Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
--- Цитат на: kd_dinev в Септември 10, 2016, 10:29:38 pm ---Нека да предположим,че на горния край на тръбата има човек,който вдишвайки през клапата изтегля тези 0.5 литра въздух,т.е. създава вакуум в горния край на тръбата.
--- Край на цитат ---
За да изтегли тия 0.5 литра въздух, той трябва да ги замени с 0.5 литра вода. А тия 0.5 литра вода трябва да ги вдигне от 10 метра височина. Това си е много работа - точно толкова колкото ще получиш от изтичането на 0.5 литра вода от малкия отвор... :)
Или казано по друг начин - ако пуснеш 0.5 литра въздух, после затвориш малкия отвор и горната клапа и отвориш долната, нивото на водата ще падне така че горе ще има не 0.5, а около 5 литра празно място, а над него ще се намират тия 0.5 литра въздух, обаче разредени десетки пъти. Защото ти ще вкараш 0.5 литра при атмосферно налягане, но като отвориш долната клапа водата ще дърпа със сила 10 метра воден стълб.
Аtos:
--- Цитат на: kd_dinev в Септември 10, 2016, 10:29:38 pm ---Както е известно атмосферното налягане на морското равнище се уравновесява от десет метра воден стълб,така че цялата система ще бъде в равновесие.
--- Край на цитат ---
Само това обясни, че нещо ми "бяга по тъча"...?
Щото...според мен, да се поддържа десет метра воден стълб изисква ОЩЕ ЕДНА атмосфера налягане, добавена към съществуващото вече атм. налягане!
Радико:
Твърдението на kd_dinev е напълно вярно. от инженерна гледна точка
Ако напълниш един маркуч с вода "по дълъг от 10 м." натопиш го във водата целия и започнеш бавно да издигаш нагоре единият му край които предварително си запишил добре той ще се издига пълен с вода поне до седмият метър. може и до единадесетия зависи от атмосферното налягане в момента. Понеже типичната стойност на това нещо "познато и с името барометър на Торичели" се върти все около 10 метра, то kd_dinev е напълно прав "поне в това изказване"
Аtos:
--- Цитат на: Радико в Септември 11, 2016, 10:39:28 am ---Твърдението на kd_dinev е напълно вярно. от инженерна гледна точка
Ако напълниш един маркуч с вода "по дълъг от 10 м." натопиш го във водата целия и започнеш бавно да издигаш нагоре единият му край които предварително си запишил добре той ще се издига пълен с вода поне до седмият метър. може и до единадесетия зависи от атмосферното налягане в момента. Понеже типичната стойност на това нещо "познато и с името барометър на Торичели" се върти все около 10 метра, то kd_dinev е напълно прав "поне в това изказване"
--- Край на цитат ---
Да, по този начин обяснено съм съгласен! Просто схващането на постановката ми убягна:)
Радико:
Грешката му е съвсем на друго място, защото май си мисли че вакума извършва някаква работа "поне да такова убеждение стигам от изказванията му а работата се извършва де факто от пружинният ефект на уплътнението на мембраната. там с каквато сила притиснеш такава ще се върне после обратно при възстановяването. и Понеже не ваима под внимание закона на Паскал за скачените съдове и стига до някакъв погрешен извод.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия