Справочници, схемотехника, теория > CNC машини

енкодери

(1/5) > >>

Радико:
Отварям темата в раздела за CNC машини защото енкодерите са важен детайл от тези машини
та наложи ми се да се забавлявам с тези устройства и реших да започна тeмата, ако има други които се интересуват да споделяме.
Намерих една сносна според мен програма която ми нарисува ето това долу.
Светодиоди, фотодиоди, разни механични елементи вече си е въпрос на личен избор. Е може и да стане колективен.   

Радико:
Показаното по горе "колело" има 2048 позиции който са абсолютни стойности и енкодера заел определена позиция ще я показва в цифров вид дори и след прекъсване на захранването му. тоест машината няма да забрави къде се намира при евентуален срив.
Ако една стъпка на енкодера отговаря на 1 мм. това е добра дистанция, но ниска резолюция. Ако едно деление отговаря на 1 стотна от милиметъра това е добра резолюция но много малка дистанция Дистанцията става едва 20 милиметра. Решаването на този проблем става интересна "играчка закачка"
вариант 1:
добавяне на още един такъв кръг и малко механика, така че първият ктъг при всеки пълен оборот да премества вторият със едно деление. Получават се 2048 по 20 мм. приблизително.
Тоест енкодера ще знае във всеки момент къде се намира със точност до една стотна във периметър от 409 метра. или със точност до 1 хилядна в периметър от 40 метра. Дали си заслужава усилието.
 

GreenHulk:

--- Цитат на: Радико в Юли 16, 2016, 03:19:09 pm ---  Дали си заслужава усилието.
 

--- Край на цитат ---
Да!

lda_has:
Радико аз мислех доста по въпроса и в главата ми се върти следната идея:

На входа да сложа един биполярен стъпков мотор, за момента няма значение дали е с 50 или 200 стъпки. При завъртане на ротора се получава импулс. Правя усилване с операционен усилвател и изхода го вкарвам в тригер. На изхода получавам правоъгълни импулси които мога да записвам и да управлявам драйвери на друг стъпков мотор. Така лесно може да се манипулират изходящите импулси чрез различни броячи и да се постигат различни съотношения например 1/.... или .../1 казано на моя език железарския мащаб. Също така това може да стане програмно и в крайна сметка да се получи страхотна точност. Допускам и да има грешка при пропусната стъпка но това може да се избегне с повече опити и настройка. Ето и една примерна схема свалена от дебелите книги. Аз лично съм против механичното сваляне на импулси и тяхната манипулация - трудно за изработка в домашни условия. Дано съм на прав път. Ако успея по този начин да сваля координати в 3 равнини на един детайл ще стане добра машинка. Дай мнение и върху моите разсъждения без значение дали съм прав или не.

Атанасов_Хасково

Радико:
По принцип си напълно прав това ще си работи съвсем нормално, проблема е обаче, че по този начин се получава така наречения относителен енкодер. Той отчита придвижването спрямо последната известна точка. поради това е необходимо калибриране при всяко спиране. необходимо е ключе за нулевата точка във същност поне 3 ключета за осите "X" "Y" "Z" Докато този който правя е от типа наречен "Абсолютен енкодер" той във всеки момент показва отдалечеността от началната точка на една абсолютна координатна система.
Спираш тока пускаш го пак и той мигновенно показва координатите все едно е една рулетка с монтирана камера на нея и виждаш на колко сантиметра е оставена изкарана рилетката вчера не е нужно да я прибираш и да мериш отново. Такъв енкодер който е идентичен със биполярен стъпков мотор има в двигателите на пералните, тези дето са колекторни, но на мен ми е необходим енкодер който знае къде се намира при включване на напрежението защото по някога ще е невъзможно да се върне в калибрираща позиция.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия