Автор Тема: Топлообменник  (Прочетена 23919 пъти)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 285
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Топлообменник
« Отговор #15 -: Декември 08, 2016, 11:54:35 am »
Съвършено вярно Юлияне Ама не било Волга а Зил
Та в този твой ред на мисли един Мерцедес струва точно толкова пъти по скъпо от един Опел. Освен това едно и също месо от една и съща кланница със зеленчуци от един и същи пазар но предлижено в два различни ресторанта само през 2 улици един от друг се продава със същата разлика в цената. Във всичките тия случай цената е завишена многократно не заради качеството а за да осигури "душевният комфорт" на по богатият клиент като не позволи на по бедния да има същото притежание като него. Така че изказването ти е крайно неуместно клонящо към изтъпяване.  Идеята да продава такова нещо на тази цена в този сайт "OLX" е все едно да изкараш за продажба Бугати Вейрон на автопазара в Горубляне.
Освен това ти наясно ли си какъв точно е контролера който предлага antov.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 466
Re: Топлообменник
« Отговор #16 -: Декември 08, 2016, 01:06:00 pm »
Точно защото някой мисли, че Опела (или Дачията) са същото като един Мерцедес, и решава че китайско, тайванско, виетнамско и подобно оборудване вършат същата работа като качествено немско, швейцарско или американско, затуй от 1 месец не мога да се прибера в къщи...
Ако човек иска системата му да работи непрекъснато и той да не се занимава с нея, а не всеки ден да вика майстор или за помпа, или за котел, или за горелка, или за контролер, или за вентили - той си плаща на фирма, която поема доставката, монтажа и настройката на това оборудване. Поема и гаранцията.
Защото съм се нагледал на самодейци, които в опита си да спестят някоя хилядарка събират оборудване от вторични суровини, от OLX, от познати... после със собствени сили или с помощта на кварталния майстор навръзват нещата и смятат че са на далавера. Разбират колко са се прецакали само след година-две, като си направят сметката колко допълнителни разходи са извършили за да закрепят тая измислица, и колко комфорт са загубили докато са стоели на горещо или на студено.

Точно вчера докато се прибирахме от Чирпан звънна бай Иван (собственика на Маклер Комерс - добре позната марка сирене...). Не му стигала пара, и работата отивала към изхвърляне на тонове мляко, щото не може да ги преработи.
Та бай Иван си купи 4 тонен парен котел от вторични. Купи си леко замръзнали помпи, дет бяха само малко спукани и неговия заварчик ги завари и станаха "кат нови". Инсталацията му е толкова зле, че ако пусне пара с налягане повече от 1 бар, и отвсякъде почва да изпуска. Кара природен газ с цистерни за пропан-бутан, които ги надува до 40 бара (кога ще стане някоя беля и ще си остане без мандра - не знам). От цистерната до котелното кара газта с тръба, която е с толкова малък диаметър, че горелката не може да работи с повече от 50% от капацитета си, щот не й стига гориво.
Миналата година си купи отново от вторични 10 кондензни гърнета, неговия майстор ги отворил, почистил, ремонтирал и станали "идеални". Предполагам че "идеалните" кондензни гърнета точно в най-големия студ вече не държат, и той връща не конденз, ами пара обратно в котела. И затуй не му стига парата - щот само я върти в тръбите, без да я ползва.

И с'я тоя бай Иван звъни и подпитва какво може да направи, но не ще да извади 500 лева за да ни плати да дойдем и да видим НИЕ какво можем да направим. Щот колкото ние можем да правим сирене, толкова бай Иван и неговия заварчик могат да се оправят с парни инсталации, горелки, помпи, природен газ и т.н.

Та мисълта ми е че въпроса не е в конкретната марка. Дори не е в цената. Такива инсталации трябва са се правят от кадърни хора, да се правят въз основа на някакъв проект, въз основа на кадърно измислени изисквания от страна на инвеститора. Той трябва да знае какво иска, и с какво е готов да направи компромис ако желае по-ниска цена. После трябва да се обърне към кадърна фирма, която се занимава достатъчно време са такива неща, и да се достигне до компромис кое е възможно, кое как да стане и колко ще струва.

Т'ва дет се продава в OLX-а може и да върши работа в някаква конкретна инсталация. Може и да е свалено от някоя малко работила или изобщо неработила инсталация и затова да се продава като ново. Може и на човека да са му възложили да го изработи, после да не са си го взели и човека да иска да си избие парите вложени в него.
Наистина е несериозно такива неща да се продават по този начин. Но докато има такива като бай Иван ще има и предлагане на такива стоки.

А за добре изработените и правило използвани контролери - въпроса не е само до това "вижте колко пари имам - мога да си го позволя". Когато бай Иван за пореден път изхвърли в реката 20 тона сурово мляко дет се е вкиснало щото инсталацията се е скапала - и той ще дойде до прозрението, че вложените 10-20-50 хиляди в оборудване не са "набутване", а неща които реално ще му носят пари (или по-точно ще му пречат да губи пари). Но засега му се разминава, загубите му са нищожни на фона на печалбите и той живее с мисълта че е "на далавера".

Месеци разговори ни трябваха докато го убедим да купи една от нашите горелки. След туй заявява "ма то ... аз харча горе-долу пак толкоз газ, що нямам икономия?" Той очаква че с качествено оборудване ще почне да пести газ, и то в порядъка на 20-30%... А това, че неговия огняр вместо да дойде в 4 часа и да почне 2 часа да грее котела преди да дойде млякото, сега идва в 5:30 и има пара 1/2 час след запалването на горелката - това го пропуска. Преди налягането на парата му се колебаеше в рамките на 50%, сега - в рамките на под 5%. В последните 5 години минаваме само за по една профилактика - да премерим изгорелите газове и да сменим някой филтър, а преди всяка година горелката биваше подлагана на ремонти...

Да, бай Иван може да си купе една италианска горелка Риело на 1/2 от цената на немската, ма колкото и да мърмори, сега иска втора немска горелка, която ще може да гори 3 горива, щот се светна че може от цвика и другите отпадъци да си произвежда биогаз. 1 година сигурно не спи щот трябва да извади немалко пари за оборудването за биогаз... :) А в Домлян за това време вече си построиха инсталацията, и от 2 седмици си горят почти изцяло биогаз вместо да плащат на Овергаз за природен газ.

Неактивен ivan74

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 53
Re: Топлообменник
« Отговор #17 -: Декември 09, 2016, 10:40:24 pm »
Колеги нищо съществено по темата

Неактивен antov

 • Неактивен
 • Публикации: 6
 • Скайп: stambos797
Re: Топлообменник
« Отговор #18 -: Декември 10, 2016, 12:35:29 am »
колеги , не хваля продукта но малко разяснение в защита на цената .
1 . някъде из обясненията пише че не е описана цялата функционалност.
и сега не смятам да описвам всичко но ви уверявам че ако трябва да купувате и програмирате всичко за което
е правена , цената ще ви скочи поне х 4.

някой възможности..
управление на 2 термопомпи според топлинните нужди
регулиране на дебита на водните помпи с pwm модулация
собствен алгоритъм за дефрост ( при +темп външни само с вентилатор)
промяна на консумациите и отдаваните мощности спрямо дневни нощни тарифи
куп защити по всички критични параметри
двутарифен електромер на който данните и всички останали данни се пишат в лог фаилове и се изпращат на
сървър за графична визуализация.
управление на помощно електрическо отопление при критични външни температури.
управлението на бойлера е по най оптималния за термопомпата начин , тоест чрез догонване с -1 градус от работната температура при отопление  .
поддържане на оптимална темп на кондензация чрез промяна на дебит,бихте ли ми казали в кои заводски термопомпи го правят
или с какъв контролер бихте го направили.

и като за последно в тази цена влиза промяна на схемата на скада системата ( това е скада ако ви говори нещо) и промяна в логиката според желанието на купувача и пълно съдействие до пускане на системата.

определете вие цена за това