Автор Тема: Вредни ли са електромагнитните облъчвания от трафопостовете?  (Прочетена 14291 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 356
 • Amanita muscaria
Здравейте колеги,

Итересува ме въпроса, вредни ли са електромагнитните облъчвания от трафопостовете?
Много от старите сгради, а вероятно и от новите са изградени заедно с трафопостовете вътре в тях. Доколко е вредно едно такова облъчване, примерно на хора, които живеят върху трафопост, каква е допустимата индукция за безвредност и т.н.. Поразрових се в НЕТ-а, но информацията е оскъдна, в този смисъл мисля, че темата няма да е спам и може да послужи, като информация и на друг, защото проблема не е маловажен. Относно високочестотните излъчвания съм наясно, колко или по-точно кога са полезни и кога не, но за тия с ниска честота от 50 Hz нямам никакво понятие, само предположение, а то е в негативен смисъл. Някъде по новините бях чул, че бълг. цигани се приютили в Италия в някакъв трафопост и се разболяли от рак.

Предполагам, някой от Вас е работил със силни токове, като енергетик и е запознат. Друг вероятно знае от обща култура и т.н.

Благодаря предварително!!!


Неактивен Vetap

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 423
Да, вредни са!
По старите социалистически норми беше забранено трафо - постовете да се намират по - близо от 50 м от жилищни сгради(по памет). За това наверно е имало причина. В страни като Южна Африка и Русия ( това, за което имам непосредствена информация) не се позволява подстанциите 50 - 110кV да са по - близо от 25м от жилищните сгради. Интересно е, че се забелязва увеличаване на урожая в непосредсвена близост от високоволтните линии - 110 - 500кV.

vitan

 • Гост
Ако го няма в Нета, трябва да го имат в „Комисията за защита на потребителите” или „Комисията за защита на гражданите” или в подобен орган. Т.е. трябва да имат тази информация. Това определено е вредно, но колко може би вероятно да се види в учебниците по Охрана на труда (или както сега се казва) на електроинженерите. Или на тия електричари, които държат изпит по безопасност.

Комисиите трябва да замерят, ако има някакъв спор или искане на гражданин. Иначе за себе си човек може да импровизира с антена (имитираща някак човека) и мултицет… За мен теста е даден монитор. Колкото по-куча марка, по-добре. Ако има несмутима стабилна картина (на бял фон), значи е добре. Едно време монитори всякакви у един човек шантавееха нон-стоп. Оказа се, че под тротоара минава силов кабел – високоволтов. Тия излъчвания не са за подценяване, защото са един вид за цял живот.
« Последна редакция: Март 09, 2011, 12:45:04 pm от vitan »

ppankov

 • Гост
Като студент, живеех извстно време срещу малка подстанция. На телевизора ми най редовно си му гореше тунера. Появи се главобол и скоропостижно си смених квартирата.
Ден-два преди да се преместя, си играх да меря входните нива на тунера без сигнал, както споменава Витан, само на"бял шум". Нивата бяха шокиращо във пъти по високи, нещо като:

норма                                                         измерено
0.4 e/V метров обхват UHF                        ~80 e/V UHF
0.6 e/V дециметров обхват VHF               ~110 e/V VHF       измерването е във електрон - волта, със високочестотен еталонен детектор на сигнал.

Във момента, нивата от ретранслатори в центъра на  София - около БНБ и националната галерия е около
40 e/V във двата обхвата, при норма  ~10 e/V. Замерването е извършено от фирма за СОТ обурудване,
при тест на техните датчици.

Преди около година, като подготвях едно съоръжение, със консумация 160 киловата за официална комисия, извиках лаборатория по замерване за заверка.
Според лабораторните изисквания за безопастност се изисква - метална оградна мрежа най малко на 3 метра от съоръжението - заземена, гръмоотвод от външната страна на мрежата, заземен към общия контур. Отстояние от външаната страна на мрежата, до най близката сграда най малко 30 метра.

Трасето на кабела до трафопоста да минава на най малко 0,6 метра под земята, нормално около метър.
И действително - при последващи аварии, пострада единствено рейката на трифазния шалтер и нищо повече.

« Последна редакция: Март 09, 2011, 08:46:27 pm от altium »

Dex

 • Гост
Отдавна е известно, че силното електромагнитно поле е вредно. Ако се притеснявате от такова, то има радиестезични неутрализатори за него. Може да се ползват и Платонови тела, там където живееш. Вариант е и изчистването на организма от натрупани електромагнитни вълни с радиестезични енергизиращи дискове. Вредните вълни се импрегнират в кръвната плазма. Тя е много чувствителна към електричество и магнетизъм и си променя клъстерната конфигурация. Филмът за водата смятам сте го гледали.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Здравейте колеги,
да, трафопостовете излъчват освен електромагнитното и негативно оргонно поле, това се неутрализира както казва  Dex. Понеже често се случва всякаква електронна апаратура да създава такова, нека спомена симптомите за "заразяване" с вредни вълни:
- главоболие, шум в ушите
- доспиване и обща слабост
- болки в ставите и  мускулите   
- гадене, повръщане, солена слюнка и т.н.
Преди няколко дни за съжаление се натресох на подобни радости  :(  При едни невинни уж изследвания на кадуцеус бобини с графитна сърцевина /caduceus coil/ захраних няколко пъти една такава с импулсно ВН от китайска електронна запалка. След десетина минути ми се доспа страшно и физически отмалях тотално, зави ми се и свят. Примъкнах се до един диван и около осем часа бях ни жив, ни умрял  :o На другия ден се почнаха други проблеми - надуха ми се колената, не мога да клекна - боли яко. Минаха седем-осем дни, още не съм се оправил съвсем. Спомних си междувременно, че Ринат Шаймуратов описва подобни състояния, а Авион Олег /част от екип, създал руска тестова антиграв. платформа/ споменава, че коленете му не са се оправили в продължение на месеци, въпреки ходенето по доктори. Добре, че поназнайвам малко акупресура и рефлексотерапия, та ми минава вече.
Извод: внимавайте с негативните полета и фитонката /хаотичния оргон/. При първи симптоми - ръцете под течаща вода за няколко минути, или влизайте направо под душа.

Поздрави