Автор Тема: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория  (Прочетена 91442 пъти)

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
International users! Please download the English version of this information in pdf >here<. Current version is 1.2!

Тази информация е синтезирана на основата на посочените експерименти и литература. Няма измислени факти или предположения.

Може да се разпространява свободно, стига да пуснете линк към форума, тоест да посочите автора и първоначалният източник и да не я променяте.


Критика по темата: http://mazeto.net/index.php?topic=4274.msg24862#msg24862На първо време ще представя малко обща теория и два експеримента, потвърждаващи наличието на надлъжните вълни и показващи някои интересни свойства.

Линии на разпространение на енергията около проводник (фиг8).

Аналогия може да се направи с камък, хвърлен в езеро (камъкът пада в черната точка). Появяват се напречни вълни (вълните по водата, които виждаме), но и надлъжни вълни (отместената вода в страни- радиално от мястото на падане на камъка, която не се вижда).


Черната точка представлява края на проводника (сечението на проводника). Черните непрекъснати концентрични кръгове около него представляват магнитното поле на индукция. (непрекъснати линии)

Радиалните линии излизащи от проводника представляват диелектричните линии (диелектрично поле на индукция) - прекъснати линии.

Във фигура 9 се виждат взаимодействията на полетата при два проводника.Магнитното поле на индукция благоприятства напречните вълни.
Диелектричното поле на индукция благоприятства надлъжните вълни.


Надлъжните вълни се различават от напречните

Напречните могат да се представят със следната графика:

Схема на нормална електромагнитна вълна

В този случай електрическото поле е дефазирано на 90 градуса спрямо магнитното. Двете полета са дефазирани на 90 градуса спрямо посоката на разпространение на енергията на вълната (вектора на Пойнтинг).

Надлъжните вълни могат да се представят със следната графика:

Схема на надлъжна електрическа вълна

Забележете, че магнитното поле отсъства! Затова тези вълни са надлъжни електрически вълни. Посоката на разпространение на електрическото поле съвпада с вектора на Пойнтинг!

Най- близка аналогия можем да направим с кръгове пушек или кръгчета цигарен дим:Посочената форма на вълната е много по- устойчива! Разпространява се много по- далеч. Можете да прегледате някои от филмите на Stan Deyo по въпроса.

Анимация на надлъжна вълна:
<a href="http://mazeto.net/files/longitude.swf" target="_blank" class="new_win">http://mazeto.net/files/longitude.swf</a>

Анимация на напречна вълна:
<a href="http://mazeto.net/files/transverse.swf" target="_blank" class="new_win">http://mazeto.net/files/transverse.swf</a>


Бордерланд провеждат следните експерименти, с които доказват и демонстрират ефекти от напречните и надлъжните вълни.

Експеримент 1 - търсене на резонансната честота на коаксиален кабел, с дължина 2750 см. Коаксиалният кабел е RG62
Импеданс 93 ома.
Пълната дължина на вълната в случая се умножава по 4 -> 4*2750 - 11000 см (110 метра)
Линията е отворена- в краищата на кабела има поставен волтметър.
Чрез сигнал генератор (синусоидални импулси) се подават импулси към тороидална сърцевина, към която е свързан кабелът.

Схема


Теоретично изчислената резонансна честота е
fтеор = c/lambda
fтеор = (3*10^8)/110 = 2727 кХз

Измерената чрез опита резонансна честота е 2220 кХз.

От горната формула следва, че има разлики в скоростта на разпространение на вълната:
fизмерено/fтеор = 2220/2727 = 0.81 или скоростта на вълната е 81% от скоростта на светлината във вакуум.
Забавянето се дължи заради средата на разпространение и заради загубите.

Качественият фактор в този случай е много нисък- диапазонът на резонансната честота е голям.

Експеримент 2
От сигнал генератора се подават синусоиидални импулси към първична намотка (1 навивка), която е слабо свързана (въздушна сърцевина) с вторичната.
Вторичната представлява проводник, навит соленоидално (виж картинката).Дължината на проводника е 2750 см.
Импеданс: 4200 ома
Пълната дължина на вълната в случая се умножава по 4 -> 4*2750 - 11000 см (110 метра)

Схема


Чрез сигнал генератора се търси тази честота, при която напрежението, което отчита волтметъра, да бъде максимално.

Измерената резонансна честота е 3400 кХз.

От горните формули следва, че 3400/2727 = 1.24 т.е. скоростта на разпространение на вълната е 124% от скоростта на светлината във вакуум. Т.е. скоростта на надлъжната вълна е около 1.5 пъти (което се потвърждава както от опита на Бордерланд, така и от опита на К. Мейл, така и от историческите данни за естествената резонансна честота между земята и йоносферата- данните на Тесла и Шуман, които честоти са в отношение 1.5 пъти (12 Hz и 7.8 Hz)).

В този случай качественият фактор е много по- висок; резонансната честота варира в много по- тясни граници.
Освен това резонанса силно зависи от всякакви околни предмети, доближаване на ръка и т.н!

Експеримент на проф. К. Мейл

Няма да описвам подробно схемата, свързването на светодиодите. Ще се спра на конкретните неща и общата схема, която лично за мен е изключително ценна.

Схема:


Проф. Мейл прави опит, при който използва синусоидален сигнал генератор. Неговият т-р се състои от първична намотка 4 навивки и вторична (нямам информация), на печатна платка. Две идентични бобини се използват като приемник и предавател.

В лекцията си (може да се свали от тук) се показва експеримент, при който се установява резонансната честота при напречни (херцови) вълни- 4.7 МХз.

Свойствата в този случай са, че сигналът се екранира изключително лесно. Ако се премахне заземяването на приемната бобина не се установява промяна в консумацията на предавателната бобина.

При честота около 7.1 МХз светодиодът на приемната бобина светва силно. Свойствата в този случай са невъзможност са екраниране на сигнала и осезаемост на предавателя към консуматора (при изпадане на резонанс консумацията на предаватела се повишава леко, т.е. предавателя усеща присъствието на консуматор).

Тъй като знам, че има интерес за КПД-то, ще споделя че то е измерено по следния начин.
Използват се 200 МХз Тектроникс осцилоскопи- консумацията на предавателната бобина в режим на празен ход е 200 миливата. При свързането на приемник, консумацията на предавателната бобина се повишава с 10 миливата.
Измерената получена енергия в приемната бобина, обаче, е 50 миливата. Това е КПД около 5 пъти. Искам да отбележя, че К. Мейл работи с много ниски напрежения, и това е само върха на айсберга в този тип експерименти.

Забележете, че кондензатора съхранява енергия под формата на надлъжни вълни! Именно тук е "отворената верига" в опита на проф. Мейл- кондензатора между приемник и предавател. Припомнете какво ставаше с резонансната честота на бобината във втория опит на Бордерланд, както и с всяка теслова бобина!Скаларен резонанс

Много време се чудих какво точно означава скаларен резонанс (стоящи надлъжни вълни), но мисля, че вече нещата ми се проясняват, затова ще изложа мнението си.

В горното съобщение видяхте какво представляват надлъжните вълни, как да ги направим и какви свойства имат.

Трябва да споменем, обаче, че свободна енергия имаме в стоящата надлъжна вълна, т.е. ако видите отново схемата на К. Мейл с двете кули, тогава трябва да настроите разстоянието (или честотата) между тях така, че приемната бобина да е във "възел" - в стоящата вълна, където има "концентрация" на ефира. Забравих да спомена, че скаларните вълни са неутрино вълни, така че в случая определението "концентрация на ефира" ми се струва подходящо.

Ще използвам пример, защото ми се струва, че ще е по- ясно с него.

Свръхефективният електролизер на Боб Бойс представлява съвкупност от т-р на Тесла и tesla radiant energy receiver. Всъщност не е нужно да имате втора бобина, идентична с първата. Можете да използвате Tesla radiant energy receiver - съвкъпност от "антени" под формата на изолирани метални плочи (кондензатор), които са свързани с товар и обикновено може да има ключов елемент, който свърза товара с антените.

Излъчените надлъжни вълни от т-р на Тесла (тороида на Бойс в случая), когато импедансите на клетката и на предавателя (трансформатора) се изравнят- се получават "възли"- стоящи вълни вътре в самата вода.
Затова правилната изработка на електролизер за такива експерименти е критично- съпротивлението на всяка клетка тряба да е напълно еднакво!.

Пример 2

Отново имаме изолирана метална плоча (или например алуминиево фолио между две стъкла). Поставяме го във възел на надлъжните вълни, излъчени от някакъв т-р на Тесла. Върху фолиото се получава скаларен потенциал- от там разлика в потенциалите между фолиото и заземяването.

<a href="http://lib.mazeto.net:8080/drugi/longitudinal-standing.swf" target="_blank" class="new_win">http://lib.mazeto.net:8080/drugi/longitudinal-standing.swf</a>
Стоящите надлъжни вълни (концентрацията на ефира) са отбелязани с червено!

ПС: Прикачил съм две филмчета от YouTube, в които се виждат стоящи надлъжни вълни! Можете да ги погледнете (съдържат YouTube в заглавието на файла - виж по-долу)!
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 11:20:36 am от mzk »

ppankov

 • Гост
Re:Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #1 -: Март 16, 2010, 02:05:49 pm »
Драги mzk,
относно теста на професор Мейл на фигури от 1 до 3, мога да кажа със сигурност, че има подобна работеща схема в по-старите телевизионни тунери.

Съществената разлика там е в т.н. преходни кондензатори, между отделните модули - входен тракт, смесител, детектор, усилвател.
Професор Мейл просто се е сетил да "отвори" самия преходен кондензатор и да получи скаларните вълни между плочите му :)

 В радиопредавателните устройства модела се ползва доста успешно, но и доста "консервативно" по отношение транслирането на т.н. полезен сигнал, което не е чудно, всеки търси по добро качество, докато при метода на Мейл се търси количество, с малко енергия.

Даже метода направо ми прилича на суперхетеродин за дълги вълни, с отворени плочи на кондензатора.
В това отношение руските военни са доста напред - преди появата на INMARSAT спътниците, навигацията на всичките им подводници е била "официално" на дълги вълни, като за изходен тракт на сигнала се е ползвала една планина в Казахстан, в последствие се е оказало, че самата планина е антената.
 
Интересното е , че нито един радиолюбител в района не е успял да засече никакъв сигнал в този спектър, като електромагнитно колебание.

Имам лична концепция за подобен тест, трябва ми известно време да специфицирам някои детайли и  с  колега от форума, при който да бъде другата половина от репликата.

Поздрави
« Последна редакция: Март 16, 2010, 02:25:28 pm от altium »

plamil

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #2 -: Август 27, 2010, 11:08:57 am »

Тъй като знам, че има интерес за КПД-то, ще споделя че то е измерено по следния начин.
Използват се 200 МХз Тектроникс осцилоскопи- консумацията на предавателната бобина в режим на празен ход е 200 миливата. При свързането на приемник, консумацията на предавателната бобина се повишава с 10 миливата.
Измерената получена енергия в приемната бобина, обаче, е 50 миливата. Това е КПД около 5 пъти. Искам да отбележя, че К. Мейл работи с много ниски напрежения, и това е само върха на айсберга в този тип експерименти.

КПД не беше ли съотношение на получената към вложената енергия?
Тогава ми се струва доста погрешно пренебрегването на 200 ма ток на празен ход - тя също е изразходвана енергия. И тогава сметките са: 50/210=0,238.
Нека поне да се изравнят вложената и получената енергия - тогава ще имаме безпроводно пренасяне на енергия

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #3 -: Октомври 23, 2010, 11:01:41 am »
Здравейте колеги,

Беше ми предоставена нова информация по темата за скаларните (надлъжни) вълни. Доста интересни неща излизат.

Моля изтеглете и прегледайте прикачените файлове:
E-Abschlussbericht_Meyl-Experimentierset - Репликация на експерименталния кит на проф. К. Мейл. Открити множество грешки при изпълнението. Няма потвърдени данни от опита на К. Мейл!

jse_16_3_bruhn - теоретичен поглед върху работата на К.Мейл, доказателства за несъществуването на надлъжни електромагнитни вълни.

near-and-far-field - документът е копие от страницата в wikipedia. Прилагам я, защото това е нещо елементарно, на което в началото не обърнах внимание.

Моят кратък коментар по случая е следния: теорията не разполага с точен апарат за изследване на близката зона на предавателя, т.е. в близката зона около антената не можем да изчислим и да кажем с точност какво точно се случва. Близката зона на антената се счита за до 2 пъти дължината на вълната (2*lambda).
Близката зона се разделя на реактивна и радиативна (вижте статията от wikipedia за повече подробности).

При проф. К. Мейл се работи изцяло в близката зона на антената. Работните честоти в неговата демонстрация са съответно 4,7 МХз и 7 МХз (приблизително). При 4,7 МХз, дължината на вълната е 63 метра, а при 7 МХз - 42,8 метра. Т.е. При неговата демонстрация опитът е изцяло в близкото поле на антената.

Който има желание и интерес, нека разгледа прикачените документи. Продължавам разследването, поръчал съм 8 платки (импедансни антени) за провеждане на опит. Който има желание да се включи, нека ми напише ЛС.
« Последна редакция: Януари 30, 2011, 03:43:07 pm от mzk »

vitan

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #4 -: Октомври 23, 2010, 04:18:53 pm »
Относно критика към проф. К. Мейл. Критиците на английски се занимават с електромагнетизъм, избити електрони, електромагнитна индукция и пр. понятия от „стандартната” физика. Нищо интересно за мен. Тук някъде май навремето постнах формулата за скаларните вълни. Тя ИЗКЛЮЧИТЕЛНО зависи от напрежението и по-малко от честотата.

За истински ефекти според професора и д-р Н. Тесла трябва да се мине 511 kV, при което напрежение „се взема акъла” на електрона и оттам нагоре са „Етерните” ефекти, енергии и пр. Проф. К. Мейл работи на мижави напрежения да не излъчва смущения (Тесла скапва цяла електростанция), а и да продава китовете си. Може да го е страх, да не до настъпят „отгоре” – не знам. Опитва се да компенсира с висока честота, но безжичното предаване на енергия не е проста работа. Дълги години и Тесла предава с КПД = 80% максимум, като КПД-то падаше (така помня) с повишаването на честотата. Търсенето на електромагнитни ефекти при тесла-траф е като да търсиш под вола теле. Не че не могат да се намерят или излъчат, но по-добре човек да си спретне класически предавател.

Опитните постановки на професора нямат изобщо за цел експерименти над електромагнетизма. В единия текст не ставаше дума за скаларни вълни (а тях ги има!), в другия GERHARDW. BRUHN само на хартия доказва (?), че и д-р Тесла се е объркал нещо пича. Не му се бъркам из висшите математически доказателства (? позоваващи се с на класическите книги за електромагнетизъм), но ако мнооо яко се изпразни кондензатор и нещо ви прободе през това време, това определено не са електромагнити н'екви! Тесла многократно е казвал, а и други светила са го потвърждавали за неговата материя – не става дума за електромагнетизъм!

Естествено, че експериментаторите с Мейл-китовете не могат да измерят това което Тесла е постигнал дори и като минимум. Причините ги описах в началото.
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 04:32:33 pm от vitan »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2010, 08:39:45 pm »
Изказвам мой виждания по-въпроса. Скаларните вълни за мен са стоящи вълни, приемника  зависи от разтоянието и от честотата за да имаме възел на тока или напрежението според нуждите. Проследих историята на развитие на електротехниката и радиотехниката. Стоящи вълни са наблюдавани през 1890 г. от Лехер. 1999 г. Тесла ги наблюдава при атмосферна буря, паметна дата в човешката история, но забравена. Във физиката се разглеждат само линейни (плоски) стоящи вълни, както е в Лехерова система, това е така заради простите сметки. При акустиката извеждат уравнение на вълната и то не може да се реши  общо и се решава за:
-плоска вълна
-сферична вълна
-рупор (конус)
При сферична вълна уравнението е много сложно и се въвежда понятията близък и далечен край. Тава зависи от разтоянието и дължината на вълната (дисперсията).
-В далечния край сферичната вълна се преобразува в плоска и решенията са лесни
-В близкия край сферичната вълна има силен реактивен характер. По дефиниция реактивното съпротивление е закъснително съпротивление, и в зависимост от условията може да се получи форсиращо.
Стоящи вълни възникват във вторичната намотка на тесловия трансформатор. Това е заземен четвъртвълнов вибратор, топчето или ринга е капацитет и се настройва резонанса. обикновено се работи в инпулсен режим широколентово или относително слаба дисперсия. Резонансната система автоматично си намира честотата и имаме връх на напрежението в топчето (високо напрежение) и възев на тока, обратно в земята имаме възел на напрежението и връх на тока в земята. Новото е получаване на стояща вълна в 4 трептящи кръга, правя разработки, реални резултати нямам. Това съм взаимствал от магнетроните.
« Последна редакция: Октомври 09, 2014, 09:07:56 pm от atos »

vitan

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #6 -: Октомври 23, 2010, 08:51:13 pm »
1.   Скаларна и стояща вълна са 2 различни понятия, които ПОНЯКОГА могат да се покриват.
2.   При скаларната вълна нямаш магнитна съставяща.
3.   „Формата” на вълната при „придвижване” е друга.

Seeker

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2010, 09:37:12 pm »
Само да изясня: близка зона за електромагнитните вълни се счита разстоянието от 10 пъти дължината на вълната мерено от антената. В тази зона преобладават електростатичните взаимодействия, докато магнитните са много по-слаби. След тази зона започват да действат законите определени от формулите на Максуел.
Интересно ми е какво точно става с електроните при 511кВ, защото  при експерименти са достигани и по-големи напрежения, без да се демонстрират някакви специални ефекти. Например има 1МВ тестови инсталации за изкуствени гръмотевици, но нищо особенно не е регистрирано при разрядите.

vitan

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #8 -: Октомври 23, 2010, 10:10:20 pm »
Не става дума за променлив ток, де си сменя полярността. Не става дума и за високи волтажи постоянен ток. Истински тесла-траф над 511 kV си требе. Но и да има кой да поеме и трансформира енергията вероятно, щото само светкавици са за осветление.

Какво точно става не помня наизуст (затова и не цитирам), но го пише в оная тухла за скаларните вълни на проф. Константин Мейл :)
Да се хване нишката май-май трябва да се прочетат 10-тина страници на ингилизки. Може и да търсите само по числото 511, но е добре да се чете и по-преди.
« Последна редакция: Октомври 23, 2010, 10:15:25 pm от vitan »

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 779
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #9 -: Октомври 23, 2010, 10:54:44 pm »
Одавна обяснявам, че магнетизъм не се предава. То е в следствие на кривообразно движение, най-вероятно на неутриното. Най-прост опит - ако се направи въздушна междина от 1мм в магнитна верига на трансформатор, индукцията рязко спада, индуктивноста също, а това води до изгаряне на бобината. Ясно е, магнитни частици не се предават и теорията прябва да се преразгледа и да се обясни явлението. Нещата образно ги представям. Имаме атмосфера, въздух и атмосферно налягане. Имаме две основни линейни движения:
-вертикално частен случай на усилване- комин, заради градиента на атмосферното налягане
-хоризонтално движение - вятър заради различни температури, частен случай на усилване с рупор
Имаме и две криволинейни движения:
-по окръжност - усилване в цетробежна помпа
-постъпателно криволинейно - торнадо поддържано от атмосферното налягане - свободна енергия
С кондензатор създаваме постъпателно движение може хоризонтално или вертикално
С бобина създаваме кривообразно движение.
Тези движения не довеждат до торнадо. Има неясни фактори за създаването на торнадо. Скаларната вълна е торнадо откъснато от антената, в приемника енергията е усилена за сметка на атмосферното налягане. Тесла нарича торнадото вихров ефирен обект. Плоска стояща вълна не може да създаде торнадо, но затворена резонансна система може. За това понятията се припокриват и става объркване.
В акустиката блика зона е разтоянието до 0,16 ламбда, а 0,48 ламбда (полувълна) се приема за плоска вълна.
 
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 05:11:41 pm от mzk »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #10 -: Октомври 24, 2010, 05:08:13 pm »
Само да изясня: близка зона за електромагнитните вълни се счита разстоянието от 10 пъти дължината на вълната мерено от антената. В тази зона преобладават електростатичните взаимодействия, докато магнитните са много по-слаби. След тази зона започват да действат законите определени от формулите на Максуел.
Интересно ми е какво точно става с електроните при 511кВ, защото  при експерименти са достигани и по-големи напрежения, без да се демонстрират някакви специални ефекти. Например има 1МВ тестови инсталации за изкуствени гръмотевици, но нищо особенно не е регистрирано при разрядите.

В статията на wikipedia, близката зона е дадена до 2 пъти дължината на вълната (прикачил съм файловете в предния си пост). Близката се дели на реактивна и радиативна. Далечната е след два пъти дължината на вълната.

За 511 КеВ:
Цитат
The invariant mass of an electron is approximately 9.109×10−31 kilogram,[7] or 5.489×10−4 atomic mass unit. On the basis of Einstein's principle of mass–energy equivalence, this mass corresponds to a rest energy of 0.511 MeV.
- Тук някой по-компетентен може да се изкаже вместо мен. Това, което съм чел е, че при това напрежение, електронът се разпада (?). Буквалният превод гласи, че масата на електрона съответства на 511 КеВ. Според Мейл и Василатос, при това напрежение около проводника (справка: Еднопроводно ел. предаване на Тесла), вече няма движение на електроните в проводника, а движение на неутрино частици около проводника, демек свръхпроводимост.

vitan

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #11 -: Октомври 24, 2010, 06:05:32 pm »
Скаларната вълна е торнадо откъснато от антената, в приемника енергията е усилена за сметка на атмосферното налягане.
mi68 :) , ако някой ти каже, че има втори като теб под слънцето, не му вярвай!
Ако сте гледали последните серии на STAR WARS, там има визуализация някаква и на оръдието на Тесла, и на скаларни вълни. А с'я? :)

@MZK, не съм правил справка, но това от проф. К. Мейл ли е? Ако да, да си правя справките и да се изкажа по някое време (имам мнение). Не обичам да говоря наизуст, затова и преди не си казах тезата. Но може и да бъркам отпреди, защото 511 000 V не са 511 000 eV...
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 06:08:45 pm от vitan »

hotalin

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #12 -: Октомври 24, 2010, 06:34:33 pm »
За 511 КеВ: - Тук някой по-компетентен може да се изкаже вместо мен. Това, което съм чел е, че при това напрежение, електронът се разпада (?). Буквалният превод гласи, че масата на електрона съответства на 511 КеВ.
Масата на електрона се разпада!?  би ли ми посочил източниците на това твърдение.
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 08:31:17 pm от mzk »

hotalin

 • Гост
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #13 -: Октомври 24, 2010, 06:54:15 pm »
Одавна обяснявам, че магнетизъм не се предава. То е в следствие на кривообразно движение, най-вероятно на неутриното. Най-прост опит - ако се направи въздушна междина от 1мм в магнитна верига на трансформатор, индукцията рязко спада, индуктивноста също, а това води до изгаряне на бобината. Ясно е, магнитни частици не се предават и теорията прябва да се преразгледа и да се обясни явлението. Нещата образно ги представям. Имаме атмосфера, въздух и атмосферно налягане. Имаме две основни линейни движения:
-вертикално частен случай на усилване- комин, заради градиента на атмосферното налягане
-хоризонтално движение - вятър заради различни температури, частен случай на усилване с рупор
Имаме и две криволинейни движения:
-по окръжност - усилване в цетробежна помпа
-постъпателно криволинейно - торнадо поддържано от атмосферното налягане - свободна енергия
С кондензатор създаваме постъпателно движение може хоризонтално или вертикално
С бобина създаваме кривообразно движение.
Тези движения не довеждат до торнадо. Има неясни фактори за създаването на торнадо. Скаларната вълна е торнадо откъснато от антената, в приемника енергията е усилена за сметка на атмосферното налягане. Тесла нарича торнадото вихров ефирен обект. Плоска стояща вълна не може да създаде торнадо, но затворена резонансна система може. За това понятията се припокриват и става объркване.
В акустиката блика зона е разтоянието до 0,16 ламбда, а 0,48 ламбда (полувълна) се приема за плоска вълна.
Цитат
Отдавна обяснявам че магнетизъм не се предава.То е вследствие на кривообразно движение на неутриното
Откъде пък намесваш тук неутриното, знаеш ли че неутриното е една почти  не  взаимодействаща частица,и тя не участва като преносител на нито едно от 4 -те  взаимодействия в природата!

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Скаларни вълни и скаларен резонанс - теория
« Отговор #14 -: Октомври 24, 2010, 08:45:54 pm »
Книгата на К. Мейл за скаларни вълни (цитат от стр. 199).

Цитат
For the electron as a spherical vortex we have calculated an electric tension voltage of 511
kV between its surface and its centre respectively infinity (equation 6.31*, fig. 7.1). The
highest level of tension voltage normally used for the high tension transmission lies at 380
kV (effective value); for a direct current transmission it is 500 kV. Although still higher
tension voltages would be desirable, they are avoided. This is no accident. Experiments
with higher tension voltages namely have resulted in inexplicable high losses.

We have an explanation: the electrons are taken apart on the way! Their inner energy
amounts with the outer energy to zero. The charge carrier, which in the power station as
result of an energy conversion has been sent on a journey, is in danger to vanish into thin
air (e.g. corona) for tension voltages above 511 kV. The transmitter of Nikola Tesla however
(fig. 9.1 and 9.5) worked with 600 kV and more. He said, with his experiments hehad destroyed billions of particles without being able to observe an emission of energyand made fun of the misinterpretation of Einstein of the already at that time well-knownmass-energy relation E = mc2.
For the purpose of a one wire or a wireless energy transmission the tension voltage thereforehas to be higher than 511 kV. With Teslas equipment however the electrons shouldn't
be destroyed, but merely be pulled apart to plane circular vortices with help of the today
is Tesla coil known winding. These then could be sent on a journey over the antenna, to
aga i n be caught and formed back in spherical electrons by the receiver antenna. As long as
the electrons don't fall apart, they keep their structure and quantum property. Quanta pass
on an excitation, for instance a bump, in form of a longitudinal standing wave, by one
particle bumping the neighbouring particle, analogous to sound waves, where one gas
molecule passes the bump on to the neighbour. The transmission hence takes place as
longitudinal scalar wave.
Electrons pulled apart to planar vortices in addition haven't got a closed vortex centre
anymore on their journey. For the by Tesla in his laboratory used and publicly presented
one wire energy transmission (1897, Patent Nr. 593,138) the transmission hence doesn'ttake place in the wire, but as vortices around the -wire. That explains, why only arelatively thin conductor, which normally should have melted, was necessary for ademonstrated power transmission of 10 kW. Tesla however could show, that the wirestayed cold and virtually no heating losses were measurable<ii> (fig. 9.5).
He himself said, that this one wire transmission technology is much better than the alternatingcurrent technology full of losses, which stems from him as well. Tesla must haveknown the limit of 511 kV very exactly, because on several photographs one can see, thathe changed the coiling technique off this value!

Не се ангажирам да интерпретирам текста на проф. К. Мейл. Твърдението за границата от 511 кВ мисля, че може да бъде потвърдено и от самите лекции на Тесла, за което трябва да отговори mi68.