Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (174/353) > >>

kd_dinev:
Съществуването на силата на Ампер е доказателство,че не е необходимо да се изразходва енергия,за да бъде извършена механична работа!

montanar:
Лошо е когато философи се занимават с физика.  :)

Радико:
Може би Динев има известно право, но струва ми се малко неправилно се е изразил. Преди време дискутирахме подобен казус свързан със ОЕДС. Просто казано някои явления се случват по една или друга причина по двойки да кажеме, че енергията отива за едно явление а механичната работа се извършва от друго явление двете са ясно разграничими, но понеже са свързани ни подвеждат към погрешния извод

kd_dinev:
Не Радико,мисля че съм се изразил съвсем правилно!Преди време му казах на Монти,че имам опитна постановка свързана с това,но той толкова много се разпеняви,че такова нещо не можело да съществува и ми секна желанието да се обяснявам...Правена е в домашни условия и е малко неугледна затова не съм направил и клип,ама тия дни ако ми остане малко повече време ще я доизкусоря.Има правотоков колекторен двигател с постоянни магнити,схемата на свързване,на който е направена така,че при включване на двигателя към източник на напрежение и получаване на пусков момент ротора на двигателя повдига тежест,която прекъсва веригата на захранването.Според физиката след това тежеста не би следвало да се издига нагоре и ротора би следвало да спре моментално!Но се случва точно обратното-и тежестта се издига нагоре и ротора е придобил определена ъглова скорост-кинетична енергия...При положение,че до момента на развъртане на ротора,цялата влизаща в него енергия се превръща в топлина,откъде се взема енергията за повдигане на тежестта и за ускоряването на ротора?Ако ме разбираш правилно имаме граничен случай при който просто елиминираме едното явление от двойката-това,което не ни трябва...

montanar:
С нетърпение чакаме за да се посмеем дружно и щастливо  :)
После ще ти обясня нагледно целия процес който се съмнявам че изобщо ще покажеш.  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия