно но целта е увеличаване на променливия ток на разместване.
П.П Двата дросела трябва да се навити противоположно (небифилярно). Целта е да имаме подобие на стояща вълна.  Магнитната енергия може да е насочена към електролизера.  Ако не се ползва този ефект по-добре традиционния постоянен ел. ток с постоянен ток на разместване..
« Последна редакция: Април 12, 2012, 07:10:42 pm от mi68 »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
В сайта http://wyst.at.ua/ по-точно http://wyst.at.ua/index/mejer_izgotovlenie_avto_na_vodorode/0-9 попаднах на едно мнение:
Цитат
6. Avtor   (03.03.2012 19:05)
Генератор Мейера не использует резонанса. Это главная причина неудач в повторении.
Никакого там последовательного резонанса (ячейка + дроссель) нет и ненужно. Дроссель в схеме выполняет роль сглаживающего фильтра и ограничителя тока когда ячейку пробивает. Пробой ячейки и есть принцип работы.
Генератор с каждым импульсом подымает напряжение на ячейке до тех пор пока, пока оно не превысит напряжения пробоя оксидной пленки на трубках.
Затем пробой и разрядка трубок через воду. Разложение происходит именно в этот момент. Далее нужно вырубить генератор и подождать пока восстановится пленка.

На Вашей осциллограмме видно, что до пробоя не дошло. Сначала конденсатор заряжается, а потом разряжается, а должно быть резкое падение и затем несколько миллисекунд пауза до следующей накачки.
Пост этот потрите когда прочитаете.
Удачи!

7. Yuri Rybhenko  (22.03.2012 02:36)
Верно. Резонанс не единственный эффективный способ получить СЕ и в ячейке ННО и в электромагнитных устройствах. В основе явления с новой энергодинамики (не путать с классической электродинамикой), работам Канарева Ф.М. и Бедини. Импульсная энергетика удивительная вещь..её почти не видно обычными приборами, но заявляет о себе иногда громко..но кто не хочет видеть, то и не видит её и "клепает" всё по старинке..дело, как говорится, хозяйское...и не надо таким что-то доказывать...безполезно..за 5 лет убедился окончательно...как говорил Эдиссон, я не знаю как она (лампа накаливания) работает, но она работает-берите и используйте!


Avtor прави на пух и прах теориите за резонанс и дава друго обяснение за HHO Генератора на Stanley A. Mayer ?
« Последна редакция: Май 13, 2012, 05:59:05 pm от vdomov »

userdsp

 • Гост
А случайно на някой да намира прилика между схемата на Майер и професора с тази:

http://en.wikipedia.org/wiki/Boost_converter
« Последна редакция: Май 14, 2012, 11:38:22 pm от userdsp »

Неактивен vdomov

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 360
 • Рейтинг: 10
В темата Теоретични основи на генератора на Капанадзе подадох информация за така наречените SOS-Генератори, за които говори Baj, че Капанадзе първоначално ги е ползвал за суперефективна електролиза на вода. При което се образувала област между електродите в която водата направо "завирала".

Като предложената схема на прав преобразувател се видоизмени малко:

и се получи SOS-Генератор. Кондензатора C=1000pF C1N/2000V полипропилен WIMA, МКР. За диоди за начало може да се ползват 1N5408, като паралелно на D е свързанa клетката с комплексното съпротивление Z(означено с R на схемата). Като клетката притежава съпротивление Z с предимно капацитивен реактивен характер. При епсилон на чистата дестилирана вода около 81, от клетката се получава кондензатор с капацитет от порядъка на няколко нанофарада, който е като товар за SOS-Генератора. Има една особенност, за да се получат кратките импулси сърцевината на трансформатора трябва да се насища за това първичната намотка се прави само от 1-2 витки. Така е лесно изпълнимо условието за насищането на феритната сърцевина. Вторичната е от 80-100навивки (подбира се опитно). На феритна сърцевина с размери К7х4х3 М3000 до К12х6х6 от алсифер.  По-подробно конструкцията и принципа на действие на схемата е разгледан в http://phazitron.narod.ru/geo/geo_tr.htm zip

Освен посочената в по горната тема литература пикачам и още малко:
« Последна редакция: Юни 21, 2012, 05:52:26 am от vdomov »