Автор Тема: Логика за управление на помпа и хидравличен изравнител  (Прочетена 39619 пъти)

Неактивен montanar

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 405
 • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
Напълно подкрепям идеята на ppipilica.
Тоя байпас може само проблеми да създаде .....
Не дай си боже да сгафи некоя логика и да се наруши товара в системата и котела да не изгасне ш стане мазало ......
Байпасването на котела има смисъл ако се прилага термобуфериране и в никой друг случай. и там подхода би работил с един елементарен термо клапан към котела (или контрол на оборотите на помпата) който да поддържа оптимална температура на котела за да няма конденз, а на там кичи колкото помпи искаш.
А тая една тръба на късо на котела си е жива бомба поне според мен......

Хипотетични кофри ситуаций ....
Тая тръба се явява и утайник зарад циклонните ефекти де се раждат в нея - на там сещай се........
Тая тръба е зоната с най ниско съпротивление и гаранция ш става манджа с цвик между двата темоературни кръга котел и Товар...... (светилото ги описа тия манджи) а какъв и контрол да забиеш динамиката на флуидите в комбинация с термодинамикарта са две от най гадните кучки и вихърчетата с различни температури ш ти ебат майката на каквито и датчици и каквато и логика да вържеш. Още повече че  режимите ш са променливи и ко ш става не ми се мисли......
А две думи тая тръба е потенциален източник на проблеми отколкото решение.

Алтернативата която бих предложил е термобуфер.
Той се явява почти еквивалент на тръбата но с запас  топлоемкост и уравнител на температурните колебания.
Оъделно с цел сигурност и практичност може да има изолиращ байпас между кръгът и буферът с елементарен термостатен клапан на по-висока от работната температура който да отваря директно системата ако буфера почне да прегрява.

juliang добре знаеш колко са сериозни тия работи и какви поразии може да станат а тоя изравнител е потенциален източник на проблеми. Внимавай!

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 6 469
1. Консуматорите почти всички са с трипътни вентили или други системи, регулиращи съвсем точно дебита през тях, а оттам и консумацията на вода. Това че дадена помпа е тръгнала не означава че винаги ще дърпа константно количество вода. Остават и крановете (с най-обикновен маркуч възан на тях) за измиване на оборудването и пода. Те па ептен няма как да ги хвана...

2. Котела управлява директно горелката по температурата вътре в него. Освен трансмитера за температура (който управлява мощността й) има още 2 чисто механични термостата и 2 механични преостата - така е по наредба. Единия дава "стоп" на горелката, следващия направо й реже захранването, като при това се затварят и клапаните на подаване на гориво. Вторите (аварийните) са и с ръчно възстановяване - ако се задействат трябва човек да се качи на котела и да натисне по един бутон на тях за да ги върне в работно положение.  Има и чисто механичен предпазен вентил, който би се отворил към атомосферата при повишаване на налягането, всъщност 2 вентила. На практика няма шанс нещо да се случи (освен да спре при повреда на някое от сейфти устройствата де). Няма как да прегрее или да превиши безопасното налягане без умишлено саботиране на сейфти системите, които са поне 3.

3. Термобуфер не е решение. Говорим за 2 мегавата топлинна мощност които едва стигат, т.е. истински 2 мегавата, а не пикови. Вие си правете сметка какво чудо трябва да сложа, за да акумулирам смислено количество енергия. На мен ми прилича като на ЖП цистерна... А и такъв термобуфер още повече би увеличил инертността на системата - ако температурата почне да пада нямам шанс да предотвратя пропадането в рамките на 3-5 минути... Изобщо колкото по-малко вода има в системата, толкова по-бързо мога да вкарам нещата в границите на зададеното. Толкова по-малко и ще е горивото, с което ще грея една вода дето само ще стои и ще губи топлина.

4. Точно щото термодинамаката и механиката на флуидите са кучки се стремя да следя резултата и да реагирам на изменението, а не да го предсказвам.

5. Това че е и утайник е плюс, а не минус. Всеки такъв изравнител си има кранче 1/2" отдолу, което периодично се отваря и мизериите изтичат, вместо да обикалят из тръбите.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 6 469
Е с'я се обадиха - всичко вече е заварено, монтирано, помпата работи без управление (щото още го няма контролера) на 100%. Така че промени по инсталацията не могат да се правят, поне не и без да се източва всичко, да се викат отново заварчици и т.н. което просто няма как да стане...

Забравили са да сложат дупка за пресостат, който да следи за налягането в системата... бутона за ръчна работа на помпата изобщо ще е извън логиката на контролера... нещата малко по малко се опростяват.
С'я остава да дойдат частите и да се монтира всичко на място.
Закачам 2 картинки - на връзките към контролера и на логиката.


Следва втора задача, която пак е за вчера:

Система в която трябва да се държи постоянно налягане. Обаче няма да има разширителн съд. Това вече сме го правили, само че един друг човек писа софтуера и ... абе не е съвсем това което бих искал. Тоя път аз ще го творя.

Логиката е следната - имаме буферен съд с 1-2 кубика вода, който не е под налягане. Нивото на съда се следи и при нужда той се допълва с вода от водопровода - автоматично с вентил с ел задвижка.
От този буферен съд помпа при нужда взима вода и я нагнетява в системата. При загряване на водата тя се разширява и тогава друг спирателен вентил с ел. задвижка се отваря за кратко и изпуска част от водата обратно в буферни съд.
Тъй като възвратните клапи на помпите често дефектират не мога да разчитам на тях и пред помпата ще има трети ел. вентил, който при работа на помпата ще се отваря, а в останалото време ще е затворен. За да ми е гадно, не мога да го управлявам заедно с помпата - трябва да се отваря с малко закъснение и да се затваря  с малко изпреварване, за да съм сигурен че няма да изпусна налягането от сиситемата.

Начи има следене на две налягания (едното дефакто е ниво, ма го меря с пресостат че ми е по-евтино), управление на една помпа и 3 ON/OFF ел. вентила.