Автор Тема: Гравитационен електрогенератор - идея  (Прочетена 9674 пъти)

staria_jak

 • Гост
Имам една лична разработка, на подобен генератор, която започнах чесно казано на шега.
Направих един от основните компоненти и при работа с него си показваше добри резултати.

WEC.jpg - Представлява кутия от три предавки една голяма и две по малки, задвижвани посредством верига, като на оста на голямата е закачена тежест.  При изменение ъгъла на основата т.е.  на кутията, която придържа зъбните колела, се завъртат предавките, тъй като тежестта се стреми да запази равновесно състояние заради гравитацията, която му въздейства. 
Тъй като няма как да държим кутията и да я клатим нагоре надолу, все пак ще изхабим доста енергия. Реших да сложа кутията с предавките на везна, като и от другата страна слагам същата кутия и компенсирам до максим тежестта.
Уравновесявайки двете тежести, до максимум може да прилагам изключително малки енергии, за да накланям везната наляво, надясно и тежестите да въртят зъбните колела.

Vezna 3.jpg - Това е именно везната с предавателните кутии и общо взето модела, за който говоря.
От тогава изтече доста вода и запецнах на електрогенератора. Тъй като се чудите предполагам къде ще се намира електрогенератора, той също ще е на рамото на везната и ще бъдат два, за да се уравновеси везната. Т.е. енергията, която ще приложа за да дестабилизирам везната ще е само една, а генератотите - два, което е плюс.
Тежестите, който ще се използват може да са в широк диапазон, докато енергията, която ще е нужна за дестабилизация, ще е толкова голяма, колкото да премине съпротивленията на везната.

От формулата за потенциална енергия E=m*g*h, може да изведем и енергията, която ще генерират тежестите. Тя ще нещо от сорта на E= m*v*h, където m-масата на тежестите, v - скоростта на изменение на везната, h-височината.

Не знам дали не греша някъде, а и нямам възможността да проверя дали вкараната енергия е повече от получената. На теория всичко е супер. На практика не знам.
За това и пиша, какво мислите вие по въпроса.
« Последна редакция: Август 02, 2010, 11:06:44 pm от altium »

staria_jak

 • Гост
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #1 -: Август 03, 2010, 05:38:52 pm »
Аз ли нещо бъркам някъде, какво  мислите?

staria_jak

 • Гост
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #2 -: Август 04, 2010, 02:55:49 pm »
Много пъти съм проверявал и гледал неговото устройство. Не е като моето. Той се опитва, чрез механичен осцилатор да извлича енергия.  Моята машина се основава изцяло и само на принципа на везната.
Пиша реферат по темата, стига повтарям да не бъркам някъде. Ако тази машина проработи реферата ще е също верен. Прекалено розово ми се вижда нещо и това ме плаши. Може да греша някъде.
Иначе в реферата са описани няколко подобни машини, на същия принцип.
Само да го довърша и ще го кача.

staria_jak

 • Гост
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #3 -: Август 04, 2010, 05:11:44 pm »
 Имам една, както споменах по-горе. Но поради калпави заварки от моя страна поработи малко и в момента я чака поправка.
« Последна редакция: Август 04, 2010, 07:51:58 pm от altium »

staria_jak

 • Гост
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #4 -: Август 04, 2010, 05:12:37 pm »
Това са нагледно нещата, върху които мисля. Погледнете и кажете. :) Губя ли си времето или си заслужава работата?
« Последна редакция: Август 04, 2010, 07:52:55 pm от altium »

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #5 -: Август 05, 2010, 02:33:23 pm »
Привет стари колега... :)

Я вземи направи един свестен чертеж със съответните сили в системата, да видим какво ще стане. Не видях да говориш никъде за противодействието при натоварване на конструкцията. Казваш - добри резултати - ами дай ги де. Моето мнение е, че силата за изваждане от равоновесие ще бъде точно равна на противодействието на товара плюс загубите, а тежестите ще играят ролята на интегриращо звено или филтър на пулсациите. Отделно тия повишаващи предавки ще увеличат въпросната сила според теорията на машинните елементи.
Съжалявам ако съм те разочаровал, но искаш мнение и то е горенаписаното от мен.

Може би има шанс, ако се използува диференциална схема - двата генеретора се въртят в различни посоки и се натоварват синхронно. Трябва да се обмисли и да се опита практически, разбира се... ;) Допълнително има проблем с реверсиране на посоката при движение нагоре-надолу, хмм...задачата се усложнява доста... ???

Поздрави...

staria_jak

 • Гост
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #6 -: Август 06, 2010, 10:11:24 pm »
 Поне за реверсията не си прав, все пак ако нямахме реверсия от страна на самата везна, каква везна е тогава.  Когато натовариш някоя везна с нещо допълните и после премахнеш натоварването тя си се връща в начален момент.
За другите неща, съвсем скоро ще се разбере практически.

emilvtc

 • Гост
Re: Гравитационен електрогенератор - идея
« Отговор #7 -: Август 09, 2010, 01:51:56 pm »
До колкото ми е известно, КПД-то на редуктор от 2 зъбни колела като твоите от чертежа не надвишава 85-90%. Т.е загубите от триене в лагерите и от това на зъбите са 10-15%...  Т.е. имай го в предвид при сметките ако правиш такива.