Автор Тема: Технологични старости  (Прочетена 13679 пъти)

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 286
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: Технологични старости
« Отговор #45 -: Януари 25, 2026, 03:30:50 pm »
  Радико, използваеми са но само за тях, на такива които не могат да ги правят не предлагат да им строят централи, поне не е известно. Също части за руските не предлагат да направят. Никой няма да се намеси да подържа руски реактори, защото времето да се изпрабват тези помпи и охладители е от порядъка на 10 -15 години, а те без да са тествани не могат да се поставят. Никой няма да посмее да направи такова нещо, единственно Китай има клонирани руски реактори и предполагам че прави части за тях. Така че избора е между Китай и Русия. Но Китай дори да имат производство - то е за техни реактори, които още не са въведени в експлатация т.е. части за други едва ли има.
 Украинците от този сектор едва ли биха алармирали толкова яко, че вървят към тежка ядрена авария и те го правят с цел да съхранят собствения си живот на първо място. При авария персонала си получава дозата задължително. Руснаците пък веднага скачат, защото след 30 години този конфликт със сигурност няма да го има, но руската земя ще бъде унищожена, за тях земята на Украйна е руска земя.
значи не знам дали си виждал през живота си барем ед а помпа за вода. Тя си е едно така да се каже самодостатъчно устройство със два фланеца на входа и изхода. И биват за вода за лайна за бира. За каквото се сетиш. Във ВСИЧКИ АТОМНИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ ПОМПИТЕ ИЗПОМПВАТ  ВОДА. Само в една единствена експериментална централа в Китай се налага да изпомпват разтопени ториеви соли. Но в Козлодуй се изпомпва вода. В първия контур тази вода е радиоактивна точно както във първите кръгове на всички действащи централи по света. ТАКА, ЧЕ ВСЯКА ЕДНА ПОМПА РАБОТЕЩА В НЯКОЯ АЕЦ ПО СВЕТА МОЖЕ ДА РАБОТИ И В КОЗЛОДУЙ.  същото. Абсолютно същото важи и за топлообменниците които ти наричаш охладители.   

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 4 646
  • Vae victis !
« Отговор #46 -: Януари 25, 2026, 04:19:55 pm »
Но в Козлодуй се изпомпва вода. В първия контур тази вода е радиоактивна точно както във първите кръгове на всички действащи централи по света. ТАКА, ЧЕ ВСЯКА ЕДНА ПОМПА РАБОТЕЩА В НЯКОЯ АЕЦ ПО СВЕТА МОЖЕ ДА РАБОТИ И В КОЗЛОДУЙ.  същото. Абсолютно същото важи и за топлообменниците които ти наричаш охладители.

Aa, случайно да знаеш във първият контур колко е температурата на водата?
Не ?! А тия помпи, те някакви параметри имат ли? Аа, ще пренастройваме тръбитее, ясноо...

Като сме на тема:
Технологични старости ==> средно по 3 влака на ден дерайлират в USA.
Шо !?

https://rutube.ru/video/310baee9942b8b043a184371de891480/
США деградируют в инфраструктуре

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 938
« Отговор #47 -: Януари 25, 2026, 04:49:59 pm »
Радико, да ги направят, но не се засилват да ги правят и подържат.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #48 -: Януари 25, 2026, 05:13:32 pm »
Витане, тръбите не се пренастройват. Слагат се фланци, нипели и разни други такива неща познати под общото име "тръбна арматура" е познати са на ония дето чавките не са им изпили мозъците.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
« Отговор #49 -: Януари 25, 2026, 05:25:21 pm »
Радико, да ги направят, но не се засилват да ги правят и подържат.
Дали
Ето ти тука малко тема за размисъл.
1:
Цитат
  По-различно стоят нещата с атомната електроцентрала „Дуковани“, в която работят четири по-стари съветски реактора, за които ядрени пръти предлага само Русия. Но решение се търси също и за „Дуковани“, казва говорителят Криц.

Миналия декември испанската фирма Енуса и американската Уестингхаус решиха да започнат производство на горивни елементи и за старите съветски реактори ВВЕР-440, които да доставят на страните, в които работят такива стари реактори, сред които и България. Първите доставки ще са възможни догодина. 
И второто https://mzv.gov.cz/sofia/bg/x2002_05_16_4/x2018_02_20/x2023_04_13.html 
Та пробвай се да помислиш върху нещата.

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 938
« Отговор #50 -: Вчера в 10:33:12 pm »
 Не е само горивото, а и за него нямат технология да го преработват..нея кога ? Самите части трябва да преминават изпитания при които изненадите не са рядкост, затова времето между първите реактори и първите реактори за ядрени централи е толкова десетилетия. Не може да спре охлаждащ контур на реактор - това е авария при която се заразява много територия, и съоръжението е скъпо но това може да не е толкова важно.
 Ето отговор на ИИ. Четвърт от територията на България, е силно замърсена и забранена за обитаване.
След Чернобилската авария е създадена забранена зона с радиус 30 км, обхващаща над 2600 кв. км, която е неизползваема за живеене и земеделие
. Въпреки това, значителни територии извън тази зона (хиляди кв. км в Украйна и Беларус) също са замърсени и силно ограничени за земеделска употреба, правейки общата площ с ограничения много по-голяма.

Зона на отчуждение (30-километрова зона): Приблизително 2600 км² са извадени от редовна употреба.
    Замърсени територии: Допълнителни площи в Беларус, Украйна и Русия са с ограничения.

Неактивен Bat_Vanko

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 380
« Отговор #51 -: Днес в 02:18:14 pm »
Ето отговор на ИИ. Четвърт от територията на България, е силно замърсена и забранена за обитаване.
След Чернобилската авария е създадена забранена зона с радиус 30 км, обхващаща над 2600 кв. км, която е неизползваема за живеене и земеделие
Моторчо, пак си попаднал на някоя от халюцинациите на ИИ-то.
По време на чернобилската авария аз бях в казармата и всеки ден ми се налагаше да меря радиационното замърсяване. Е за твоя информация увеличение не беше отчетено! Носеха се някакви слухове че в Родопите имало замърсяване, но като се вземе в предвид че облака трябваше да мине над мен за да стигне дотам, ми е много странно как така ме е пропуснал...

Неактивен valex

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 492
  • изчислителна техника
« Отговор #52 -: Днес в 03:20:53 pm »
И аз мерих всеки наряд по 2 пъти радиация. Но не беше нищо фатално.
Става дума за Асеноград. Точно покрай 1 май и след това.

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 500
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #53 -: Днес в 03:29:42 pm »
Точно тогава и аз мерех в Смолян. На втория ден ни докатаха австрийски уред, мерехме с него. Руските уреди мереха в рентгени.
Най високата стойност беше 8 милизиверта само един ден, другите дни беше 5-6.
В Лъки имаше и там 8, но нямаше частици
Гадоста беше, че имаше горещи частици и от една такава още имам нещо като струпей, който беше колкото 1 лев. Мажа гос едим мехлен от котешка стъпка и намаля до 1 стотинка. Имах и на лявото ухо доста голя израстък, махнах хо с едхо турско нещо, което го ползват бръснарите в Турция.
Тогава бях в Венното окпъжие, занимавах се с оповестяването.