Справочници, схемотехника, теория > Зарядни устройства за оловни акумулатори

ЗАРЯДНО УСТРОЙСТВО ЗА DELL 19.5V 4.62A

<< < (2/7) > >>

lpoik:
locco  Благодаря ти,но аз тези неща ги знам.Целта е да се преработи зарядното от 19,5v стабилизирано на 14,5 пак стабилизирано.

dymelsoft:
lpoik, повечето импулсни захранвания, включително и това имат стабилизираща обратна връзка с оптрон и интегрален стабилизатор приличащ на транзистор.(в схемите се обозначава като ценеров диод с управление) Ще трябва да разгледаш платката и най-вече веригите след оптрона. Обикновено за стабилизация се използва нещо от рода на LM431; TL431;AZ431 или все нещо с "431" и някаква буква след това, която е различна за различния корпус. Възможно е в твоя случай и да е SMD (чип-монтаж). Стабилизацията се прави с този интегрален ценер и два резистора, които определят управляващата верига. С тяхната промяна (обикновено се променя стойността само на единия резистор)   можеш да смениш захранването да ти стабилизира 14,5V. Масово схемното решение е такова :

В посочения пример напрежението се определя от R1 и R2, като в твоя случай намаляваш съпротивлението на R1 или увеличаваш съпротивлението на R2.
Поздрави и успех.

Коев:
И на извод+ , преди щипката за акумулатора сложи един диод, да спира обратния ток при изключване на адаптера, или спиране на тока. Адаптерите/повечето/ нямат собствена защита срещу обратен ток, знам го понеже така прецаках един адаптер за електризатор 13,8 волта.
Аз със така предпазен адаптер захранвам електризатора за ел.оградата на двора ми,заедно с паралелно вързан акумулатор 12в 7ач.

lpoik:
dymelsoft-Kakто винаги точен с отговорите,ето това ме интересуваше.Трябва само делитетеля да се преработи.Остава само да го открия.Благодаря ти и ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА.

krasias:
Това с TL431 е единия вариант при адаптерите и много лесно се намира този делител. Има обаче и вариант със snd чип в който сигурно има и управляем ценер но има и други елемнти и по трудно се открива необходимия делител за настройка на напрежението. lpoik този адаптер е 90W което означава че при 14,5V ще имаш 6,25A което е достатъчно за заряд на оловен акумулатор 100Ah, като се има в предвид че при оловните акумулатори 1/20 от капацитета е нормалния ток за заряд.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия