Автор Тема: НЕ на шистовия газ!  (Прочетена 89336 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
НЕ на шистовия газ 2
« Отговор #15 -: Април 02, 2012, 10:19:07 am »
http://www.dnes.bg/politika/2012/04/02/shistyt-pak-na-moda-vyzrajda-ia-delian-dobrev.155482

Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.
« Последна редакция: Април 02, 2012, 10:22:12 am от mzk »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #16 -: Април 02, 2012, 03:46:46 pm »
Откак Хилари идва тука, набързо се смени енергийният министър, биха шута на Белене и уж се закачихме за руснаците с нова газова електроцентрала. Но истинската идея е да се прокара проучването и добива на шистовт газ от Шеврон под благовидния предлог да сме независими в газоподаването от Русия.
Мамка им, тия ще ме накарат да спя в гаража.... Все ще изкарам отнякъде достатъчно СЕ на практика - я Капи, я Дон Смит, я Перендев  :) Дерзайте и вие

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #17 -: Април 02, 2012, 05:35:50 pm »
Спокойно!
Бойко е договорил втечнен природен газ от Азарбейджан през Грузия до Варна.
И Европа ще даде пари, поне според него.

caduceus, препоръчвам ти да пробваш с ротовертер (резонанс на ас. двигател). Така ще спиш за по-кратко в гаража.

част 1: http://www.youtube.com/watch?v=HykGDNCWf5s&feature=related
част 2: http://www.youtube.com/watch?v=XNdrZPkYvQ8&feature=related
част 3: http://www.youtube.com/watch?v=Ba7VZHBYcM8&feature=relmfu

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #18 -: Април 02, 2012, 11:21:03 pm »
Преди няколко години предложих идеята (когато започнаха да строят лифтовете към 7-те рилски езера), но никой не я взе насериозно: всеки от протестиращите - 2-3-5000 души да вземе със себе си по едно самоделно огледало - примерно парче картон 30х50 см, облепено с алуминиево домакиснко фолио. Смятам, че в слънчево време протестът и аргументите на една такава тълпа могат да придобият съвсем физически измерения...

Малко е встрани от цивилизования тон, но като последният не дава резултати...  А и си мисля, че протестите в съседни нам и по-далечни държави са далеч по-драматични от нашите, та някакси като че ли можем да си го позволим :)

Персонална отговорност и наказания също не могат да бъдат търсени - едно зайче е нищо, а силата на общото отразява общата воля...

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Време е отново да излезем на улицата!

http://news.ibox.bg/news/id_77572660

Временната парламентарна комисия за шистовия газ прие поправка в решението на парламента за налагане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ в страната.

Според председателя на комисията Диан Червенкондев от ГЕРБ поправката в текста за мораториума ще улесни конвенционалния добив на природен газ.

Той подчерта, че сегашният мораториум затруднява проучванията и добива на обикновен газ, защото забранява нагнетяване и вкарване под земята на течности с налягане над 20 атмосфери, а за конвенционалния газ били необходими над 200 атмосфери. Излиза, че ако бъде добиван конвенционален газ, ще се наруши мораториумът, което се санкционира с глоба 100 000 000 лева, уточни Червенкондев.
Същността на промяната е именно отпадането на тези 20 атмосфери.

Категорично несъгласие с поправката изразиха представителите на гражданските организации и някои учени.

Според Мариана Христова, председател на гражданска инициатива срещу шистовия газ, гласуваният текст позволява хидравличен разрив под етикета „конвенционален добив".
Зад етикета „конвенционално находище" се крият неконвенционални такива, подчерта тя. При конвенционалния добив не се разрушава пласта, в който се работи, за разлика от фракинга, поясни тя.

20-те атмосфери пречеха да се засили струята, така че да се разбие скалата. Сега се премахва текста за 20-те атмосфери, но не се поставя условие скалата отдолу да не се разбива, каза още Христова.

Според нея има и конфликт на интереси - общински съветник на ГЕРБ от засегнат район е участвал в изработването на ОВОС в Девици. Въпросният съветник е авторът на техническата документация, върху която учените са дали становище, че това е безопасно. Той е конфликт на интереси, защото е във фирма, която е подизпълнител на сондажната фирма, разясни Христова.
Освен всичко гербаджията е председател на екологичната комисия в Плевен и участник в комисия по конфликт на интереси там.

Професор Александър Султанов от МГУ изрази опасения, че спекулирайки с геоложката терминология, се създават предпоставки за отваряне на вратички за прилагане на фракинг.

Трябва да се разбере, че терминът шистов газ е крайно некоректен на български език, подчерта той и посочи, че в англоезичната геоложка литература се говори за шейл газ. В шисти - метаморфни скали, не може да има газ, но в шейлите има, поясни той.
Именно там американците са разкрили голям потенциал, отбеляза професорът.
« Последна редакция: Май 19, 2012, 03:22:07 pm от altium »

zxsec

 • Гост
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #20 -: Май 17, 2012, 10:36:12 pm »
Ще се излиза, но въпроса е: "... дали да се излиза да се протестира против добива на шистов газ" или ЗА ДА СЕ ИСКА ОСТАВКАТА НА ГЕРБ-Борисов ?!

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #21 -: Май 17, 2012, 11:17:40 pm »
Е тя баба ви Килъри за какво мислите си разходи кълките чак до тука? На "приятелско" посещение или щото видяха, че птиченцето отлита към АЕЦ-а?
Двете мафии - петролната и ядрената отдавна си подливат вода и се борят за надмощие... Що французите не си затвориха АЕЦ-овете, или немците, ами нашите ги завряха на кучето под куйручето, а турци и румънци строят техни...

Seeker

 • Гост
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #22 -: Май 18, 2012, 08:30:30 pm »
Трябва ясно да се обясни на населението, че термина "добив на шистов газ" означава начин за погребване на отровни вещества в земята! Това че "шистовия газ бил евтин" е  пълна измама - евтино излиза заравянето на токсични отпадъци от промишленоста под формата на добив на газ!  Метода "хидравличен удар" изисква технологично вкарване на тонове всевъзможни отрови, които уж помагали на процеса.  Всъщност реалния добив на газ е много малко, но погребвайки хиляди тонове отрови в земята, корпорациите реализират милиони $ чиста печалба. Добива на газ е странична дейност, от която допълнително печелят.   Добива на конвенционален газ не изисква подаване на каквито и да са течности в сондата. Газа излиза  под налягане от 30-70 и нагоре атмосфери и чак след спадане на налягането, в сондата се подава вода, която на самотек запълва подземните обеми и така изтласква останалото количество газ.  Това с 20 или 200 атмосфери да се нагнетява вода е измислено за да баламосва хората. 
АКО СЕ ЗАБРАНИ ВЛИВАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА  В СОНДИТЕ, ШИСТОВИЯ ГАЗ ЩЕ СТАНЕ АБСОЛЮТНО НЕРЕНТАБИЛЕН И КОРПОРАЦИИТЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ДОБИВА МУ !!!   


Неактивен tsvetan.filev

 • Специалист
 • Beginner
 • ***
 • Публикации: 79
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #23 -: Май 18, 2012, 10:27:00 pm »
Здравейте.

Консултирах се с човек който е бил дълги години главен специалист по технология на дълбоко сондиране (нефт и газ) в комитета по геология.
40 години работи тази табота.
Работил е за Schlumberger http://www.slb.com/ - фирма за технологии за сондиране (най - известната в света). 
Работи по договори с Texaco, Sibneft, Lukoil, Repsol, в Схара AGOKO, AGIPP , за Франция , за Испания и много други.

Насочения сондаж е технология която чрез турбина, GPS, компютър и сензори насочва движението и копеа на където си искаш.
Руснаците нямат такава технология въпреки професорите и докторите си в тази област, а са поръчвали на американците да им добиват.
Преди 15 години с руска платформа са правени проби за шистов газ в Шабла.
Но технологията на руснаците не позволява добива на шистов газ понеже трябва насочен сондаж а те нямат.

Проучване се прави със сеизмични ел. магнитни вълни и се чертае дебелина и дълбочина на пластове.
После се прави едни пробив и се оконурява находището и се изчислява обема.
След проучването се прогнозира индустиралния добив - колко ще струва и колко има.
Върпос на договор е с концесионера дали ще е изгодно за България.

Пробива започва вертикално после се насочва по крива и се прави контакт с находището. Сондажа е механичен чрез сондажен разтров съдържащ вода, глинест разтвор, целулоза (КМЦ - лепило за тапети, има го в пастите за зъби), кварцов пясък, нишесте и полимери които се изтласкват обратно на повърхността и от развора не остава нищо долу като се пуска стоманена тръба, по която се поставя бетон който създава укрепване.
Целта на сондажа е да се постави колона по която да върви сондажа. Fracturing е процеса при който се пробива ергелити (ниско проницаеми скали) които покриват находището на газ. Като се изтегли газа веднага на негово място се запълва с вода.
Даже след това резервоара може да се напълни пак с газ обратно за да се използва като естенствен резерв.

С Aggip са правили пробиви на 6500 метра насочен сондаж на Руснаците на Волга за газ под който са търсили нефт но не са намерили.

Газта се намира на 4000 метра под повърхността.
Най - дълбоките подпочвени води които се ползват и добиват се намират на 1000 метра.
По дълбочина на почвата има хоризонтални пластове от глини (екрани) и пориози които изолират.
Няма как да се получи замърсяване и да премине вещество от по долен пласт към по горен.
То ако можеше въобще нямаше да има газ, нефт, въглища а даже и вода.

Всеки който ви каже че добива на шистов газ е опасен ви лъже.
Този добив е правен и преди но никой не ви е казвал.

Сега се вдига шум и лобитата натискат но няма опасност.
Слабото място е договора с концесионера (американците). Много са хитри и могат да ни прецакат с договора и да ни корумпират.
Руснаците губят пазари и затова плачат.

Тази картника http://mazeto.net/index.php?action=dlattach;topic=6003.0;attach=26485;image е некомпетентна и невярна.
Няма нарисувани много пластове. Освен това както виждате водата е на плитко а газта е на дълбоко.
Насочването на тръбата не се прави така а е по крива.
Всъщност по трудно е да се извади тази газ и самите пластове не позволяват изтичането на газта.
Ако тя изтичаше просто нямаше да има находище.
Самата газ е C4H2 което е въглерод и водород - двата най - разпространени елемента на земята.
Ако изтече газ няма да се случи нищо. Тази газ (метан) се получава във фермите от торта на кравите.

В момента технологиите са толкова напреднали че те позволяват да се използват тези ресурси безопано, безвередно и евтино.
В щатите газта от 200 долара е паднал на 80 след като са почнали да добиват шистов газ.

Спете спокойно и не се връзвайте на политически говорения.

Неактивен oneman

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 249
 • Пол: Мъж
 • Направи го за да го разбереш
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #24 -: Май 19, 2012, 12:42:41 am »
Май си забравил една от фирмите, за която работи твоя човек - CIA ( ЦРУ ). :)
Тези глупости може да ги пишеш в друг форум - накой такъв за идиоти.

По руските форуми на тези им викат 'тролове'.  ;)
Може да прочетете повече тук .
« Последна редакция: Май 19, 2012, 12:56:49 am от oneman »

Seeker

 • Гост
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #25 -: Май 19, 2012, 07:05:47 am »
Самата газ е C4H2 което е въглерод и водород - двата най - разпространени елемента на земята.
Ако изтече газ няма да се случи нищо. Тази газ (метан) се получава във фермите от торта на кравите.

В момента технологиите са толкова напреднали че те позволяват да се използват тези ресурси безопано, безвередно и евтино.
В щатите газта от 200 долара е паднал на 80 след като са почнали да добиват шистов газ.

Спете спокойно и не се връзвайте на политически говорения.

Твоя човек нещо те е послъгал.  Метана е с формула СН4 , такова С4Н2 не съществува.   Технологиите наистина са напреднали, ама и тарикатите много се навъдиха, а корумпирани политици още повече.   Цената на газта в САЩ е паднала, ама е трябвало даже да дават пари на хората за да ползват добитата газ, щото всяка седмица се изливат по 20 тона ( една цистерна) отпадъчни отрови в сондата. Няма да споменавам какво съдържа коктейла, писано е достатъчно, но има описани над 600 различни отровни вещества и то всичките подлежат на специално унищожаване. Преди са ги изнасяли(изхвърляли) в разни африкански държавици, после ги погребваха в морето, а сега измислиха "нова технология" - хидравличен удар.

Не знам дали руснаците имат технология за дълбоко сондиране, но през 1982г. на Колския полуостров издълбаха дупка  дълбока 14км .
Има голяма разлика между "могат да издълбаят" и "не е изгодно да се дълбае".

