Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (62/353) > >>

mind:
Аз ще ви кажа защо не се получава комуникацията. Едната страна посочва основни постулати от теоретичната физика на ниво основно училище, които по принцип са верни, но в реалния инженерен свят никой не използва в чист вид. От другата страна, се провежда някакъв практически опит, от който се получава някакво разминаване, което е съвсем естествено за система с КПД < 1 Просто загубите са различни, оттам и енергията различна, оттам и Динев решава, че има нещо не както трябва.
Спокойно Динев, всичко си е наред с физиката. Поне засега.

kd_dinev:
Atos,извинявай ама би ли посочил кога съм твърдял подобно нещо?mind,аз съм си доста спокоен,но ако основен постулат от теретичната физика не може да бъде приложен директно в чист вид,а се налага непрекъснато да се въвеждат коригиращи коефициенти,практическите опити и резултатите от тях да се нагаждат към постулата за да изглежда той верен поне формално-това не хвърляли сянка на съмнение относно неговата вярност?

Аtos:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 05, 2018, 06:19:30 pm --- предмет движещ се с различна скорост притежава еднаква енергия?

--- Край на цитат ---
Това го твърдиш ти! Как аз да ти обяснявам нещо, което не аз твърдя?
Аз ти казах, че:

--- Цитат на: atos в Юни 05, 2018, 06:49:44 pm ---Ъгловата скорост е еднаква при различните макари и сили!

--- Край на цитат ---
Тогава и енергията е еднаква!
и:

--- Цитат на: atos в Юни 05, 2018, 06:49:44 pm ---Ако силите и макарите са еднакви, ъгловата скорост ще е различна!

--- Край на цитат ---
Защото тогава ще е вложена вече различна енергия (говорим за постановката на Юлиан)!

Колкото до другото, "коригиращите коефициенти" касаят само загубите! Предавателното число на една зъбна предавка си е фиксирано и никакви корекции няма там, на изхода обаче енергията винаги е с малко  по-малка, заради загубите от триене, без значение дали предавката е повишаваща или понижаваща!
Давам ти пример:
С еднакви обороти (газ) автомобил на първа и на втора, теоретично изразходваш еднаква енергия за еднакво изминато разстояние. Разликата обаче идва от различните загуби, защото преодоляваш еднакви съпротивителни сили с различна приложена сила, разбираш ли го дотук?

mind:

--- Цитат на: kd_dinev в Юни 06, 2018, 12:40:40 am ---практическите опити и резултатите от тях да се нагаждат към постулата за да изглежда той верен

--- Край на цитат ---
Понеже си любител на електродвигатели, ще ти дам един такъв пример:
Мелиш кайма с 1kW асинхронен двигател 8 часа без прекъсване. Идеализирам случая и приемаме, че натоварването е равномерно и накрая на деня електромера отчита 8kWh. На другия ден решаваш на всеки час да му даваш 10 мин. почивка, като общата му работа е пак 8 часа. Този път обаче, електромера показва 8,2kWh. Вече се сещаш, че наблягам на само един аспект, който променя простата математика.

С две думи, без коефиценти(повечето от които са изведени опитно, а не математически), само с основни постулати нищо не можеш да сметнеш. Те са само основа и затова се учат в основно училище. Ако имаш построена основа, имаш ли къща? - не.. под дъжда си, но можеш да надграждаш. Затова тия коефициенти не са за нагаждане, а за надграждане

dmitarp:

--- Цитат на: kd_dinev в Май 22, 2018, 12:43:46 am ---Ами правилно си го разбрал,според мен.То даже си има уравнение-едно от основните уравнения в динамиката на въртеливите движения.Не знам защо никой от опониращите тук не се позова директно на него за да ни опровергае-не вярвам да не им е познато???

--- Край на цитат ---

Нека се върнем малко назад към вратата с ластиците, или пружини. Предполагам пружината да е предварително натегната до едно и също положение, това гарантира еднаква начална сила и еднаква енергия запасена в пружината. След това отблъскваме вратата с предварително натегнатите пружини в различни точки от центъра на пантите. И още едно предположение, приемам че пантите са въздушни, окачени на магнит или флуидни, при това положение съпротивителния момент е 0 при неподвижна врата и зависи линейно от ъгловата скорост на вратата. На тази постановка отговаря сравнително прост математически модел. Върху вратата във всеки един момент действат три момента, които се уравновесяват. Първият момент е инерционния, който зависи от масата и геометрията на вратата, вторият е съпротивителния, който зависи от ъгловата скорост и третия е двигателния, породен от силата на пружината и зависи от мястото, където е приложена тази сила. Математически това изглежда така:

тук съм приел I = 10 kg/ m^2 е инерционния момент
к = 400 N/m  е константата на пружината
0.05 m  е степентта на натегнатост на пружината
b = 1 N.m/s е коефицент на триене
r = 0.5 m е мястото където пружината бута вратата
t, s  е времето
theta, rad  е ъгловото отместване на врата

Ето и решението на уравнението
Ъглово отместване:

Ъглова Скорост:

Мощност отделена от пружината

Площта под кривите е енергията усвоена от вратата, площите под двете криви са еднакви и равни на запасената енергия в пружината. Другите изводи оставам на вас.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия