Автор Тема: Пчелите умират  (Прочетена 73115 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Пчелите умират
« -: Април 14, 2011, 12:23:43 pm »
Няма какво да коментирам.

Просто гледайте: http://www.btv.bg/videos/novini/video/393718266-Izchezva_li_medat.html

И давайте акъл какво да правим, че бързината на тези събития е фрапираща.

smsi-h

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #1 -: Април 14, 2011, 12:54:59 pm »
Между впрочем и аз съм пчелар. Поне в региона, в който живея от години не съм чувал за подобно явление. Чувал съм, но при установена недобросъвестност на пчеларя. Става дума за лошокачествено обезпаразитяване, или пълната липса на такова, на пчелните семейства в края на август и началото на септември, или пък прекаляване с това обезпаразитяване /както стана преди две години със 70% от семействата на мой познат, стар пчелар, който беше прекалил с мравчената киселина/, което води до смърт на отделните пчели, а останалите живи изхвърлят цяла зима мъртвите, та затова в кошерите не остават мъртви. Когато пчелите са опаразитени с акари през зимата, те са в голямо нервно напрежение, защото акарите внасят в телата им бактерии, вируси и паразити, които водят до редица заболявания, включително и до нозематоза с недобре установен микробиологичен причинител. Тъкмо поради нозематозата, пчелите са във възбудено състояние и при доста ниски температури, при под 7 градуса С до около 0 градуса С, излизат от кошерите за да извършат биологичните си нужди на почистване на храносмилателните си трактове. Тогава, при температури на въздуха под 7 градуса, изпадат в летаргия за секунди, спират да се движат и започват да умират и... не се връщат в кошера. Така една по една те изчезват и в кошера не остава подбор /мъртви пчели/. Имал съм такъв случай, когато пчелите в заболял кошер "се стопиха" пред очите през март и окончателно, в началото на април, ликвидирах семейството, щото беше останало вече без майка.

Другата съществена причина, която предизвиква подобно болестно състояние през зимата в отделните пчели е мановия мед, който по цвета му не може да се определи дали е манов или не. Това става със специален апарат, който измерва електропроводимостта на меда, или пък по метода на определянето му с медицински спирт. Затова е важно правилото - последния донесен от пчелите мед да се извади в края на август или в началото на септември, а след това да се подхрани обилно със захарен сироп, до около 15 септември. Според най-новите микробиологични изследвания, според няколко съществени показателя, най-подходящ за зимуване на пчелите е захарния сироп, а не естествения природен мед. Тази теза е засегната в миналогодишен брой на вестник "Пчели".

Пък за предотвратяване на подобни случаи, посочени в репортажа, се намесва и другият фактор. При обилно подхранване на пчелите в края на август и началото на септември, се получава увеличаване на пилото и произвеждане на по-голям брой от така наречените зимни пчели, които са с по-високо съдържание на мастни клетки и при добри условия могат да живеят до осем месеца. В този случай семейството е силно, понася по-добре студовете и напролет тръгва не с 1000-2000-3000 броя пчели, а в най-добрите случаи направо с 30 000 броя индивиди. За целта, при есенното подхранване са необходими на едно семейство поне по 9-10 килограма захар.

Не се подвеждайте по подобни на горния материали. Всичко се дължи на лошата работа на пчеларя! Ако подобни "изгонители" на пчелите от кошерите им съществуваха реално, пчелите щяха да напускат кошерите през всеки един месец от годината. Това не знам да се наблюдава у нас.

Между впрочем, моите пчелни семейства оцеляха през тази зима, за пореден път, на 100%.
« Последна редакция: Октомври 09, 2014, 01:11:50 am от atos »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Пчелите умират
« Отговор #2 -: Април 14, 2011, 01:07:24 pm »
smsi-h,

Благодаря за коментара! Наистина ще е добре, ако става дума за некадърност. Притеснението ми се крие в отглеждането на ГМО култури и новия хит - т.нар. чемтрейлс (пръскане с химикали от самолети). Забелязал ли си някаква зависимост, или пък ако имаш информция за влиянието на тези култури върху пчелите?

vitan

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #3 -: Април 14, 2011, 01:23:15 pm »
Така е, много зависи от пчеларя. Но bTV вече за втори път стряскат хората с репортажи за пчелите. Не е случайно изобщо. Като се има предвид, че новия и стария собственик са от едно и също племе, макар и от различни държави. Подготвят хората за убийствените резултати от chemtrails...., което пък без техните брат'чеди по света масово няма как да стане.

Ако има интерес ще постна това, което бях подготвил за темата. Не го правя, защото още е облачно време и да гледате нагоре, няма какво да видите.... А българина е скептик: око да види, ръка да пипне :)

smsi-h

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #4 -: Април 14, 2011, 01:33:56 pm »
smsi-h,

Благодаря за коментара! Наистина ще е добре, ако става дума за некадърност. Притеснението ми се крие в отглеждането на ГМО култури и новия хит - т.нар. чемтрейлс (пръскане с химикали от самолети). Забелязал ли си някаква зависимост, или пък ако имаш информция за влиянието на тези култури върху пчелите?

Ха... добри въпроси задаваш. Нека и по тях внеса яснота.

ГМО-културите се отглеждат през лятото. И медът, добиван от тях е през лятото, което е още една причина през август да се извади всичкия мед, който може да се извади. Целта е през зимата пчелите да зимуват, както се казва, на чисто без синтетични химикали и биологични такива, внесени с меда от ГМО-културите. По принцип нищо не мога да кажа, до колко ГМО-културите влияят на пчелите, щото не знам при нас да се отглеждат такива, пък и нали миналата година забраниха с мораториум отглеждането им. Дано никога не стигнем до отглеждането им, което ще повлияе отрицателно на пчелите, тъй като тези култури са направени така, че да се отглеждат с няколкократно надвишени, спрямо нормалните биологични култури, хербециди и пестициди. Предполагам се досещате как ще повлияят повишените дози хербециди и пестициди на пчелите.

Кемтрейлсовете... Ми те нали са във въздуха. И това са прахообразни частици, които по принцип са по-тежки от въздуха и падат като прах. Е как, аджеба, тези частици ще влязат през зимата в кошерите, и то при условие, че пчелите през зимата рядко излизат да се облитат, излизат масово в ясно и сухо време при температури поне 10 градуса, иначе при 7 градуса само единици, и плюс това в кошерите през зимата не се отглежда пило и не се вентилира мед, т.е. доста малко и пренебрежимо количество от този прах влиза в кошерите през прелката, и не би им оказал толкова голямо влияние, както през лятото.

Лошото е, че и аз живея в град, над който минава международното трасе на пътническите полети. Следи в небето дал господ много. Предполагам, не че съм толкова вещ, но част от следите не са инверсионни, а са си пръскания, т.н. Кемтрейлс. Не съм забелязал да се отразява на развитието на пчелите през лятото и активния сезон. Всичко с тях е нормално. Единствено имаше проблем през миналата година по време на цъфтежа на рапицата, когато много жилеха, но това го свързвам с химическите пръскания на самата рапица. Лошото е, че въпреки, че препаратите, с които пръскат рапицата, не убива пчелите, изключително много ги дразни, а агрономите категорично отказват да казват с какво пръскат. Питали сме ги, но не казват. Което ме кара да мисля, че у нас се пръска с не до там легални и позволени препарати.

vitan-е,

Прав си. В момента съществува масова и непризнавана практика /то си е естествено крадеца да вика, дръжте крадеца, и за тази практика никога няма да се признае официално/ на журналята да внасят непрекъснато страх и смут по всякакви възможни и невъзможни теми. Те не са собственици на медиите и затова говорят и правят репортажи, както им наредят. Предполагам знаете, че ако на една маса има чаша с вода и тази чаша падне от масата, това елементарно действие и събитие може да се покаже по поне шест НАПЪЛНО РАЗЛИЧНИ НАЧИНА.
Нали това е целта на световното правителство, непрекъснато да изпитваме страх, да подхранваме егрегора му и така той за продължава съществуването си. На прага сме на 2012 и битката ще се ожесточава. Егрегора на световното правителство е поставен на карта и затова той се брани и въздействува с всички сили и на всякакви нива, 3D и всички финни. Изнесения репортаж за пчелите е само една брънка от голямото лъжене, което ни лъжат. Важното е да имаш база знания, очи да виждаш невидимото и здрав разум да отсяваш истината от лъжата.
« Последна редакция: Април 14, 2011, 01:47:47 pm от smsi-h »

vitan

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #5 -: Април 14, 2011, 01:45:49 pm »
Добре казано. Съгласен. С тази разлика, че почват да цъфтят дърветата. А и те като нас трябва да ядат.

Припомням, че пчелата е по-чувствителна от човека около 1000 пъти. Един професор го обясняваше по радиото. Беше много разтревожен човека. Не каза Chemtrails, но бе ясно, че човека е в час с химическата война, която се води. Предупреди, че скоро всичко живо ще почне да „потъва”. А в САЩ пръскат от 10 години.
Затова е помалко, ден от ден да не виждаш ясна разлика. Иначе току виж си се сетил, че си човек и решиш да скочиш…

eclipse

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #6 -: Април 15, 2011, 12:54:02 pm »
Мога да споделя следното: Основната причина наистина са тъй наречените CHEMTRAILS, естествено и вероятно не единствената, но вече съм напълно убеден, че е основната. Имахме няколко кошера и във времето постепенно намаляваха по напълно понятни причини, но тази зима изчезнаха всички без един. Това го установихме при проверката в края на Февруари месец. Отваряме и няма никой... нито една измряла пчела, а просто празни кошери?! Един от изчезналите е и най-силният ни кошер който даваше най-много мед и беше с най-жизненото и дори леко агресивно семейство, а най-слабият си стои с пчели които са в някакво странно полулетаргично положение. Преди няколко дни ми просветна нещо и взех да ровя и да търся из снимките които бях правил в края на миналата година и го открих. Снимките са правени в средата грешка в началото на Ноември месец и на тях се виждат множество пресичащи се CHEMTRAILS над нас... тогава ми е направило впечатление и съм го снимал и съм си забравил за това, но резултатът се видя 2-3 месеца по-късно. Такова нещо в нашия край не се е случвало никога. Да ти заболеят пчели е едно, но да ти изчезнат е нещо съвсем друго. При нас пчеларството е преди всичко хоби и мястото не предразполага много към промишено пчеларство. Но скоро се чу и от други стари и опитни пчелари да се оплакват с до 30 до 50% изчезнали пчелни семейства.

За да не съм голословен прикачам една от снимките и въпреки, че отразява малък участък се виждат ясно множеството линии...
« Последна редакция: Април 25, 2011, 01:03:59 am от eclipse »

giunal

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #7 -: Април 16, 2011, 07:38:33 pm »
Нека и аз да кажа нещо. Първо не съм съгласен изцяло с мненията на smsi-h. .За сега не мога да си обясня само един феномен - защо изчезват пчелите в най-силните кошери който предната година са били най-продуктивни. Към края на месец март след основният преглед имах два такива кошера и взех проби от меда в кошерите и го дадох за изследване в лицензирана лаборатория но от там ми казаха че меда е основно слънчоглед и има малки примеси на акация и липа.Няма манов мед и рапица. Така че за мен отпада възможността за консумация на Манов  мед през зимата. Изключвам възможността за нозематоза и акар защото добре се грижа за тях понеже в момента те са ми нещо като основен поминък. И въпреки всички мерки и грижи пчелите ми изчезват. За сега не знам защо. Също така не мога и да събера и трупове от умрели пчели за да ги дам за изследване.
От досегашните ми наблюдения ми става ясно че , причините са комплексни. Както казват старите хора - когато стават  сериозни аномалии в природата първо се отразява на пчелите. А те като същества с най- добър метаболизъм(обмяна на веществата) първи  са принудени да се приспособят към тези аномалии. Някой се приспособяват други не успяват. Като чета коментарите по форумите нещата не вървят на добре за всички хора.

vitan

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #8 -: Април 16, 2011, 09:08:38 pm »
Странно е наистина, но при силния кошер пчелите по-могат да си позволят да разпуснат кълбото и да излизат. Вътре им е по-топло. Припомням, че няма радиоактивен мед. Пчела, пила радиоактивен нектар умира по пътя. Вероятно и с химията е така. Излезе, па не може да се върне….

Слабия кошер не може да си позволи да разпуска, щото ще замине пилото. Дали теорията ми е вярна не знам, но ми изглежда правдоподобна.

Неактивен Радeв

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 640
 • Пол: Мъж
 • Скайп: Radoslav_Debian
Re: Пчелите умират
« Отговор #9 -: Април 17, 2011, 10:25:05 pm »
Един познат спомена, че е гледал по Канал 3 някакво предаване на тема "Защо пчелите изчезват".

Появил е българин, който се занимава с пчеларство и хомеопатия, той е открил как може да се спасят пчелите. Дори и предлагал помощ на американския посланник у нас, като е заявил че има готовност да изправи екипи и да проведе обучение на тамушните пчелари как да изолзват препарата му.

Човека много приказвал за прополиса. Самия той е имал онкологично заболяване и се е излекувал благодарение на него.
Познанието което има той, не е нещо ново той казва че то е наследено от Дънов, Петър Димков и сега е при него.
Някой ако се разрови може да намери нещо повече. Като науча повече информация ще споделя с вас.
« Последна редакция: Април 20, 2011, 07:16:09 pm от altium »

bdimov

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #10 -: Април 17, 2011, 11:25:42 pm »
Здравейте хора. Изчетох цялата тема и въпреки че не съм пчелар се интересувам от много случващи се в световен мащаб процеси в частност и проблема с пчелите.

По въпроса дали в България се отглеждат ГМО, ще дам тази препратка:
http://www.darikfinance.bg/view_article.php?article_id=26503 - Монсанто България с двоен ръст на продажбите през 2009 г.
Цитат
Нетна печалба в размер на $ 2.1 млрд. и рекордни продажби в размер на $ 11.7 млрд. е реализирал за 2009 година най-големият играч на пазара на генно-модифицирани организми /ГМО/ Monsanto. В България бизнесът на корпорацията също е намерил благодатна почва за развитие. Монсанто България отчита двоен ръст на продажбите спрямо 2008 година на фона на свиващия се пазар на царевични семена, а хибридът маслодайна рапица Ексагон е най-използваният у нас. Това каза представителят на Монсанто в България Николай Черкезов снощи в предаването ИконоМикс по Дарик. Той очаква бизнесът на компанията с конвенционални семена да расте, без оглед на 5-годишния мораториум върху ГМО у нас.

Прочетете и сами си правете изводи гледа ли се в БГ ГМО или не и имаше ли смилъл изобщо миналата година от медийната шумотевица покрай тази тема при положение че ГМО се е гледало, гледа и ще се гледа!!!

Другото, което ви препоръчвам, е да изгледате е едно хубаво филмче, което се казва "Who Killed The Honey Bee". Аз лично го свалях от колибката www.kolibka.com. Нека след това пак да коментираме този проблем, защото в момента някои от съфорумците правят прибързани и безсмислени заключения (не искам да засягам никого).

Лека вечер! 
« Последна редакция: Април 20, 2011, 07:18:34 pm от altium »

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 369
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Пчелите умират
« Отговор #11 -: Март 27, 2013, 12:49:44 am »
Относно ГМО- тата и аз съм леко скептичен, но кемтреилсите морят сериозно пчелите и не само тях- баща ми е пчелар и също се бори с това дето описвате тук! Дължа все пак да поясня, че има два вида ГМО- едните са култивиране и смесване на различни породи, а другите са директно отрязване на части от ДНК или РНК вериги и присаждането на други вериги от други култури или породи- така на времето направиха светещи бели мишки, като им присадиха гени на светеща медуза- това преди 20 тина години- може би дори по- отдавна, дали не беше по татово време- от там идва вица за комбинацията между теле и костенурка- щяло да се получи теле с каска ;) мисълта ми е че единият вид ГМО са абсолютно безвредни и както казвате, се прави откак свят светува, но другият вид- лошо- смеем се, ама телето с каска може да ни умори!!!

zxsec

 • Гост
Re: Пчелите умират
« Отговор #12 -: Октомври 08, 2014, 11:11:20 am »
пътник в самолет е снимал "странно" пръскане от края на крилото ...

https://www.facebook.com/video.php?v=10203901372147247

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 480
 • Z - Оркестър Вагнер
Re: Пчелите умират
« Отговор #13 -: Октомври 08, 2014, 08:31:46 pm »
Интересно видео. Видно е, че дима не излиза от двигателя на самолета, а от някаква тръба.
Някой квантов химик-разбирач може ли да обясни процеса?

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 505
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: Пчелите умират
« Отговор #14 -: Октомври 08, 2014, 08:45:07 pm »
Изказвам предположение: понякога май се изпуска гориво (обикновенно аварийно) за да се намали теглото на самолета. Това е решение на капитана, както и негово е решението колко гориво ще зареди.