Автор Тема: Гравитационен мотор на Леонардо Давинчи  (Прочетена 7059 пъти)

emilvtc

  • Гост
Та ровейки се из нет-а попаднах на вечния двигател на Давинчи.
leonardo da vinci perpetual motion
http://www.youtube.com/watch?v=u8-eC-GzZuM

Идеята е много елегантна, но има един недостатък - НЕ работи ...

Та каква е идеята му - сумата от въртящите моменти породени от съчмите от едната страна да е по-голяма от сумата от въртящите моменти породени от съчмите от другата страна. Уж конструкцията е правена така, че да има дизбаланс, но на практика тя е идеално балансирана...

А какво ще стане ако съчмите се заменят с кръгли магнити?
Идеята е ако от страната на механизма в която съчмите се приближават към центъра на колелото, се постави постоянен магнит, които да ги отблъсква по канала към центъра на колелото. Дали така би се получил желания дисбаланс на гравитационните въртящите моменти създадени от съчмите(кръглите магнити) ?
Какво мислите по въпроса?

emilvtc

  • Гост
Re: Гравитационен мотор на Леонардо Давинчи
« Отговор #1 -: Май 22, 2010, 12:05:57 pm »
До колкото ми е известно винаги при преобразуването на един вид енергия в друг има известни загуби в  преобразувателя и преобразувавнето няма как да е идеално. Пример за това е махалото. То демонстрира преобразуването на потенцялната в кинетична енергия и обратно. Рано или късно то спира поради силите на триене (с въздуха и в остта).

Относно идеята на давинчи, ако някак си кинетичната енергия на топчето намиращо се най-долу се използва, за да се изкачи нагоре и към центъра на колелото би се получил дисбаланс. Какво би се получило, ако малко след долната точка на спускането на топчето се постави магнит(и), който да го отблъсква  нагоре и към центъра на колелото придвижвайки го по канал с подходящата форма? идеята е да се използва магнитно поле, което отблъсквайки топчето нагоре да намали въртящия момент създаван от него в посока обратна на въртенето на колелото (т.е "антигравитационно"). Формата на канала и конфигурацията на  магнитите отблъскващи топчето трябва да са такава, че да се използва инерцията на топчето и отблъскванрто му нагоре от магнитите, максимално бързо и без контакт(допир) със стените на канала да го изкачат нагоре и приближавайки го до центъра на колелото.

Правопис: "потенциална"
« Последна редакция: Май 22, 2010, 05:54:41 pm от altium »