Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (111/353) > >>

kd_dinev:
Добре,да не спорим голословно.Кажи ми ако онзи петтонен кош,с който си работил в мината,не е провесен на въжета дълги 540метра,а са с дължина 5,4метра с колко сантиметра ще провиснат тези въжета според теб?

Радико:
Една десета разбира се. Ако е било 50 см. Долу то на горната спирка ше е  5-6 сантиметра. Между другото коша беше 10 тона празен 30 тона пълен, но това не променя същността на въпроса.

kd_dinev:
Ами аз от твой пост ги цитирам тези пет тона.Както и да е.Сега ако този 10тонен кош го провесиш на въжетата дълги 5.40 метра през неподвижна макара като другият край им е закачен към планка с маса 10кг задържана от много мощен електромагнит,въжетата ще провиснат с 5см,съответно и коша ще пропадне толкова.Сега тези 10 тона ще упражняват сила от 100000Нютона върху планката.Поставяме подпора под коша и спираме тока на електромагнита.Как мислиш ластично камшичният ефект дали няма да ускори планката до скороста на звука?Сам можеш да сметнеш колко джаула са това и колко джаула ще са необходими да върнеш коша в изходно положение.

montanar:
kd_dinev интересен експеримент ....
Казвам само мнение на базата на знанията си и ако не бъркам някъде сценарият е следния.....
Реално еластичноста е термодинамичен процес и и трябва да се вземе предвид и термодинамиката на сценария.
Което ще рече че при натягане въжетата ще се охладят защото се разтяга обема им - тоест ще поемат енергия от простраството. В последствие ще отдадът поетата енергия под формата на супер кратък импулс.
Поне аз не виждам прецедент в тая постановка.

juliang:

--- Цитат на: montanar в Май 25, 2019, 09:26:45 pm ---... Което ще рече че при натягане въжетата ще се охладят защото се разтяга обема им - тоест ще поемат енергия от простраството.

--- Край на цитат ---
Въжетата няма да се охладят.

--- Цитат на: kd_dinev в Май 25, 2019, 09:08:40 pm ---...Как мислиш ластично камшичният ефект дали няма да ускори планката до скороста на звука?

--- Край на цитат ---
В първия момент ускорението ще е 10 000 м/сек^2. Звучи ужасяващо много, но ако въжетата са разтегнати 5 см, то тия 5 см ще се изминат за ... 1/20 000 от секундата. Ускорение от 10 000 м/сек^2 за 1/20 000 от секундата дава скорост от ... 0.5 м/сек. А имай предвид че ускорението с всеки изминат милиметър намалява, тъй като силата намалява. Така че реално скоростта ще е още по-малка.

P.S. Нещо ми се видя много малко, и с'я смятам с един калкулатор https://www.omnicalculator.com/physics/free-fall ... при 10 000 м/сек^2 и разстояние 5 см времето ще е 0.003162 секунди и крайната скорост ще е 31,62 м/сек (114 км/ч). Доста повече, но е далеч от скоростта на звука. И пак тая скорост не е точна, защото се приема че ускорението е константно. А то ще намалява с всеки милиметър. не ми се смята, ма вероятно скоростта ще е някъде наполовина, или около 20 м/сек (60-70 км/ч).
Ако смяташ, че ще вдигнеш 10 тоннен кош (колкото един градски автобус или голям самосвал) на 5 см от пода като го удариш с 10 килограмов чук (дори и Дан Колов да замахва с чука)...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия