Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

Как да програмим microchip

(1/3) > >>

Efect77:
Здравейте,
Закупих си от един чуждестранен сайт програматора PICkit 3 на microchip. Също така си закупих и няколко техни чипа PIC18F8722. Нещо не ми е ясно как да сложа да програмирам този чип и също така бих имал нужда от помощ да избера програма за чертаене на схема към този чип. Бих предпочел някоя безплатна, но и платена такава (на разумни пари) бих избрал. Гледах програмата proteus schematic, но не ми е по джоба.
ПС: може да ми препоръчате и книги, които биха допринесли за по бързото усвояване.

Моля да ме извините ако съм публикувал темата в грешен раздел, но от огледа, който направих на форума реших, че тук е най-подходящото място и ако не е моля да бъде преместена в по-подходящ.

juliang:
Сваляш си от сайта на microchip тяхното IDE: http://www.microchip.com/mplab/mplab-x-ide

Ето ти и диплянка с най-важните стъпки: http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/50002010b.pdf

Тъй като тоя чип е в TQFP опаковка, ще трябва да го залепиш в устройството и да си изкараш необходимите за програмиране пинове на изводи към които да вържеш програматора.
Протеус-а е добра, май я има в замундата кракната. Хубавото й е че може да изпълнява кода на процесора и да виждаш какво се случва в цялата ти платка когато процесора работи. С'я ... дали поддържа точно тоя процесор не се сещам...

По-хубава книга от самия дейташийт за процесора май няма. Естествено трябва да имаш представа какво представлява един такъв процесор, също така и някакви познания по полупроводникови елементи и схемотехника. Почваш с някое просто нещо и навлизаш лека-полека в същността - прекъсвания, PWM-и, ADP-та, ...

Радико:
Efect77
Имаш ли вече някаква необходимост за която искаш да използваш тези чипове или смяташ просто да се посветиш на изучаването им. Защото в двата случая подхода е напълно различен.

kraslas:
Efect77, има много лесен и прост начин да четеш и програмираш PIC16,18F.....и т.н.

Достатъчно е да имаш LPT порт, но ако нямаш, обади ми СЕ и ще решим проблема  ;)

juliang:
Kraslas, човека вече си има PicKit 3... Това е прекрасен програматор и дебъгер, за чий му е да да се чанчи с измислици?
Да, по принцип е възможно тия процесори да се програмират и с "домашни" програматори от няколко резистора, но ... защо?

И ако Ефект77 току-що навлиза в материала, аз бих го посъветвал да изхарчи 3-4 долара за едно Ардуино Уно, с което да се запознае с тази материя. Там нещата са много по-лесни, има и милиони примери в нета.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия