Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
montanar:
kd_dinev я го нарисувай че ми стана интересно а не ми стига фантазията ;)
--- Цитат ---Тяло с маса 1кг е закрепено неподвижно към хоризонтална повърхност
--- Край на цитат ---
Тука нещата някакво не се връзват.....
--- Цитат ---и да кажем на 1м от него поставяме домакинско кантарче.Свързваме тялото от 1кг с ченгела на кантарчето с някакъв здрав канап способен да издържи тежест от 10кг
--- Край на цитат ---
Ама тялото от един килограм е закрепено неподвижно - нали? => игнорираме масата му
и от тук на сетне всичко отива в кирдик според мен.
А от къде дойдоха тия 5000 джаула хептем съм в шах като при натягане с 10 килограма за 10см джаулите са доооооста по-малко ако трябва да съм точен са 100 джаула :)
Поне аз така го разбирам без скица. - може и да бъркам.
Радико:
--- Цитат на: kd_dinev в Май 25, 2019, 06:03:13 pm ---Постоянно приложена сила е например силата на тежеста действаща на тяло падащо свободно в гравитационното поле на земята.Всяка секунда скороста му расте с 9.8м/сек.Аз визирам друг тип сила.Ето един пример.Тяло с маса 1кг е закрепено неподвижно към хоризонтална повърхност и да кажем на 1м от него поставяме домакинско кантарче.Свързваме тялото от 1кг с ченгела на кантарчето с някакъв здрав канап способен да издържи тежест от 10кг.Завързваме ухото на кантарчето също с канап и през неподвижна макара монтирана накрая на повърхноста провесваме тяло с маса 10кг.На това тяло ще действа сила на тежеста от 100Нютона,която ще свие пружината на кантарчето и тялото ще слезе с 10см надолу.На тази сила ще противодейства реакцията на опората.Сега закрепваме неподвижно корпуса на кантарчето и освобождаваме тялото от 1кг.Пружината ще му въздейства със сила от 100Нютона придавайки му ускорение от 100м/сек.В резултат на тези действия тялото с маса 1кг ще придобие кинетична енергия от 5000Джаула спрямо неподвижната повърхност.Доколкото 10килограмовата тежест е пропаднала с 10см,то за да я върнем в първоначално положение ще ни е необходима енергия от 10Джаула.Колега epwpixieq харесват ли ви тези "енергийни превръщания"?
--- Край на цитат ---
Нещо си в голяма грешка изпаднал. Тия 10 килограма сила на пружината са само за десетия сантиметър когато пружината се разтегне до 5см. Силата и ще е спаднала до 5 килограма. и така нататък. Отделно има значение и времето за което се разтяга пружината.
kd_dinev:
Аз лесно ще го нарисувам,но не мога да го кача в момента.Тялото от 1кг е закрепено неподвижно,но така,че да можем да го освободим когато пожелаем,примерено ако е желязо го задържаме с достатъчно силен електромагнит.Ами 10килограма сила са 100Нютона,а както е известно един Нютон придава на свободно тяло с маса 1кг ускорение от 1м/сек.Това взаймодействие Радико се нарича удар и при него се приема,че както времето,така и пътя могат да бъдат пренебрегнати.Все едно да удариш топче за голф и да мериш времето на удара.
montanar:
Въпрос на мерки е според мен - енергията като количество си е тая - вече друг е въпроса как се използва и ефектът от нея.
Радико:
--- Цитат на: kd_dinev в Май 25, 2019, 06:36:47 pm --- Ами 10килограма сила са 100Нютона,а както е известно един Нютон придава на свободно тяло с маса 1кг ускорение от 1м/сек.
--- Край на цитат ---
Забрави да споменеш, че това става ако силата действа на тялото в продължение на една секунда. А това е страшно много време за пружината на кантарчето. Да речем една десета от секундата като в началото и имаш 100 нютона а в края нищо.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия