Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 1696556 пъти)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 658
Re: Технологични новости
« Отговор #2235 -: Октомври 13, 2025, 05:17:46 pm »
По данни на английското разузнаване ...

По данни на американски военни експерти...

Днес в украинската рада една депутатка каза...
Някакви връзки към източниците които ползваш, или те е срам да ги публикуваш? :)

Неактивен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 191
« Отговор #2236 -: Октомври 13, 2025, 05:26:25 pm »
 juliang, къде се продават тези Тойоти, Фолксвагени...те имат китайски заводи и както Тесла правеше половината си продажби там, същото нещо е и с тях. Много произвеждат и се продава в Азия. Ти като един който мери с аршин от минали времена, ако Русия започне експорт на газ за Китай, който да замести този за Европа ще строят газопровода 10 години. За 6 месеца ще го построят китайците, никакви 10 години.

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 434
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
« Отговор #2237 -: Октомври 13, 2025, 09:37:54 pm »
Някакви връзки към източниците които ползваш, или те е срам да ги публикуваш? :)

Белия:)
какви източници, какво да ти доказвам на тебе, разбрал съм, че няма смисъл.
Тези неща ги пише по новините, ама ти като четеш измислени и ти се струват реалните невероятни.

Долу гледай клипа - двама американски експерти си говорят и ще разбереш някои неща.

Актуални технологични новости:
1. Евективността на системите Пейтриот в Украйна е спаднала на 6%  :D - ай стига ве....  :) Това го казва украински генерал, не руски, не аз, аз само ретранслирам.  :)
2. Путин заяви: скоро ще представим нова система оръжие, неизвестна досега. Вероятно става въпрос за ракетата "Буревестник" при изпитанията на която имаше нещастни случаи с изтичане на радиация и гибелта на гравния конструктор. Това е ракета с ядрен двигател, която може да лети с месеци около земята, преди да се отправи към целта. Тя е способна да ангажира цялото ПВО на земята, да се изпразни кът чекия на пясък.  :D И после да удари.  :)
3. Докато Илон Мъск с неговите бустъри секънд хенд е застинал в технологии от миналото, Русия е развила йонния двигател. Всичко това ще и даде огромно предимство в космоса. САЩ имат да ги гонят и в хиперзвука, и ядрените двигатели и йонните. Ща ги догонят след 10-15 г., когато руснаците вече ще са на антигравитация.

Всички виждате как се развива Русия, само едно метро вземете и го сравнете с кое да е метро в САЩ, все едно да сравняваме луксозен хотел с градски кенеф.

Либералчета,
нещо омълчани ми се виждате. Имаше времена по 10-тина калмука  ;) наведнъж ми скачахте, като си мислехте, че и сам войнът не е войн. Точно с мен ударихте на камък.  :D
Все по-зле ще стават времената за вас, все по-зле и по-гладни най-вече.  ;)  :)

<a href="https://www.youtube.com/v/2Y8fmA50wzI" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/2Y8fmA50wzI</a>

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2238 -: Октомври 13, 2025, 09:55:31 pm »
Долу гледай клипа - двама американски експерти си говорят и ще разбереш някои неща.
Чини ми се че нещо си объркал клипа... къде видя двама, че и американци? Аз виждам един мужик де развива теории в кухнята си между 2 водки.

какви източници, какво да ти доказвам на тебе, разбрал съм, че няма смисъл.
Ясно... източници няма... :)

3. Докато Илон Мъск с неговите бустъри секънд хенд е застинал в технологии от миналото, Русия е развила йонния двигател. Всичко това ще и даде огромно предимство в космоса. САЩ имат да ги гонят и в хиперзвука, и ядрените двигатели и йонните. Ща ги догонят след 10-15 г., когато руснаците вече ще са на антигравитация.
Питай Витко докъде стигна ядрения буксир, че нещо не го споменава. Първо него да завършат, после да гледат йонния двигател. Всъщност ще го спиздят и него от Мъск - такива двигатели има на всеки един Старлинк сателит. Или си мислиш че тия стотици сателити на Старлинк са с химически двигатели? :)

Неактивен merlinbg

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 328
« Отговор #2239 -: Октомври 13, 2025, 10:44:04 pm »
Питай Витко докъде стигна ядрения буксир, че нещо не го споменава. Първо него да завършат, после да гледат йонния двигател. Всъщност ще го спиздят и него от Мъск - такива двигатели има на всеки един Старлинк сателит. Или си мислиш че тия стотици сателити на Старлинк са с химически двигатели? :)

Много си прозд Пепи... направо редко тъп... кух като градинска лейка!!!

Значи според теб Мъск е човека, който е измислил и внедрил за първи път йонния (плазмения) двигател?!? През 1964г. и СССР и САЩ правят изпитания на такъв двигател. Това е преди 60 години Пепиии!!! А през 70-те години СССР започва масово да ги ползва като маневрени двигатели на спътниците си. А сега ми кажи дали Мъск е бил в проектен режим или още е бил на баща си в мъдете по това време?

А относно Ядрения буксир, след като ти е ясно всичко за него, кажи ми какъв е неговия двигател? Щели били да спиздят от Мъск разбираш ли... да те спиздят отзад, три пъти да те спиздят :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2240 -: Вчера в 06:10:41 am »
     Значи според теб Мъск е човека, който е измислил и внедрил за първи път йонния (плазмения) двигател?!? През 1964г. и СССР и САЩ правят изпитания на такъв двигател. Това е преди 60 години Пепиии!!! А през 70-те години СССР започва масово да ги ползва като маневрени двигатели на спътниците си. А сега ми кажи дали Мъск е бил в проектен режим или още е бил на баща си в мъдете по това време?
Да беше почнал да четеш и това на което отговарям, щеше да е добре.
Йонния двигател е известен и се ползва от половин век, обаче на ЕДМ-чо това не му е ясно. Русия сега го развивала. Развива го точно колкото развива класическия си двигател - стои на стари лаври от съвецко време. Че даже му се присънва, че още продавала такива двигатели на САЩ.

Но иначе и ти си почнал да кълнеш кат дърта циганка... :)

• Много Напреднал
« Отговор #2241 -: Вчера в 08:48:54 am »
Искал източници Белия. Ми аз винаги държа на източници от противниковия отбор, ама като му ги дам, той вика те били или луди, или комунисти. То няма угаждане. Но като се има предвид, че вярва в някаква мумия, която излиза от време на време от фризер, отива във Валдай, говори 3 часа и после отново влиза във фризера, можете да си представите какви летящи бръмбари е събрал в главата си.

Ето тук двама американци си приказват по военно-техническите теми, звучи руска реч, но тя е превод, не са руснаци, като в предното видео:
https://www.tiktok.com/@volja52/video/7560459066653510914

Хайде и директно от Русия, официално да чуете анонса на новото оръжие.
https://www.tiktok.com/@natany710/video/7560627053431754002

Знам че е невероятно, но и преди Белия лаеше на мултики  :), но да не забравяме, че е циганин все пак, софийски циганин.  :)

Пловдивският потомствен фашист загуби говор и картина, синхронизация  ;), крие се кът съсел зад пердето и чете тайно и с интерес, как го е наредил EDM electronics:)

Оня "капиталист" - пазача на пернишкия ВЕЦ - будиста  ;)  :), със светлата душа е същия. Той не взима участие, не иска да ме попита, как вървят при мен нещата, напредвам ли в комунизма, но по 10 пъти най-малко на ден влиза в настоящата тема с интерес, очаквайки да съм го споменал в новините, от будизма е развил мазохизъм.  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2242 -: Вчера в 12:50:22 pm »
Искал източници Белия
И Светлозеления ги сподели :)
Ти се ебаваш с мен... :)
Ето тук двама американци си приказват по военно-техническите теми, звучи руска реч, но тя е превод, не са руснаци, като в предното видео:
https://www.tiktok.com/@volja52/video/7560459066653510914
https://www.researchgate.net/profile/Nima-Rostami-Alkhorshid
Цитат
Nima Rostami Alkhorshid
Doctor of Philosophy, Professor (Assistant) at Federal University of Itajubá
Professor of Civil Engineering
Тъй като английския го знаеш като рОден, да те светна че "Civil Engineering" означава "Строител-конструктор". Или зидаро-мазач, щото обичаш да преекспонираш нещата. А Итаджуба е в Бразилия.

https://www.facebook.com/gramsci/
Цитат
Mark Sleboda  (Scythian)
International Affairs and Security Analyst в Self-Employed
Предишна работа като Senior Lecturer and Researcher за Faculty of Sociology of the Moscow State University
Предишна работа като Nuclear Reactor Operator за United States Navy
Изучавал International Relations Theory в/във London School of Economics and Social Science
Изучавал Reactor Operation в/във US Naval Nuclear Power School
Учил в Московский государственный университет имени Ломоносова
Изучавал International relations в/във Richmond, The American International University in London
Местожителство - Moscow, Russia

Чистокръвни американци, от Тексас или Арканзас... и двамата.
Единия доктор по философия, другия по социология, обаче и двамата са експерти по военно дело.
Казах ти че са ти миризливи източниците, ти продължаваш да не вярваш. Всъщност имам чувството че си толко кух, че дори не вдяваш какво гледаш.

« Последна редакция: Вчера в 01:22:12 pm от juliang »

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2243 -: Вчера в 01:22:41 pm »
Или беше Тъмнозеления ...

Неактивен merlinbg

• Специалист
  • Сериозно Активен
  • Публикации: 328
« Отговор #2244 -: Вчера в 01:49:15 pm »
Да беше почнал да четеш и това на което отговарям, щеше да е добре.

Аз отговарям на това което ти си написал... за да те разбират правилно, събери си мислите и си конфигурирай правилно изреченията. В тоя ред на мисли се питах, простотията вродена ли ти е или придобита. Знам, че няма да отговориш, така че не си прави труда... ще го карам на догадки :)

Дава сега преведи ми тук какво казваш, за да те разбера правилно. Аз си го превеждам така: "Ядрен буксир никога няма да могат да направят, а са тръгнали да изобретяват йонен двигател. И то всъшност разбираш ли щели били да го откраднат от първооткривателя му другаря Мъск". Това ли казваш?

Ядрения буксир не е нещо толкова просто като цинковата кофа на Мъск, а относно йонните двигатели пак да кажа, Руснаците ги ползват от 70-те години насам, без да са питали визионера :) А под разработване разбирай, опитват се да вдигнат КПД-то, тягата (която надявам се знаш, че е мизерна), да го мащабират (демек да увеличат размера му) и т.н. Относно мащабирането питай мъск кво се случва, когато вържеш 33 раптора един за друг :)

Кто казах Раптор, кажи каква е голямата разлика него и РД-180? Аз мога да ти кажа една веднага :) До тук САЩ са получили 122 РД-180 и нямат проблем с нито един... повтарям нито един не е дефектирал Карл, понятно? 100% качество :)

А другаря Муск може само да повтаря това което вече направиха "STS-41C" и "STS-107"  ;D

Аз от теб и други неща съм чувал... то не бяха ракети мултики (за тях питай укронацистите какво правят), то не бяха рубли 200 за долар, 500 за долар (аз тогава ти казах, че купувам на цена 200 за долар, и сега също купувам, а за теб специално мога и да вдигна цената на 500, за да си на пълна далавера ;)), то не бяха тръгнали да режат Кримския полуостров от Работино към Мелитопол (аз така и не разбрах до къде стигнаха), то не почнаха да превземат Москва през Курск (там също не разбрах, до Подмосковието ли стигнаха или вече са при Владивосток)

А относно кълненето, мислех да пропусна да коментирам, но ще ми се наложи :) Не съм кълнял, пожелавал съм ти само хубави работи. Мислех, че на вас еврогейците това ви харесва, затова пак ще кажа: Да те спиздят отзад неколко пъти пизда (така и не разбрах какво значи тази дума "пизда", но се надявам да е нещо хубаво) :)

• Много Напреднал
« Отговор #2245 -: Вчера в 01:56:35 pm »
Той Белия е пак цвете за мирисане,
твърдоглав е не щото е шоп, той не е шоп, индоевропеец е от село :),

но има един интригант-куколд  :D в напреднала възраст 77 г. от Пловдив, емигрант от Асеновград, винкелен специалист  ;D,
дойде тука хвърли някакви дрязки, направи интриги, каже, че се забавлявал с мен - много му било забавно, умен го раздава  ;), и после, като му набия канчето,
покрива се за 5-6 дни и плахо чете форума, кът съсел наблюдава обстановката  :D, какво съм казал, чака да отмине бурята и пак се появи, отново да го оправя.  :)

Дет има една българска поговорка:
"Бит и ебан насищане нямат"   :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2246 -: Вчера в 02:25:32 pm »
     Дава сега преведи ми тук какво казваш, за да те разбера правилно. Аз си го превеждам така: "Ядрен буксир никога няма да могат да направят, а са тръгнали да изобретяват йонен двигател. И то всъшност разбираш ли щели били да го откраднат от първооткривателя му другаря Мъск". Това ли казваш?
Не, не казвам това.
1. Разработките на ядрен двигател са факт още през 60-те години на миналия век, дори е имало тестове на такуива двигатели. Спрели са разработките поради доста очевидини причини - замърсяване и вероятност за ядрена авария. Дори да приемеш че този двигател ще се ползва само в открития космос, а не за излитане, то качването на няколко стотин килограма или няколко тона до открития космос е риск, който никой не иска да поема.
Виж в нета за "NERVA" за повече информация.

2. Йонния двигател отново е известен от времената на динозаврите, но има доста ограничено поле на приложение именно заради ниската си тяга. Някои неща не става да се мащабират, ики ако става, то това е неизгодно. И както казваш другаря Мъск с Рапторите - защо ли не направи един-единствен двигател, или 2-3 двигателя, а слага цели 33? Точно щото при мащабирането нещата стават по-зле, а не по-добре.

Като казах Раптор, кажи каква е голямата разлика него и РД-180?
Огромна.
1. Раптор-а е много по-икономичен, което означава че ракетата може да носи по-малко гориво за да съврши същата работа. Защо - потърси full-flow combustion, дълго е за обянснние.
2. Раптора работи с метан, а не а керосин. Майната му на емисиите, предимството е че течния кислород и течния метан имат много сходни температури на втечняване и замръзване. Докато когато имаш течен кислород и керосин, то при досег на двта агената или кислорода почва да се кипи или керосина да замръзва. Това означава че между двата резервоара, както и между резервоарите и тръбопроводите може да няма никаква топлоизолация. А тази топлоизолация тежи.
3. Раптора е проектиран с идеята да е за многократна употреба. РД-то не може да се ползва повторно.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2247 -: Вчера в 03:10:08 pm »
Как почна да се чува че САЩ може и да дадат Томахоук на Украйна, и веднага се появи американска фирма, която е готова да предложи мобилна система за изстрелванто им, подобна на HIMARS-а : https://oshkoshdefense.com/oshkosh-defense-introduces-the-family-of-multi-mission-autonomous-vehicles-fmav-at-ausa-2025/

Цитат
Extreme Multi-Mission Autonomous Vehicle (X-MAV): The Oshkosh X-MAV is a purpose-built, autonomous-capable launcher solution that is engineered to support the future of long-range munitions. With a robust chassis for the heaviest payloads, proven off-road mobility, and integrated onboard vehicle power, it’s the ideal foundation to support the Common Autonomous Multi-Domain Launcher Heavy (CAML-H) program for multi-domain missions and formations. The X-MAV will be displayed for the first time with four Tomahawk Land Attack Missiles.

Е на това е способна частната инициатива - за дни може да предложи решение, а не да се чака години...

• Много Напреднал
« Отговор #2248 -: Вчера в 04:40:05 pm »
Как почна да се чува че САЩ може и да дадат Томахоук на Украйна, и веднага се появи американска фирма, която е готова да предложи мобилна система за изстрелванто им, подобна на HIMARS-а : https://oshkoshdefense.com/oshkosh-defense-introduces-the-family-of-multi-mission-autonomous-vehicles-fmav-at-ausa-2025/

Е на това е способна частната инициатива - за дни може да предложи решение, а не да се чака години...

Трудно ти увира тъпотията в главата.
То през частна фирма може да се продаде всичко, но въпросът е политически, решенията също, не е търговски.

По тази логика и Русия може да продаде с частна фирма хиперзвукова ракета на Хамас, на Йемен, та нали частни фирми ги произвеждат.

Но са важни последствията от това. Тя частна фирма ще продаде, но насрещният удар ще се поеме не от фирмата, а от държавата.

Когато залетят Томахавките по посока Москва, от къде ще знаят руснаците, дали на тях няма поставена ядрена глава?
Как ще реагират според доктрината си в тази ситуация.

Много просто селяндурче си ти!

Не само че американците блъфират и няма да се решат на това, ами дори откакто дойде Тръмп са намалели значително ударите с ракети с малък обсег, поне 10 пъти Химарс.
Отделно от 100 изстрела само 6 успяват, защото руснаците много бързо настроиха РЕБ-а и ПВО-то си по тях.

Не храни празни илюзии. Ще ядете бой, като даули, чуй какво ти казвам.....

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2249 -: Вчера в 05:42:37 pm »
Но са важни последствията от това. Тя частна фирма ще продаде, но насрещният удар ще се поеме не от фирмата, а от държавата.
Я кажи сега за червените линии де жужето и алкаша ги разтягаха преди 2-3 години... Май се оказаха некви червени ластици, де се разтягат според ситуацията :)

Не само че американците блъфират и няма да се решат на това...
Па се изхвърляш. Кофите в София вече се събират, а Ухото все още е кмет, да ти напомня... :)

Отделно от 100 изстрела само 6 успяват, защото руснаците много бързо настроиха РЕБ-а и ПВО-то си по тях.
Ъхъ... добре...