Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (97/353) > >>

Аtos:

--- Цитат на: Радико в Февруари 14, 2019, 08:20:12 pm --- работата е ВИНАГИ ускорение на нещо си от покой с една скорост до покой с друга скорост

--- Край на цитат ---
Работа е също и спирането на движещо се тяло, за което се изразходва пак енергия. Изобщо, работа е когато започваш или прекратяваш движение, както и когато изразходваш енергия за преодоляването на съпротивителните сили по времето на цялото движение. Когато има противопоставяне на действащи енергии върху материя чрез сили, и то когато едната сила е по-голяма от другата, казваме, че имаме работа.

epwpixieq-1, разбира се, че е така!
Механична работа може да се установи само когато се ползва конкретно тяло (маса) за база!

--- Цитат на: juliang в Февруари 14, 2019, 06:13:15 pm --- Защо не приемеш че освен дължина, пространството има и характеристика "напрегнатост на поле" (да, примера не е съвсем удачен...)? За да съществува това поле (или този 1 метър празнота) не е необходима материя/енергия/етер.

--- Край на цитат ---
Самата "празнота" е етер! Празнота (лишена) от материя, разбира се!

Радико:

--- Цитат на: atos в Февруари 15, 2019, 02:50:27 am ---Работа е също и спирането на движещо се тяло, за което се изразходва пак енергия.

--- Край на цитат ---

--- Цитат на: Радико в Февруари 14, 2019, 08:20:12 pm ---
 А да и може да бъде със знак плюс или минус.

--- Край на цитат ---

kd_dinev:
atos,няколко пъти вече заявяваш,че за да спрем някакво тяло ние изразходваме енергия.Аз не ги виждам така нещата.Според мен когато спираме движещо се тяло ние печелим енергия...Би ли обяснил защо мислиш така,вярно в предишни постове си писал,но не можах да схвана!

Аtos:
Виж, Динев...и преди съм го споменавал - "нормалните" кинетични състояния (в които не действа сила) на твърдо тяло са две възможни:
1. Покой. (относителен, разбира се)
2. Равномерно праволинейно движение.(пак относително)

За промяната на всяко едно от тези състояния се изисква наличието на енергия, която да упражни сила! Тогава, би следвало да има извършена работа, нали така?
Грешката на конвенционалната физика е, че хем признава двете нормални състояния на телата, хем, когато разглежда работа, някак изключва едното и приема другото за единствено базово.

Кой печели и кой губи енергия? Зависи кое състояние на тялото ще си избереш за базово, сега разбираш ли ме?

Представи си, че към теб се търкаля сферичен камък около 50-60 килограма с около 5-6 км/ч. За да го спреш, ти трябва да изразходиш енергия и то доста. Колко енергия "печелиш" от това?
За да го задвижиш със същата скорост, пак изразходваш енергия - "печелене" няма!

Малко тъпо и ограничено е физиката да смята за работа едно задвижване и преместване на неподвижно тяло, а да игнорира едно спиране на движещо се тяло, изхождайки от едни и същи постулати!

Същото имам в предвид  когато ви говоря за разход на енергия при постоянно действие на сили, макар и да са уравновесени (откъм движение на тялото).

mind:

--- Цитат на: atos в Февруари 16, 2019, 01:13:52 am ---Представи си, че към теб се търкаля сферичен камък около 50-60 килограма с около 5-6 км/ч. За да го спреш, ти трябва да изразходиш енергия и то доста. Колко енергия "печелиш" от това?

--- Край на цитат ---
Това е малко над стройна мацка, бързаща за автобуса...  и ако се блъсне в спирката, въпросът е каква енергия е изразходвала спирката за да спре мацето? Или спирката е усвоила енергията на девойчето, за да ѝ се понагъне ламарината или да ѝ се понапука плексигласа?
Примерът може да се разгледа и с две билярдни топки, от където лесно се разбира кой приема, кой отдава. Не вярвам да има две мнения по въпроса.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия