Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
Ето тук можеш да добиеш представа колко горе-долу е растоянието: https://youtu.be/7y9apnbI6GA?t=10
И това е ставнително бавен куршум...
При 50 калибровия Барет нещата са доста по-различни: https://youtu.be/AhXaER53CHQ?t=235 макар че и този куршум не е кой-знае колко бърз.
И моите любимци Slow mo Guys - https://youtu.be/xpJ8EoGmLuE?t=492
Тук вече съвсем ясно можеш да видиш ударната вълна пред снаряда още след първия метър ...
Така че да ... няколко сантметра - да, няколко десетки сатиметра - вероятно при бавни куршуми с голяма маса, но метър ... може би само при корабни оръдия може да има
А, да ...
--- Цитат на: Радико в Юни 24, 2019, 06:16:42 pm ---,,,Като знам, че някой спортни оръжия нямат балистично отклонение десетина метра си мисля, че ефекта може да е и доста повече от метър.
--- Край на цитат ---
Такова животно няма. В момента в който куршума напусне цевта и изгуби опората й той почва да пропада. Да, при скорост от 2000 м/сек първите 10 метра се изминават за 5 милисекунди и за това време куршума пропада само на 0.122 милиметра... но все пак пропада :)
Радико:
Ами на първия клип мисля, че най ясно се вижда, че е горе долу два пъти дължината на пистолета. Значи около трийсет сантиметра. По малко е от колкото предположих. Важното е верността на принципните разсъждения. Най вече, че няма никакво парадоксално явление в случая за съжаление на Динев.
montanar:
Не знам защо го осложнявате толкова като е супер просто:
С няколко думи...
Имаме барут който барут съобщава кинетична енергия на куршума за много много кратко време - от друга страна имаме цев която цев служи единствено и само да даде направление и ограничи експлозията вътре в обема между куршумът и взривът.
След напускането на цевта просто няма опора за да продължава да се придава енергия на куршумът.
Количеството барут в патрона винаги е доста в повече от нужното за да може цевта да не спира куршумът по време на движение в цевта.
И да има някакво остатъчо ускорение то е в рамикте на разстоянието от цевта равняващо се на диаметъра на куршума после енергията просто се разпилява за да е достатъчно ефективна и да продължава ускорението.
Не знам за чи х*й все още изправяме тия криви краставици .......
Радико:
Аз лично заради прословутото изказване на Ингвард Кампрад, че и най дребните детайли са важни, понякога изключително важни.
Приеми го като тренировка по забелязване на детайли.
kd_dinev:
Монти,още ли твърдиш,че няма дял от от балистиката,наречен вътрешна балистика?Само последният ти пост е фрашкан с неточности.Не барута,а барутните газове,оказващи огромно налягане върху куршума е причина за неговото ускорение,нямаш взрив а много бързо горене.Количеството барут не е никога повече от нужното,а точно толкова колкото трябва за да се ускори куршум с определена маса до определена скорост.Много ги поназнайваш нещата наистина....Нито ти,нито Радико,нито Юлиан взехте някакво отношение към по същественият въпрос,заради който дадох този пример.При еднаква маса на барута и еднакъв път изминат от силата предаваща ускорение на куршума,т.е. при една и съща енергия на източника,куршумите получават различно ускорение,зависещо от масите им и оттам различна енергия...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия