Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (9/351) > >>

juliang:

--- Цитат на: kd_dinev в Септември 08, 2016, 01:22:24 am ---W = J s = N ⋅ m s = k g ⋅ m 2 s 3 = V A {\displaystyle W={\frac {J}{s}}={\frac {N\cdot m}{s}}={\frac {kg\cdot m^{2}}{s^{3}}}=VA} {\displaystyle W={\frac {J}{s}}={\frac {N\cdot m}{s}}={\frac {kg\cdot m^{2}}{s^{3}}}=VA}

--- Край на цитат ---
Това аз лично не мога да го прочета.

А данните за въздуходувката предполагам си ги взел от някаква брошурка, но графиката за работата на една такава машина не е линейна. С намаляване на налягането на всмукателната част дебита пада, а консумираната мощност се увеличава. Така че нито ще е за 3 секунди, нито ще консумира 200 вата в края на засмукването.

И понеже си дал в примера въздуходувка, надявам се си виждал разглобена такава. В повечето случаи това са мембранни устройства, които представляват същата такава плоскост (вярно по-малка по-размери от тази която предлагаш ти), на която има 2 клапанчета и която се движи напред-назад. Нищо по-различно от спринцовката, която аз предлагам като тестова установка.

Само че в моя случай аз избягвам захранването с ел. енергия от мрежата, измерването на конусмираната такава с неясно каква точност и ти давам съвсем изчистен модел, който и ти разбираш че няма да работи. А ти ме пращаш по стъпките на Йоро... влиза незнайно колко, излиза незнайно колко, но има прираст на енергия :)

juliang:
И за да обясня още малко това от клипа, който ме пращаш да го гледам (между другото това са кадри от любимите ми "Ловци на митове" на Дискавъри):
Цистерната се смачква от атмосферното налягане. То се мери в килограми на квадратен сантиметър (да, не е основната единица, но е по-лесно разбираема). Тоест цистерната се смачква от килограмите въздух, които тежат върху всеки кв. см на повърхността й. Когато вътре няма вакуум, и отвътре има натиск от точно тия килограми на кв. см и нещат са в равновесие. За да направиш вакуума вътре, ти трябва да махаш КИЛОГРАМИ. Не си мисли, че махаш въздух, който тежи грам на кубичен метър. Да, той тежи грам, но за да го изкараш оттам, ти трябва да преодолееш килограмите натиск на външния въздух, където го изхвърляш. Както примерно е трудно да махнеш тапата на сифона на мивката когато тя е пълна - самата тапа е лека, но трябва усилие да я извадиш, защото я натиска водата отгоре.
Та ти, правейки вакуума, за всеки кубичен сантиметър който вадиш от цистерната, ще трябва да преодоляваш все по-големия натиск на външния въздух. Енергията за изваждането на всеки куб. см. е точно равна на енергията която ще ти трябва да повдигнеш тоя тежащ милиграм кубичен см. въздух на височина от около ... 20-30 км над Земята. Защото точно толкова въздух натиска отгоре мембраната на въздуходувката или буталото на спринцовката.

Bat_Vanko:
Един нормален компресор използван в бита и работещ като вакуум помпа може да осигури подналягане около 0.5 атм (макс до 0.7 атм). Едностъпална роторна вакуум помпа може да осигури до 0.9 атм подналягане. Нормалните въздуходувки осигуряват подналягане около 0.05 - 0.1 атм. (за сравнение - обикновена прахосмукачка - 0.2 - 0.3 атм) За информация 1 атм. се равнява на 101 000 Ра. Т.е. въздуходувката може да осигури разлика в наляганията между двата обема от максимум 10 000 Ра а не 94 000 Ра.
В процеса на изтегляне на въздуха от даден обем намаляването на налягането става по експоненциален закон. В началото вакуум помпата изтегля много въздух и налягането спада бързо, но след неговото намаляване изтеглянето започва да става все по-трудно и по-бавно. При достигане на предела за подналягане на даденият модел помпа изпомпването спира независимо от продължаващата работа на устройството. Високопроизводителните като обем помпи не могат да осигурят голяма разлика в наляганията. Т.е. няма как който и да е модел помпа да изтегли значителна част от въздуха за 3 сек време.
В случая работата се извършва от разлика в наляганията и няма никакво значение къде ще бъде по-голямото - отвътре или отвън...

Аtos:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 06, 2016, 10:53:18 pm ---От закона на Нютон F=m.a следва,че ако имаме две тела съответно с маси 100кг. и 10кг. и приложим върху тях сила от 100нютона в продължение на една секунда то ускорението което ще получат е съответно 1м/сек и 10м/сек на -втора степен.От това следва,че в края на секундата скоростта на тялото с по-голямата маса ще е 1м/сек а на тялото с по-малка маса 10м/сек.Какви кинетични енергии обаче ще притежат двете тела в резултат на действието на тази сила?Тялото с маса 100кг-100джаула,а тялото с маса 10кг-500джаула.

--- Край на цитат ---
Покажи от кое и как следва това твърдение?
Понеже в по-нататъшните си постове се позоваваш на това си твърдение като на някаква аксиома, което ти е като база за по-нататъшни погрешни изводи...!
Казваш - "не съм сигурен, но си спомням, че четох нещо подобно да е така", което не е точен аргумент!

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 07, 2016, 12:45:32 am ---Ами не знам!Имаше някаква формула ама не си я спомням много ясно...Пък и с дименсиите съм скаран!

--- Край на цитат ---
Абсурдно!

Самата тема се превръща в "куцата хрътка", разбираш ли...ще съм принуден да я затворя скоро...

Още не си отговорил на този въпрос и темата е...несъстоятелна!

kd_dinev:
Добре Юлиане,убеди ме.Махаме въздоходувки,захранване от външни елмрежи и неясни мерения!Само предлагам да променим въображаемия експеримент,като оставим непроменена силата,която ни интересува-атмосферното налягане.Да разгледаме басейн с достатъчно голяма площ пълен с вода,като в него е потопена тръба с височина 10метра.На горния край на тръбата има клапа, която ни позволява да контролираме достъпа на въздух от атмосферата до водния стълб в тръбата.На нивото на водата в басейна също имаме клапа,която контролира достъпа на вода от басейна в тръбата,а непосредствено над тази клапа има малък отвор в тръбата,който можем да отваряме и затваряме по наше желание.Както предложи пренебрегваме загубите от триене и енергията необходима за отваряне и затваряне на клапите като пренебрежимо малки.Нека горната клапа е затворена,долната отворена нивото на водата в тръбата е 10метра т.е. достига плътно до горната клапа и отвора също е затворен.Както е известно атмосферното налягане на морското равнище се уравновесява от десет метра воден стълб,така че цялата система ще бъде в равновесие.Нека сега да затворим долната клапа,да отворим горната клапа и малкия отвор в основата на тръбата,като допуснем през него да изтече точно 0.5 литра вода,като на нейно място в опразнения обем в горната част на тръбата ще нахлуе 0.5 литра въздух.Сега затваряме отвора и горната клапа и отваряме долната.Нека да предположим,че на горния край на тръбата има човек,който вдишвайки през клапата изтегля тези 0.5 литра въздух,т.е. създава вакуум в горния край на тръбата.Тъй като атмосферното налягане върху площа на водата в басейна се стреми да издигне водния стълб до десет метра,то съответно водата в тръбата отново ще достигне до горната клапа.Всичко се е върнало в изходно положение и системата отново е в равновесие.Този цикъл може да бъде повтарян безкрайно много пъти.Остава само да видим как стоят нещата в енергийно отношение,т.е.кой влага повече енергия и кой по-малко,или пък са поравно.За водата изтичаща през отвора в долния край на тръбата съгласно уравнението на Торичели получаваме скорост от 14,15метра в секунда,което означава,че кинетичната енергия на тези 0.5 литра вода ще е от порядъка на 50джаула.За човек,който е в покой т.е. енергията,която изразходва за дишане и топлообмен според изледване на учени от Харвардският университет е около 65калории на час.Спокойно дишащ човек прави около 14вдишвания и издишвания в минута като нормалния обем въздух,който поема възрастен индивид е 0.5литра.Това означава,че човекът ще изразходва 272джаула за час,докато цикличното повторение на процеса ще даде 42000джаула кинетична енергия за час.  П.П Според мен темата може да остане отворена още известно време-но това си е в твоите правомощия-ако смяташ,че е целесъобразно я затвори.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия