Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили
Да преоткрием електродвигателя
x_name41:
--- Цитат на: Радико в Октомври 11, 2016, 08:35:26 pm ---Значи идеята на x_name41 явно е, че понеже силата на магнитното поле зависи от тока а не от напрежението и идеята му е да използва същият ток при ниско напрежение и да получи същата мощност но при много по ниско напрежение. Проблема който пропуска според мен е, че силата на магнитното поле е равна на тока ПО ДЪЛЖИНАТА НА ПРОВОДНИКА
--- Край на цитат ---
точно така Радико, забележката е уместна, благодаря
EDM electronics:
--- Цитат на: Радико в Октомври 11, 2016, 08:35:26 pm ---Значи идеята на x_name41 явно е, че понеже силата на магнитното поле зависи от тока а не от напрежението и идеята му е да използва същият ток при ниско напрежение и да получи същата мощност но при много по ниско напрежение. Проблема който пропуска според мен е, че силата на магнитното поле е равна на тока ПО ДЪЛЖИНАТА НА ПРОВОДНИКА
--- Край на цитат ---
Радико, правилно си формулирал идеята, защото автора й не може, както си и прав за удебеленото написано от теб. Толкова алогично ми звучи идеята, че чак ми прилича на една друга такава на същия мислител, да се захранят светодиоди не с прав ток, а с импулси с нисък коефициент на запълване и като се излъжело окото, което щяло да вижда само светенето от тесния импулс, а нямало да вижда тъмното от паузата му, ще му се струвало, че е постоянно светло.
Както и да е, изгарям от нетърпение да разбера как нямало никакво значение напрежението за мощността на двигателя, а само тока. :D Очаквам и следващия патент да се изобрети трансформатор с нищожно входно напрежение и огромен ток, и той да е по ефективен от обратната комбинация. ;D
Аз за сега, като най-ефективни и с най-малки размери по отношение на мощността познавам единствено BLCD трифазните мотори, които и работят на висока честота с инвертор, оттам по-малко проводник, и са с неодимови магнити /безенергийно възбуждане/. По-добро не ми е познато. Обикновено се ползват за батерийно захранване - електромобили, велосипеди, скутери и т.н.
Тук виждам се ражда нещо нечувано и невиждано.
x_name41:
--- Цитат на: EDM electronics в Октомври 11, 2016, 09:15:11 pm ---Радико, правилно си формулирал идеята, защото автора й не може, както си и прав за удебеленото написано от теб. Толкова алогично ми звучи идеята, че чак ми прилича на една друга такава на същия мислител, да се захранят светодиоди не с прав ток, а с импулси с нисък коефициент на запълване и като се излъжело окото, което щяло да вижда само светенето от тесния импулс, а нямало да вижда тъмното от паузата му, ще му се струвало, че е постоянно светло.
Както и да е, изгарям от нетърпение да разбера как нямало никакво значение напрежението за мощността на двигателя, а само тока. :D Очаквам и следващия патент да се изобрети трансформатор с нищожно входно напрежение и огромен ток, и той да е по ефективен от обратната комбинация. ;D
Аз за сега, като най-ефективни и с най-малки размери по отношение на мощността познавам единствено BLCD трифазните мотори, които и работят на висока честота с инвертор, оттам по-малко проводник, и са с неодимови магнити /безенергийно възбуждане/. По-добро не ми е познато. Обикновено се ползват за батерийно захранване - електромобили, велосипеди, скутери и т.н.
Тук виждам се ражда нещо нечувано и невиждано.
--- Край на цитат ---
в провокационния си пост вие подхождате напълно дилетантски, което е некоректно и срамно за вас.
az_skeleta:
EDM, един приятел си взе лед лампи от киТай. Пуска я и я снима 10 пити с телефона. От тия 10 снимки на 3 от тях лампата свети, но на другите 7 не свети. А самата крушка си свети нормално. До колкото знам точно чрез импулсния ток успяват да изкарат по голяма мощност от светодиода без той да прегрее.
EDM electronics:
--- Цитат на: az_skeleta в Октомври 12, 2016, 08:27:47 am ---EDM, един приятел си взе лед лампи от киТай. Пуска я и я снима 10 пити с телефона. От тия 10 снимки на 3 от тях лампата свети, но на другите 7 не свети. А самата крушка си свети нормално. До колкото знам точно чрез импулсния ток успяват да изкарат по голяма мощност от светодиода без той да прегрее.
--- Край на цитат ---
Стига средната стойност на мощността да съвпада с данните от даташийта на диода, няма проблем, но резултата в светенето е все същия. Всеки полупроводник може да издържа импулси с 10 пъти по-големи стойности от номинала, но импулси, а средната стойност на светенето си остава същата. Без да се върже осцилоскоп не може да се предполага със снимки от телефон, дали това което казваш е вярно. Телефона има автоматично регулиране на осветеността и е напълно възможно в тия кадри да става някакъв преход на настройка. Мери се с осцилоскоп и тогава се твърди. Вземи едно светодиодно фенерче и го включи на средно или минимално излъчване и постави на диода осцилоскоп - ей това е ефекта от ШИМ-а. Защо не свети тогава както при максималния коефициент на запълване?
На всеки съвременен монитор светодиодната му подсветка се захранва с ШИМ с цел регулиране на осветлението. Дали няма разлика ако е с 10% коефициент на запълване или със 100%?
За разтоварване на температурата на светодиода, топлоотвеждане, може и да има някакъв ефект, не ми е известно, но да си мислиш, че през ШИМ ще изкяриш нещо по отношение на консумирана мощност/осветеност, мисля фактите говорят. Единствено което ми идва наум е, че светодиода има най-добро съотношение осветеност/консумирана мощност близо до предела си и вероятно като го подкарат с импулси над допустимия номинал, извличат максимално лумени и му дават време да се охлади в паузата.
В крайна сметка тоя ШИМ дали ще управлява светодиод, двигател или трансформатор, ефекта от него е един и същ - намалява средната стойност на мощността, не дава някаква свръх ефективност, КПД-то на него и консуматора му е винаги под 100%. Не се е родил още оня, който ще го подкара с над 100%, няма да се роди и в тоя форум.
Да го кажем и по-просто:
Ако в една кутия бяла боя сложим 90% черна, то ще се получи нещо тъмно сиво, но то никога няма да стане бяло - ей така и с ШИМ-а при светодиодите...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия