Автор Тема: Увеличават пробега на електромобилите с 300%  (Прочетена 2922 пъти)

vitan

  • Гост
Увеличават пробега на електромобилите с 300%
http://it.dir.bg/news.php?id=9084460

Едно от най-сериозните предизвикателства за разработчиците на електромобили е как да увеличат техния пробег. Работи се в различни направления – от подобряване на литиево-йонните батерии до намаляване масата на колите, пише GreenTech.bg.
Японската компания Sumitomo Electric Industries (SEI) е разработила нов материал, за който твърди, че е способен да увеличи пробега на електромобилите с 300%. Суперматериалът представлява форма на алуминиево съединение, известно като Aluminum-Celmet. Това е лек метал, който ще се използва в литиево-йонните батерии като триизмерна структура, способна да утрои капацитета им, твърди разработчикът.

Основата на Aluminum-Celmet е никелова сплав, която се покрива с комбинация от проводник и пенопласт. Полученият материал има висока порьозност (до 98%) – значително по-голяма, отколкото при останалите подобни метали. Клетъчната структура пък позволява материалът лесно да бъде рязан и формиран.

SEI твърди, че Aluminum-Celmet има по-ниско електрическо съпротивление, отколкото материала Celmet, който е разработка на същата компания и се използва в никел-водородните й батерии за хибридни автомобили. Благодарение на това, че е лек, високопроводим и устойчив на корозия, Aluminum-Celmet пасва идеално за литиево-йонните батерии, които работят при високо напрежение на зареждане/разреждане. При замяна на литиево-медното фолио с новия материал, капацитетът на батериите може да се увеличи с 300%.

SEI планира да пусне производствена линия за Aluminum-Celmet в своя завод в Осака, Япония и скоро да започне масово производство на патентования метал. Това обещава електромобили с много по-дълъг пробег, което ще способства намаляването на въглеродните емисии от транспорта.