И докато спях спокойно, политиците разграбиха държавата, природните богатства се екплоатират местни и чужди грабители, монополите ми налагат  все по-големи цени за ежедневното оцеляване.  Лафа "Ние инвестираме в нови технологии" е начин да вдигат цените на продуктите и да се вкарват все по-опасни вещества и методи.  А иначе има разни комисии , агенции и министерство които да следят за опасните вещества, но римляните са казали: "Когато говорят парите, и фактите мълчат."
« Последна редакция: Май 19, 2012, 07:22:48 am от Seeker »

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #26 -: Май 24, 2012, 09:39:24 am »
!!!!  ;D ;D ;D ;D !!!!
С един зъб, о-о-обаче... КЪРТИ МИВКИ!
« Последна редакция: Май 24, 2012, 09:41:44 am от PyroVeso »

Неактивен tsvetan.filev

 • Специалист
 • Beginner
 • ***
 • Публикации: 79
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #27 -: Май 25, 2012, 07:43:47 pm »
Само не ме бийте с камъни.

Реших да напиша мнение на професионалист понеже тук мненията са от типа: добрите и лошите, наште и ваште, айде братя на оружие.

Който има акъл в главата ще разбере това което съм написал. Който е негативно насочен си е такъв по принцип не зависимо на каква тема се говори.
Просто има хора, които не гледат обективно а спорят за да не заспят.

Може и да съм сбъркал формулата (цитирам по спомени), но  в крайна сметка става въпрос за въглерод и водорoд, които са напълно безредни, а всъщност ни изграждат освен това. Същия метан който се тегли се образува от торта на кравите. Сами мислете дали е опасен. Относно добива написах какво се ползва. Това за отровните химикиали е измилсица. Шистов газ се нарича поради порите и образованията на обвивката на находището. Метода на добив изисква по - висока технология която до скоро не е била налична. Иначе си е стандартна процедура.
С напредъка на технологията (насочено сондиране) вече може. Руснаците и на 100 км да направят дупка то тя е вертикална.
Тук се налага насочено сондиране (в произволна посока) което се управлява с компютър и GPS.

Въпросното разбиване се нарича Fracturing и е на базата на водни разтвори. Които на всичко от горе се изсмукват после.

Относно горящатата вода написах вече: най - дълбоката вода която се използва е на 1000 метра , газта се намира на 4000 метра и е отделена с много слоеве глина.
Ако всеки можеше да тегли вода на такава дълбочина то нямаше да има недостиг.
Прави се дупка, бетонира се и се тегли на повърхността. Това е.

Вече руснаците са правили такива сондажи без вие да подозирате преди години, но не са могли да я добият. Иначе има газ.

Мислете и четете когато ви облъчват.

Поздрави.

Неактивен merlinbg

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 220
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #28 -: Май 25, 2012, 08:02:57 pm »
Опитвам се да ти повярвам, даже много силно искам думите ти да са истина, но когато прочетох "Това за отровните химикиали е измилсица." тогава окончателно ме изгуби за каузата. Въпроса ми е някой би ли изпил една чаша от течността която се използва за хидравличния удар? Ти самия би ли изпил чаша от тази "безвредна" течност???

Мислете и четете когато ви облъчват.

Поздрави.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: НЕ не шистовия газ!
« Отговор #29 -: Май 25, 2012, 10:16:30 pm »
Цитирам
 Може и да съм сбъркал формулата (цитирам по спомени), но  в крайна сметка става въпрос за въглерод и водорoд, които са напълно безредни, а всъщност ни изграждат освен това.
Да също само въглерод и кислород в подходяща пропорция правят най коварната отрова "въглероден окис"
Освен това нормално за сондажни отвори се използва като флуид воден разтвор на бентонит. който ползва други съставки "и то толкова много на куп" нещо не му е чиста работата. при положение, че бентонита се копае с багери и е почти без пари.
Просто спри да ни баламосваш тука сме достатъчно интелигентни и най вече обичаме да мислим и да се съмняваме.


Щирлиц вървеше бавно по пътя и се чудеше, какво издава в него руския агент, дали уморения поглед,дали прашните обувки, или може би небрежно влачещият се отзаде му парашут

Извинявайте за шегата братлета ама свалете си парашутите преди да разправяте колко е безвреден шистовия газ