Автор Тема: Правила на форума  (Прочетена 195041 пъти)

Неактивен mzk

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 622
  • Пол: Мъж
  • http://analogov.com
    • analogov.com
Правила на форума
« -: Август 14, 2013, 12:09:02 pm »
Форумът е предназначен за споделяне на свободна техническа информация, както и теория и експерименти в областта на алтернативните енергийни източници.

Домейнът на форума е http://mazeto.net
Не се асоциираме с никакви други имена, личности, сайтове или хостове в Интернет.

Форумът е създаден с цел да отговори на необходимостта от съществуването на технически грамотно място в България за обсъждане на алтернативните и възобновяемите източници на енергия, както и за активно експериментиране в тази област. Засягат се популярни науки като екология, физика, силова и сигнална електротехника, CAD софтуер и схемотехника, програмиране, нови физични теории, медицина и др. Също така, ние поддържаме връзка с подобни форуми от други държави и организираме срещи с изобретатели от България и чужбина.

Правила на форума:

1. Участието във форума е свободно, на доброволни начала, с приемане на правилата му и след преминаване на тест за елементарна правописна грамотност , желателно е и да не сте "рус (блондин) по душа"!

2. Писането на кирилица е задължително. Имаме сериозни изисквания за правопис на книжовен български език. Може да се прочете повече за правописа и инсталирането на кирилица в тази тема: http://mazeto.net/index.php?topic=4200.0
Изключват се случаите, когато става въпрос за изписване на термини или наименования, които имат утвърдена употреба на латиница.
Форумът е отворен и за чуждоезични потребители, например двата световни езика руски и английски.

3. Потребителско име:
Забранени са имена на сайтове и е-mail. Забранява се регистрацията на визуално подобни никове, както и повече от една регистрация на един и същ потребител (лесно се вижда по IP адрес и др. методи - за целта е написан скрипт). Софтуерно сме забранили подписите, защото пречат на нормалното четене на темите.

4. Създаването на нови теми в подходящия раздел става едва след като проверите с помощта на "Търсене" дали вече във форума не съществува подобна или същата тема. Ако не получите задоволителни резултати, пробвайте и с други ключови думи или опции. Забранено е дублирането на тема в един или няколко раздела.

5. Заглавието на нови теми трябва да е бъде кратко, достатъчно информативно и да отразява същността на темата, така че само като се прочете заглавието на темата, без да е нужно да се влиза в нея да се знае за какво се дискутира в темата. Недопустими са елементарни фрази като: "какво мислите за това", "проблем", "помощ (help)", "питане" и други подобни, с които да се озаглавяват теми изчерпващи мнението на автора на темата.
Когато започвате нова тема, в първия пост трябва да качите обясненията си, евентуално теория, принцип на работа, снимки, схеми, формули, линкове, видео, чертежи и др. подробна информация.
Проверете дали разделът, в който пускате тема няма специфични изисквания за оформянето и. Съобразете се с тях.

6. При отговор не е желателно цялостното цитиране на последния пост. Това прави темите неудобни за четене. Подобни постове ще бъдат модерирани, а при системно несъобразяване - изтривани. Когато в дадена тема се отговаря на няколко потребителя, при което се цитират пасажи от техни съобщения, е желателно всичко да е събрано в един пост, а не с няколко последователни поста към различни участници в темата. Такива постове ще бъдат модерирани.

7. Добавяне и/или промяна на текст към вече пуснато мнение (пост) става с бутона "edit" или "промени", а не с писането на нов пост (особено в случаите, когато въпросният пост е последен).

8. Придържайте се възможно най-близо до поставените въпроси по време на дискусията в темите. При особено големи отклонения на мненията от първоначалния замисъл на темата, последната може да бъде разделена на две или повече части. Темата ще бъде затваряна след установено залагане на конфликт в нея и повишаване на напрежението. Отворена нова тема със същото съдържание ще бъде отстранявана.

9. Забранява се създаването на теми и въвеждането на постове с мнения и призиви против действащото в страната законодателство, с подбуди към престъпления, действия с фашистки, расистки или дискриминационен характер, с остър политически характер (призиви на действащи партии и групировки), нападки, възгласи, пропагандиране и афиширане на етническа или религиозна основа, порнография или сцени на насилие. Същата забрана важи и за мнения и тълкувания с фашистки, расистки и религиозен характер.
Забранява се публикуването на обяви за извършване на криминална, престъпна и всякаква подобна дейност или видимо измамни предложения.

10. Не се допуска търговска реклама в явен или скрит вид, освен в изрично определения раздел -"Купувам-продавам"!
И това не трябва да е рекламна кампания, а конкретни оферти със снимки и цени!

11. Уважавайте и ценете труда и времето на другите участници във форума. Забранени са всякакви обидни думи, преки характеристики/квалификации/обиди/заплахи, интригантство. Забранено е всякакво поведение, провокиращо конфликти и повишаване на напрежението.


12. Съдържанието на мнение или тема, съдържащи редакция от модератор или администратор не може да се променя.
Ако модератор/администратор направи забележка да се коригира заглавие съгласно правилата, да се добави цена към обява или т.н. уточняващи неща - потребителят е длъжен да извърши необходимите корекции в поста си. Теми, в които потребителят демонстративно отказва да извърши действията и корекциите към които е подканен ще бъдат заключвани или изтривани.

13. Често повтарящи се мнения с еднакво съдържание, мнения със съдържание далеч от темата или теми със съдържание далеч от раздела, в който са създадени ще бъдат определяни като SPAM и премахвани. Същото се отнася и за флууда - заливане на форума и темите с безсмислени, едносрични и/или повтарящи се мнения. Същото правило важи и за постове съдържащи само и единствено "смайлчета" и/или препинателни знаци.

14. Марките, фирмите и означенията е препоръчително да се пишат на оригиналния им език, за да може да се търсят после - например "John Bedini" а не "Джон Бедини".

15. Мненията във форумите се оставят доброволно, безвъзмездно и с цел взаимопомощ. Авторите им не могат да изискват компенсация за публикуваната информация под никаква форма. Всички мнения и проекти, публикувани в сайта и форума, могат свободно да се копират и възпроизвеждат без комерсиална цел. Това означава още, че информацията се предоставя за свободно ползване и не може да се премахва. Изключение правят случаите при които има плагиатство, криминализирано авторство и подобни нарушения на Закона за Авторско Право.
Форумът не носи отговорност за достоверността на информацията, която публикува всеки един потребител на форума, както и за коректността на извършени търговски сделки на "територията" на форума.

16. Всички мнения, които се публикуват от потребителите не подлежат на предварително одобрение от администратор/модератор. Тук от особено значение е значимостта, културата, научният и експериментален принос на потребителя. Разчитаме, че постовете ще бъдат оформяни правилно, възпитано и правописно и стилистично добре написани. Запазваме правото си да трием мнения, които не отговарят на правилата на форума. 

17. Всички между-личностни въпроси и проблеми, както и въпроси директно към администраторите се уреждат с лични съобщения. За целта трябва да знаете как се работи с лични съобщения, описано е с картинки в раздела с индекс "Важно" в началото на форума.

18. Обсъждане на действията на администратори/модератори е забранено. Теми с подобно съдържание ще бъдат отстранявани от форума, а при системно неспазване на това правило - нарушителите ще бъдат наказвани.

19. Не толерираме потребители от този форум, които пишат постове срещу Форума, открито или прикрито се заяждат ПОМЕЖДУ СИ, КАКТО  И с администраторите и модераторите, подбиват репутацията, авторитета и името ни. Същите ще бъдат незабавно отстранявани от Форума. НЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ НИКАКВИ ВЪПРОСИ И ОБЯСНЕНИЯ ОТ СОРТА НА "АМА АЗ ТАКА ГО КАЗАХ, ПЪК ТОЙ НЕ РАЗБРА!" - МЕЖДУ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ФОРУМА И КЪМ МОДЕРАТОРИТЕ И АДМИНИТЕ.

20. НЕ СЕ ТОЛЕРИРА регистрацията и присъствието във форума само и единствено заради форумния чат!
Има доста чат-платформи, които предлагат "клюкарене" на свободни теми! Нашият чат е за нашите форумни членове!
Пример - не може новорегистриран член, без нито един пост във форума, да "кисне" часове в чата, бъбрейки свойски с останалите и раздавайки всеобщи класификации на форумни членове и тяхната работа, след като е практически непознат в самия форум! Чатът ни е спомагателно средство към (а не приоритет пред)форума!
Такива опити за "махленски седянки" и "гости" в тях, ще бъдат своевременно пресичани от модератор или админ по тяхна преценка и БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ!
По същия начин ще се реагира и спрямо спама в чата (многобройни, поредни постове, съдържащи точки, тирета или други повтарящи се символи), изписани с цел да се заличи останалата "речева информация!"

21. Акаунти, които не са използвани (не са били "онлайн") в продължение на 3 години (1095 дни), ще бъдат изтривани безвъзмездно, без значение от броя на постовете им! Публикациите им няма да бъдат унищожавани, тъй като принадлежат към "форумното наследство".
Акаунти, които са регистрирани във форума, но не са влизали изобщо в него, в продължение на 30 дни от началото на регистрацията си, също ще бъдат изтривани!
Пояснение - регистрирал се "бай Пешо", но след това изобщо не е влизал нито за миг във форума, дори да погледне разделите или правилата. "Мъртви души" и фиктивна членска маса не са ни нужни!

22. Изискванията за правопис са продиктувани от желанието ни имиджа на Форума да има своето сериозно приемане от членове и потребители във всяка точка на Земята. Не забравяйте, че написаното тук се чете навсякъде по света и остава в Мрежата завинаги като белег за нашата Разумност, Интелигентност, Изобретателност и добро Възпитание.

Следват някои основни изисквания за правопис, които трябва задължително да се спазват:

International users: please write several sentences, or mail us at forum [at] mazeto [dot] net

Ако не поставяте правилно интервалите между препинателните знаци и думите, регистрацията ще Ви бъде отказана!
Най-често срещаните причини за отказ са следните:
1. Писали сте без интервали между изреченията или след препинателните знаци.
2. Писали сте на латиница или с много правописни грешки в думите.
3. Не сте написали минимум 4 изречения или по-малко, но сложни и съответстващи на приблизителния им обем.

Молим Ви да обърнете внимание на масово допусканите правописни грешки:

1. Неправилно поставени интервали и препинателни знаци в изреченията:
Неправилно: Здравеите,днес се регистрирах,и бих искал да попитам ,коя вятърна турбина е поефективна хоризонталната или вертикалната ?Благодаря предварително
Правилно: Здравейте, днес се регистрирах и бих искал да попитам, коя вятърна турбина е по-ефективна? Хоризонталната или вертикалната? Благодаря предварително.

ПРАВИЛО: препинателният знак се долепя до думата, а след него се поставя интервал!

2. Неправилно написани думи в единствено или множествено число:
Неправилно: няколко батерий, някой хора, много патриций, няколко полицай.
Правилно: няколко батерии, някои хора, много патриции, няколко полицаи.
Проверка за правилност: една батерия, няколко батерии, някой човек, някои хора, един патриций, един полицай.В заключение: За системно нарушаване на едно или повече от настоящите правила, съответният потребител ще бъде предупреден, и ако не промени отношението си, поведението си и участието си във Форума - ще бъде отстранен от него.
« Последна редакция: Март 20, 2023, 05:27:42 pm от Аtos »