Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
montanar:
ndm с същия успех можеш да хващаш измените в земното МП те са доста по-чести или чисто от радиовълните - голямо СЕ ще е. :)
А за кантарчето дерзай ;)
технократ:
--- Цитат на: Радико в Юни 03, 2019, 10:33:32 am ---Очевидно не е така по точно не е съвсем очевидно, но е логично че едно тяло би трябвало да засенчва гравитацията на друго. В противен случай нямаше да бъде възможно засичането на гравитационните вълни защото нямаше да ги има.
--- Край на цитат ---
Засенчване или екраниране на гравитация от друго тяло става например ако луната застане от противоположната страна на тялото което се привлича от земята. В случай когато луната застане от посоката на земята, тогава трябва да се наблюдава сумиране усилване на гравитационното влияние земя-луна върху тялото. Но въпроса ми беше че не се връзва твърдението на Нютон за силата на притеглянето, излиза че при сумиране на маси на две или повече тела, силата с която ще действат на кое да е друго тяло ще бъде винаги еднаква, но това сумиране както казваш би трябвало да става, само когато телата не са в гравитационна сянка едно спрямо друго. Демек да имат общ масов център. Най добре е да се начертае визуално.
kd_dinev:
Юлиане,то по твоята логика излиза,че колкото по голяма сила прилагаш толкова по малка скорост ще придобие тялото върху която я прилагаш.Явно в твоята глава това звучи добре,защото ти отговаря на тезата и щеше да е добре за теб ако беше вярно.Но за твое съжаление омникалкулатора,който беше така любезен да споделиш казва съвсем други неща.Според него ако приложиш сила от 30000Нютона или 3тонасила върху тяло с маса 1кг то това тяло ще има крайна скорост от 300м/сек като времето за действие на тази сила е 0.01сек.За този интервал от време тежеста от 3тона ще пропадне с по малко от милиметър,но за по просто да приемем,че е 1мм.Сега ако искаш да смятаме енергията?Тяло с маса 1кг и скорост от 300м/сек ще притежава кинетична енергия от 45000Джаула.За да издигнеш 3000кг на височина 1мм ще трябва да вложиш 30 Джаула.Та така Юлиане и колега mind стои въпроса с ластиците...
montanar:
Защо ли си мисля че засенчване на гравитацията е невъзможно....
Според мен както и да се опитаме да засенчим гравитацията това би станало посредством друга маса а въпросната маса по-скоро ще си прибави действието към засенчваната и ефекта би бил обратен на засенчване.
Под засенчване разбирам тяло между основното и привличаното.
А ефекта с лунното привлчане си важи и се отразява на земята в формата на приливи.
Радико:
--- Цитат на: montanar в Юни 03, 2019, 09:16:06 pm ---Защо ли си мисля че засенчване на гравитацията е невъзможно....
Според мен както и да се опитаме да засенчим гравитацията това би станало посредством друга маса а въпросната маса по-скоро ще си прибави действието към засенчваната и ефекта би бил обратен на засенчване.
Под засенчване разбирам тяло между основното и привличаното.
А ефекта с лунното привлчане си важи и се отразява на земята в формата на приливи.
--- Край на цитат ---
И аз така си мисля, че е но излиза, че е друго. Са дали са хванали с детекторите това което твърдят или нещо съвсем друго това е друг въпрос. Нещата пак опират до скорошния спор за това на кого трябва да се има доверие. За сега поради липса на друго приемам твърдението за вярно, но все пак с едно наум.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия