Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (92/353) > >>

juliang:
Няма да се опитвам да го преразказвам, сами си го гледайте и превеждайте: https://youtu.be/C7tQJ42nGno

Описва доста добре това което обяснява Атос, като при това не споменават дума за ефира... :) В клипа става въпрос за ел. енергия, но мисля че може да се приложи за всякаква енергия.
Атос, с тази концепция съгласен ли си?

Аtos:
Не мога, Юлиане, не владея английски (колкото да си изпрося боя - да).
Дай с две-три думи основната идея?

Ок, включих автоматичните субтитри - оказаха се изненадващо добри за този клип:
https://www.youtube.com/watch?v=C7tQJ42nGno&feature=youtu.be

Ще го изгледам по-късно, че сега трябва да излизам.

hyparh:
Видеото всъщност е доста добро, не очаквах процесите да бъдат разгледани от такава гледна точка, особено от нещо пуснато от Юлиян :) Бравос.
Дори да не разбирате английски, вижте анимацията на 5:59мин (малко по-нататък я дават и за променливия ток), онагледяваща движението на енергията при тази верига. Батерията е представена просто като възбудител на процес, който впоследствие внася енергия в проводника от околната среда (от "полето", както се изразяват) - точно толкова, колкото е изразходената от батерията.

Аtos:
И аз го изгледах.
Юлиане, не ми беше хрумвало подобно нещо, наистина! За пръв път се сблъсквам с подобен поглед.
В тази концепция, батерията просто създава условия да тече тока и попълва загубите в полето?

Виждаш връзка с това, което съм писал? Може би има, но ми трябва време да го осмисля. Доверявам ти се обаче (понеже можеш да мислиш) и ще я потърся :D

epwpixieq-1:
Браво juliang много добро видео сте намерили (макар и с малко неточности, но затова по-долу). Най-накрая нещо което повечето колегите да могат да визуализират и надявам се да започнат да осмислят.

Най важното нещо което трябва да се вземе от информацията е, че енергията съществува и се разпространява през полетата, а не през частици. Тоест цикъла напрягане и отпускане на поле дали елетрично (Е, в диелектрик ) или магнитно (В) е енергия.

Пойнинг то е формулирал, и публикувал неговото разбиране,  още преди 120 години, като той не изсмукал това познание от пръстите си, а го е базирал на Максуел-Хевисдай теорията за електро-магнетизма, и а се оказва че хората които минават през образователната система на инженерните науки не го знаят. И сега какво, на всички двойки ли да пишем? Студентите ли са виновни или преподавателите, или дебелите книги които само се преписват само без да се осмислят.

Надявам се сега някои хора, които коментираха че е загуба на време да се четат оригинални публикации от преди 110-150 години, да превъзнасят виждането си. Както съм казвал много пъти писането на една формула не е осъзнаване на физическите процеси. Трябва да се четат оригиналните публикации, понеже другото е такава каша, че хората които искат да научат нещо още повече се объркват, докато, след време в техния живот, в малкото случаи, не хваната самостоятелния път на самообразование.

Сега за неточностите във видеото:

1. Електрическото поле на 4:06 и 4:20 е абсолютно грешно представено. Електрическите силови линии не се огъват, както магнитните, те са винаги праволинейни, затова и са насочени перпендикулярно към метала, когато има "движение" на заряди по повърхността му.

2.  Във всичките анимации където се показват движение на заряди във вътрешността на проводника това отново е грешно. Електронния облак които се образува на повърхността на метала е този който се "движи". Колкото по тънък е този облак толкова по лесно енергията се предава чрез полетата. Пойнтинг вектора дава представа как Е полето се плъзга по металната повърхност на този повърхностен електронен облак.

3. На анимацията при 5:19, Е полето не съществува в метала то достига само до повърхността му, това е доста груба грешка в разбиранията, където се "закотвя" за електронния облак по повърхността на метала.

Като изключим тези 3 забележки, мисля че видеото върши добра работа (особено във анимация на 5:59, както посочи hyparh)  да образова погрешно-образованите, и точно както на края на видеото да им запали главата  :D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия