Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
--- Цитат на: atos в Октомври 24, 2016, 12:59:02 am ---... Все едно пътниците в един автобус, които са в предната част, като се преместят в задната и автобусът...какво, ще тръгне ли?
--- Край на цитат ---
Ако може аз да отговоря ... :)
Няма точно да тръгне, но ще се премести. Ще се мести докато хората се движат. Когато всичките хора се придвижат, той ще спре отново.
Когато един човек тръгне (примерно назад), той ще "отблъсква пода" на автобуса в обратна посока. Но когато човека стигне края на автобуса, той ще трябва да спре, за да не падне от него. Тогава ще трябва да се напъне да спре, и това му усилие ще спре и автобуса.
--- Цитат на: hivan в Октомври 24, 2016, 12:18:32 am ---... а да зареждаш в движение резервоара на камиона със бензин под налягане, а резервоара ти да е един дълъг пожарникарски маркуч (шланг).
--- Край на цитат ---
Няма значение каква е формата на резервоара. И да е дълъг като маркуч, и да е къс кат бъчва, в момента в който бензина достигне далечния му край, той ще се удари в него и ще отдаде кинетичната си енергия, задвижвайки камиона.
И пак стигаме до платнохода... там една струя (не бензин, а въздух), удря едно платно и движи кораба... С'я ще ми кажеш, че има значение дали въздушното течение се е образувало на 1 км разстояние или на другия край на Земята? Или че има значение дали платното е плоско, или е дълго като чорап?
Аtos:
--- Цитат на: juliang в Октомври 24, 2016, 01:33:44 am --- Ще се мести докато хората се движат. Когато всичките хора се придвижат, той ще спре отново.
Когато един човек тръгне (примерно назад), той ще "отблъсква пода" на автобуса в обратна посока. Но когато човека стигне края на автобуса, той ще трябва да спре, за да не падне от него. Тогава ще трябва да се напъне да спре, и това му усилие ще спре и автобуса.
--- Край на цитат ---
Да, разбирам те, но да разглеждаш автобуса като бягаща пътечка...много "идеално" ми се струва.
Мисля, че в сентенция цялата идея на hivan е, че дали се премества определено количество вода на 10 или на 1000 метра се ползва еднаква енергия (при пълна система), така ли е?
А понеже при преместването на 1000 метра, фактически се движи много по-голяма маса, въпросът е - как става с еднаква енергия, дотук добре ли го синтезирам?
П.П. Ако мога да го изкажа с едно изречение, разбира се (че се обърквам от толкова много примери)...
hivan:
Много стават причините, поради които трябва да се извинявам, но какво да се прави такъв съм си - като разсеян професор съм, без да съм такъв т.е. и аз лепнах болестта на Юлиан - слава Богу за сега сме болни само двама.
Затова бързам и само отговарям на Атос - добре си се ориентирал.
kd_dinev:
Юлиане,ти умишлено ли целиш да объркващ четящите?Ако ли не,би ли бил така добър да им разясниш колко е голяма количествената разлика между един паскал и сила един нютон действаща върху площ от един квадратен метър?Налягането не е нищо друго освен сила действаща перпендикулярно върху повърхнина с някаква площ.Следователно в случая говорим за една и съща сила създавана от воден стълб с определена височина без значение от диаметъра му.Нека да онагледим малко по различен начин опита на Паскал.Вместо бъчва имаме три басейна със стъклени стени като стените им са изградени от стъклени пана от по един квадратен метър всяко.Стъклата на тези пана могат да издържат сила от 90000нютона на квадратен метър преди да се пръснат.Вече уточнихме,че не вземаме силата на атмосферното налягане в предвид.Първият басейн е изграден от 100пана,вторият от 500,третият от 1000пана.Във всеки от басейните е потопена тръбичка с дължина 10метра а до тръбичките стоят на вишки трима души с по една кана с вода и я наливат едновременно в отворите на тръбичките.Когато водният стълб в тях превиши 9метра хидростатичното налягане създавано от него също ще стане по-голямо от 90 000нютона на квадратен метър и всички стъклени пана ще се пръснат едновременно.Сега да си представим,че до тях е имало абсолютно идентични басейни, само че празни и ти си получил отговорната работа да разбиеш с едно канго всички стъклени пана в трите басейна.Как мислиш-дали енергията,която ще ти фактурира ЧЕЗ ще е една и съща за трите басейна?А ако басейните са на брега на река ще се пълнят благодарение на силата на гравитацията-ти няма да изразходваш никаква енергия за това,а самата вода ще се върне обратно в реката.Единствената енергия,която ще изразходваш е да качиш вода с тегло да кажем 5килограма на височина 10метра.Да ти я сметна ли или можеш и сам?
juliang:
--- Цитат на: atos в Октомври 24, 2016, 01:44:24 am ---Мисля, че в сентенция цялата идея на hivan е, че дали се премества определено количество вода на 10 или на 1000 метра се ползва еднаква енергия (при пълна система), така ли е?
А понеже при преместването на 1000 метра, фактически се движи много по-голяма маса, въпросът е - как става с еднаква енергия, дотук добре ли го синтезирам?
--- Край на цитат ---
А дали има значение колко са топчетата в Нютоновата люлка? :) Или колко са големи?
Да, не се движат, но предават импулса си едно на друго, докато стигнеш последното. Същото става и с водата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия