Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Хипотезата на Радико

<< < (12/13) > >>

Аtos:
Дотук правдиво, ако се следва нишката на логиката по зададените условия.
Само лека корекция - ще има все пак на много места разлика в хим. състав, а там, където няма да има такава, ще има разлика във физическия - алотропни форми, например - графит и диамант.

Радико:
Да продължим нататък:
Това, че ще има скали с еднакъв състав но различна структура вече го споменах условията отвътре и отвън на металната черупка ще са различни и при това колкото повече се натрупва материал отгоре и отдолу толкова по големи ще са различията в условията.
Сега да си представим че по някакви причини черупката вземе че се напука някъде, което е неизбежно впрочем. Ако две парчета или повече се качат с краищата си едно върху друго какво ще стане. Ами вземете няколко черупки от току що обелено яйце и пробвайте. Черупките много добре си пасват една върху друга и можете да наредите няколко една върху друга точно като събрано ветрило.
Сега обаче обърнете едното парче от черупка със вътрешната страна нагоре и опитайте пак да ги качвате с приплъзване едно върху друго. Сега опитайте с две обърнати черупки да ги приближавате една към друга. На какво ви прилича всичко това. На мен на Андите и на Хималайте. И това въобще не е всичко. Следва...

Аtos:
Хм, при подобна вероятност за образуване на планините, логично е вътре в тях да останат доста кухинни образувания, доста повече от тези, които са открити (това не означава, че ги няма, де).
Според мен планините са се образували доста бързо, далеч по-бързо от сегашното движение на тектоничните плочи. А фактът, че богатите находища на руди са предимно в планините е в подкрепа на предположението, че парчета от "земната черупка" сякаш са обърнати "с хастара навън"...

Радико:
Разбира се не можем да очакваме всички планини да са образувани по този начин. Съществуването обаче на планини чиито склонове или околности са от различно кристализирали скали може да се счита за сериозно доказателство в подкрепа на тезата.
Наличието на орудяване между тях е още по сериозно доказателство. Сега не може да се очаква наличие на чист метал, поне не и в достъпните за нас дълбочини защото тук очевидно става дума за събития разиграли се в самото начало или поне относително в началото. От тогава до сега е нормално да се очаква метала да се е променил, окислен сулфатизирал и така нататък. Освен това би следвало тези промени да са все по слаби колкото по дълбоко слизаме.  Някъде дълбоко, дълбоко би трябвало да има и съвсем запазени останки от металната черупка. Всичко това случило се преди милиарди години би трябвало да се разиграе по доста по различен начин от подобно събитие случило се преди милиони години защото във втория случай земята ще е много по изстинала и със много по масивна черупка. за студено твърдо и достатъчно масивно тяло движещо се със скорост от 30 км/сек не е било проблем в ранните години да премине през земята като куршум през ябълка забележете, че при такава скорост са достатъчни седем минути за това. а ако посоката му на движение е точно срещу посоката на земята скоростта ще е още по висока и необходимото време още по малко. мисля даже, че на като куршум през ябълка а по скоро като куршум през прозорец на автомобил. Толкова за наи ранната земя утре мисля да пиша вече за времето на динозаврите.

Аtos:

--- Цитат на: Радико в Декември 06, 2018, 11:43:50 pm ---Някъде дълбоко, дълбоко би трябвало да има и съвсем запазени останки от металната черупка.

--- Край на цитат ---
Според мен останките от "черупките" са самите руди - металът се е смесил и дифузирал с камъните в процеса на изстиване.

--- Цитат на: Радико в Декември 06, 2018, 11:43:50 pm --- за студено твърдо и достатъчно масивно тяло движещо се със скорост от 30 км/сек не е било проблем в ранните години да премине през земята като куршум през ябълка забележете, че при такава скорост са достатъчни седем минути за това. а ако посоката му на движение е точно срещу посоката на земята скоростта ще е още по висока и необходимото време още по малко. мисля даже, че не като куршум през ябълка а по скоро като куршум през прозорец на автомобил.

--- Край на цитат ---
С това не съм много съгласен обаче! Помисли, че когато едно тяло е в течно състояние от нагряването, това не го прави по-малко плътно, не и съществено! Още повече, че движещи се тела по-лесно преминават през втечнени, когато се движат с малка скорост, това при положение, че не разчитаме на изкуствено създадена форма на обтекаемост. Опитът с царевичното нишесте, а и пясъкът по морското крайбрежие го доказват.
Да, Земята в полутечно състояние би била способна лесно да поглъща подобни тела, но не и да я пронизват по този начин!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия