Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Увеличение на количеството заряд в затворена електрическа система

<< < (2/4) > >>

Михаил Кузмов:
nizo, значи според теб аритметиката и практиката се разминават! Тогава, какво ти е обяснението? Защото такова липсва!
Какво е не коректно в твоите измервания?
1/ зареждаш С1 с 12в.
2/ затваряш ключа (при изключено зареждане ли?)
3/ пишеш измерването
Вярно ли е то?
Ето моята аритметика. След затваряне на ключа, С2 и С3 се явяват последователно свързани (виж coke2k). Общият капацитет им става 7515 мкф. След това тези 7515 мкф се явяват паралелно вързани с С1. Общият им капацитет става 15715 мкф.
Сега обясни, как така в краищата на С1 мериш 6.84 в. а в краищата на последователно вързаните кондензатори се получава че мериш 5.35+0.58=5.93 в. Това се явява една точка на мерене с почти волт разлика.
Ако си изобретил нова практика в меренето, споделяй да се научим!
И най на края се явява, че ако свържем последователно трите кондензатора ще имаме 12.77 в. От къде се пръкват тези 0.77 в. отгоре?

nizo:
Кузмов по точките

1) Да, зареждам C1 с 12 волта.

2)
--- Цитат ---Откачаме C1 oт източника.
--- Край на цитат ---
Не знам колко по-ясно може да се напише.

3) Пиша измерването. Измерването изглежда грешно, защото когато затварям контакта, то реално аз докосвам един крокодил до извода за 1-2 секунди, които явно не са достатъчни за пълното прехвърляне и установяване на заряда с което в C1 остава повече заряд и волтаж. Това по никакъв начин не изменя естеството на експеримента. Второ уреда беше със слаба батерия и може би не е дал много точни измервания, но това в никакъв случай не пречи да се направят изводите.

Изводите са, че ако приемем C2 и C3, като последователно свързани капацитети, то колкото по-голям капацитет е C3, то толкова по-успешно той прехвърля заряда през себе си, без да задържа волтаж в себе си. Ако се отиде в екстремни стойности, да речем C2 1uФ, а C3 1000F, то практически, този капацитет е 1uF, което показва, че C3 се държи като проводник, но той не е, защото заряд не може да мине през диелектрика му. Следователно математиката е такава ... зареждаме заряд Q в C1, когато започнем прехвърлянето, то в C1 се очаква да остане 1/2Q, oчаква се в C2 да получим стойност силно клоняща към 1/2Q с което може да заключим, че в C3 също има тази стойност клоняща към 1/2Q. Следователно 3/2Q oбщ заряд или с други думи, хипотетичен максимум около 1.5Q в края на експеримента.

Много е жалко, че тръгвате да изследвате нещата като математици, а не като наблюдателни физици. Защото ако смятате, че може да обедините кондензатора като 7515uF, то да знаете, че допускате огромна грешка. Заряда се разпространява по плочите на кондензаторите, а плочите на 7515uF кондензатор са със значително по-малка площ от реалните ползвани в експеримента. Но в крайна сметка аз само споделям този резултат, а вече вие как го тълкувате си е ваша работа.

Заряда може и да достигне до 2Q, но какво от това?! :D

Радико:
nizo Добре много добре направил си експеримент Работиш, изследваш. Колегите незабавно започват да те плюят, това е нормално не само за този форум  ;D ;D ;D ;D
Но дай да видим този експеримент в по научно издържан стил, иначе се получава като изказването на астронома за овцете в Шотландия от прословутият виц.
Пътвото ти слабо място е, че си направил експеримента един единствен път. Недопустимо е да се вадят каквито и да било заключения от такова нещо.
Второто гледам измервал си напрежения може би и тоци, не знам, но нищо не споменаваш за това как точно измери капацитета на използваните кондензатори. На такива големи кондензатори дори на корпуса им обикновено е отбелязано, че допустимият толеранс достига до 50% За мен експеримента е не особено добре издържан и са нужни още стотина повторения СЪС РАЗЛИЧНИ ПО СТОЙНОСТ КОНДЕНЗАТОРИ за да се направи издържан статистически анализ.

nizo:
Интересно къде прочете и от къде разбра, че съм провел експеримента 1 път. Правих множество експерименти с прехвърляне на заряд с разни индуктори, разни капацитети и в крайна сметка давам тази конфигурация, защото тя добре откроява случващото се увеличение на заряда. Това увеличение го показа един човек Hob Nilre в youtube. Той ползва индуктор и отдаваше ефекта на индуктора, но аз след редица експерименти установих, че просто трябва масивен индуктор или масивен кондензатор, като кондензатора по-добре показва ефекта, а индуктора толкова ускорява заряда, че преобръща поляритета на C1.

Oтносно измерванията, мисля, че "публиката" няма право да има претенции. Ако искате пратете ми качествени капацитети с контролирани стойности и волтметри с минимални грешки или просто ползвайте вашите капацитети с вашите прецизни волтметри.

Михаил Кузмов:
Добре nizo! Няма да се правя на математик. Тази област ми е слаба. Аз за това пиша аритметика.
Ще се направя на наблюдателен физик. Би трябвало да си убеден, че този експеримент не ми представлява никаква трудност.
Разполагам за момента с най-големият кондензатор 1F/5v. Предложи останалите стойности от схемата, и начина на експеримента.
Аз разбирам как си го направил, но ако има нещо различно....!
След това аз ще опиша резултата след няколко опита, като след всеки от тях ще разреждам кондензаторите.
Вероятно понеделник, ако извънредна работа не спъне коня.
P.S. относно определението на Радико че това е плюене! Не би трябвало така да се разбира. nizo споделя, някои не вярваме! Не сме го правили, и си мислим че няма как да бъде! Това е!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия