Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
kd_dinev:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 20, 2023, 06:33:14 pm ---dinev, принципа на Даламбер е приложим навсякъде - той е универсален. Но като такъв той изисква да се вземат предвид всички реални и виртуални сили и моменти (имам предвид въртящ момент). Това в общият случай изисква решаването на диференциални и интегрални уравнения. Ако ти се е случвало някога да решаваш подобни уравнения ще знаеш колко е трудоемко. Аз лично не се наемам. Затова е за предпочитане да се използва третият закон на Нютон - като достатъчно елементарен.
А как твоят автомобил се вписва в третият закон - еми щом имаш действие то имаш и същото противодействие. Остава само да го определиш дали ще бъде триене, преодоляване на гравитацията или инерциална сила. Или може би сума от трите...
--- Край на цитат ---
Така е Бат Ванко щом имаш действие, то имаш и същото противодействие. Особено ако е инерциална сила. И ускорение няма или?
В клипа с ускорението на Нисана можеш ли да покажеш къде да я търся тази инерциална сила или пък силата на теглото?
Между другото - линка ти е счупен.
Иван Димов:
kd_dinev, вярна ти е формулата: "Делта Ек = F^2 . t^2/2.m"
То това си е всеизвестната формула Ek = m.V^2/2 само че записана по друг начин. Сила по време това си е промяна на импулс, т. е. m.dV и го вдигаш на квадрат и става m^2.dV^2. После го делиш на 2.m и получаваш m.dV^2/2, което си е всеизвестната кинетична енергия. От твоята формула се вижда, че при постоянна сила кинетичната енергия Ек нараства квадратично. То това го коментирахме едно време, когато разглеждахме полет на ракета. Една и съща сила, приложена за едно и също време прави един и същи импулс. Но при това, колкото по-бързо се движи ракетата, толкова по-голям прираст на енергия получава, макар че импулсът е един и същ. Нещо подобно обяснявах тогава, че става и в бобините с ток. Колкото е по-голям токът, толкова повече прираст на енергия ще получи бобината с един и същ прираст на тока. Това става поради квадратичната зависимост.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: kd_dinev в Март 19, 2025, 04:51:11 pm ---Така е Бат Ванко щом имаш действие, то имаш и същото противодействие. Особено ако е инерциална сила. И ускорение няма или?
В клипа с ускорението на Нисана можеш ли да покажеш къде да я търся тази инерциална сила или пък силата на теглото?
Между другото - линка ти е счупен.
--- Край на цитат ---
Динев, щастлив съм да видя че започваш да проумяваш неща които съм писал преди 2 и повече години. Както вече казах - по добре късно отколкото никога.
Щом имаш маса и ускорение - имаш и инерциална сила F = m.a. Сега клипа с нисана не съм го гледал и за това оставям на тебе да кажеш къде има маса и къде е ускорението и евентуално къде е силата на теглото.
Между другото линка не е счупен, но специално за тебе изтеглих файла. За да можеш да го прочетеш и дай боже най на края да го разбереш.
kd_dinev:
[quote author=Аtos link=topic=9853.msg80377#msg80377
kd_dinev, не трябва да се смесват понятията енергия и мощност.
Както отбеляза Бат Ванко, ако определяш само енергията, не замесвай фактора ВРЕМЕ!
Времето е решаващо, когато изчисляваш мощност и ускорение.Сила по време е импулс, преместване маса на разстояние е работа, а работа за ед. време е мощност!
А всяко ускорение има времева компонента като съставна, иначе няма да е измеримо и съпоставимо с...друга стойност ускорение!
[/quote]
--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 19, 2025, 02:54:39 pm ---
На това действие му се вика "заместване". Заместваш една неизвестна с друга неизвестна от система уравнения. Мисля че това се учи някъде в основното училище.
--- Край на цитат ---
Така е Бат Ванко в математиката е просто заместване, но във физиката и в частност механиката формулата за механична работа:
delta Ek = F^2 . t^2 / 2 . m
връща концепцията на Кориолис за квадратичната звисимост на промяната на кинетичната енергия от времето за прилагане на постоянна по големина сила. Нещо което директно произтича от записа на Втория закон на Нютон в импулсната му формулировка. От тук спорещите само Иван Димов видя нещата такива каквито са в действителност.
Кажи сега, ама без увъртания има ли значение времето при определянене на изменението на кинетичната енерия или не?
Пикси, ти нали си голям университетски преподавател и специалист по динамични взаймодействия?
Кажи и ти, срещал ли си я тази формула за механична работа преди да я публикувам в тоаи й вид в многобройните трудове които си изчел?
Иван Димов, напълно съм съгласен с това което си написал!
kd_dinev:
--- Цитат на: Аtos в Юни 08, 2016, 12:22:01 pm ---Пружината е една, за какъв еднакъв път говориш?
Самите тела, ще се придвижат на различни разстояния!
kd_dinev, не трябва да се смесват понятията енергия и мощност.
Както отбеляза Бат Ванко, ако определяш само енергията, не замесвай фактора ВРЕМЕ!
Времето е решаващо, когато изчисляваш мощност и ускорение.Сила по време е импулс, преместване маса на разстояние е работа, а работа за ед. време е мощност!
А всяко ускорение има времева компонента като съставна, иначе няма да е измеримо и съпоставимо с...друга стойност ускорение! Разбираш ли ме дотук?
При постановката, показана от Иван Димов има РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на енергията от пружината - равно действие в двете посоки, равно противодействие, но различен резултат, който се дължи на разликата в масите на телата, на нищо друго!
Опитът е на същия принцип, както изстреляна стрела от лък или куршум от пистолет!
Енергията в срещуположните посоки е ЕДНАКВА, резултатът е различен!
Ако не е така, цялата наука балистика я пращате по дяволите! Направо се чудя, как досега артилеристите от Наполеон, че до втората световна, са си смятали отката и траекториите?
Когато патронът е в цевта, излита куршумът, тялото на оръжието има само откат!
Ако същият патрон го хвърлите в огъня и той гръмне, ще изхвърчи гилзата, а откат (или по-малко преместване) ще направи куршумът.
kd_dinev, бих се съгласил с теб, дори и само на теория да обясниш пример, в който еднаква сила придава различна енергия на тела, покажи ми, моля?
П.П.Обяснявам ти (макар, че не е нужно, това и 5 годишно дете го знае). С топлинната енергия, която би ползвал, за да загрееш литър вода с 10 градуса повече, спокойно ще изпепелиш малка клечка с маса 10 грама.
Хайде, за да не кажеш, че едното е с изгаряне, пробвай да стоплиш парче метал 1 кг и после от същия материал 100 кг, с еднакво по сила и продължителност нагряване.
Топлинната енергия в твърдите тела е под формата на трептене на молекулите, колкото по-интензивно е това движение, толкова повече е топлинната енергия в тялото.Нарича се "Брауново движение" и се учи в 6-ти клас!
--- Край на цитат ---
Това е пълния цитат на Атос.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия