Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Ток от картофи

<< < (2/3) > >>

PyroVeso:
Напротив, dmitarp е смазващо прав, а ти говориш пълни глупости. Токът в случая се генерира за сметка на окислението ("изгарянето", "разтварянето", преминаването в йонно състояние) на атомите цинк от повърхността на цинковата пластина. Точка! И става въпрос за прав ток, никакви вълни няма там. А демонстрацията с кондензатора на MIT, няма нищо, ама нищо общо със случая.
Както казва atos - същият опит можеш да го повториш и с лимони, и с тоалетна хартия, напоена със солена вода. Вместо цинкова пластина можеш да използваш алуминиева капачка от кофичка за кисело мляко или домакинско Al-фолио.
Причината варените картофи да вършат по-добра работа от суровите е, че при варенето частично се деструктират стените на клетките им, а това премахва препятствия за тока от една страна и освобождава електролит от друга.
Свърши ли "горивото" (цинк, алуминий) обаче - няма ток, няма LED, няма дявол...

edin:
Това, че часовника ви е спрял, преди 20 години е много жалко за вас. Все още си представяте токът, като сини топчета, летящи с висока скорост, молекулите, като топчета, навързани, като мъниста и прочее материални научни догми. Ама не очаквам от висшисти, да плюят, на това, което са ги учили до припадък. Не очаквам и желание да се научи нещо прогресивно, въпреки призива, да се забрави това, което сме учили. Видно е, че желание за "забравяне" няма, нито за учене на нови неща.
Напротив Весо, правия ток, също е вълни, но с по-различни свойства, а кондензатора на MIT, не го разбираш и нямаш представа, какво става там, затова и не виждаш връзката. И можеш ли да обясниш, от къде се вземат електроните, след сглобяване на кондензатора? Къде са седели и в какъв вид, докато е разглобен кондензатора? На тези въпроси, преподавател по електроника в техническия университет, не успя да ми отговори. Просто остана дълбоко замислен. Ако си представим, този кондер, като батерия, кое е това, което ражда вълните, които задвижват електроните, В МЕТАЛА? Металът ли или диелектрика?


--- Цитат ---Токът в случая се генерира за сметка на окислението ("изгарянето", "разтварянето", преминаването в йонно състояние) на атомите цинк от повърхността на цинковата пластина
--- Край на цитат ---

Ха, колко точно го каза, именно повърхността! Повърхността обаче, която е МЕДЖУ металите, не е метал! Това Весо, не е "металите". Можеш ли да осмислиш нещата самостоятелно или на час по лъжичка, трябва да давам??? Осъзнаваш ли, какво точно си написал? Йоните, които споменаваш, в металите ли са или между тях?
Между тях са разбира се, в електролита, а не в метала. Метала е само вълновод. Няма да го разбереш, докато не забравиш, това на което са те учили в университета. Аз се гордея, че мразих да уча в училище и така не успяха да ме програмират по този ужасен начин, по който са програмирали теб.

tobo1:
Както казваше Ставри Калинов
Образование - или по-точното е ОбразУвание - демек служи за образуване на няква представа за знание. Май е прав -ако се държиш само за постулати, значи си успешно образуван.

dmitarp:
Постулатите са изведени от хилядолетния опит на човечеството, а не измукани от пръстите на някои съфорумци.

tobo1:

--- Цитат на: dmitarp в Януари 31, 2017, 01:50:40 pm ---Постулатите са изведени от хилядолетния опит на човечеството, а не измукани от пръстите на някои съфорумци.

--- Край на цитат ---

Изобщо не е верно dmitarp!
Постулатите се менят според познанията на човечеството!
Преди 100 години не е имало електричество например.

П.П. Не вземам изобщо страна в спорът тука, просто се сетих за една от изцепките на Ст. Калинов. Някои ми харесват много, като примери за нестандартно мислене.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия