Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (237/351) > >>

juliang:

--- Цитат на: kd_dinev в Август 16, 2021, 12:37:03 am ---... прилагаме еднократно действаща сила, която ще увеличи скороста на тежеста от 0 до 10 м/сек...

--- Край на цитат ---
И аз ти задавам въпроса "Колко е голяма тази сила?" и ти почваш да се изсулваш като мокра връв.
Няма такова нещо като "еднократно действаща сила". За да ускориш каквато и да е маса от 0 до 10 м/сек (или до каквато и да е скорост) за време нула, силата трябва да е безкрайно голяма.

И с'я ще почнеш да ми обяснваш, че тя силата не е точно моментна, а че действа все пак в някакъв времеви интервал който не е нула... и аз те питам "а ако действа по времето на целия период на осцилация (от крайно ляво до крайно дясно положение на тежестта) каква ще е разликата"... И ще почнат едни обяснения че едни параметри клонели към нула, ама не били нула, други клонели към безкрайност, ама все пак били по-малки от безкрайност, ама не е ясно колко големи и колко малки са, и ако може всичкото това да го сложим във формулите и да покажем как формулите не са верни...

Радико:
Динев твърде мслко неща даваш като входни данни. Примерно какво разбираш под 90 градуса. Защото има две силно различни интероретации на това
 1. Това е ъгъла който сккючват двете крайно горни положения на махалото едно спрямо друго. Тоест магалото се отклонява  на "+45" "-45" градуса
 2. Махалото се отклонява на 90 градуса от отвесната линия тоест "+90" "-90" градуса.
И после каква е скороста с която преминава през долна мъртва точка махалото.

dmitarp:
Резонанс настъпва когато честотата на външното въздействие съвпада с натуралната честота на системата. При това съвпадение има и във фазата и в посоката на въздействие. При еднократно въздействие няма резонанс. Понеже посоките на амплитудите съвпадат то тя расте непрекъснато докато силите на въздействие и на триене се уравновесят или настъпи разрушаване.

kd_dinev:
Юлиане и аз да ти задам въпрос след като твърдиш, че еднократно действащи сили не съществуват..Сфера от еластичен материал пада от някаква височина. В момента в който се удря в земната повърхност скоростта й от някаква стойност става нула и след това отново си  я възвръща но с обратна посока.Според теб времето на взаимодействие между сферата и земната повърност и пътя който изминава центъра на тежестта й за времето на удара пренебрежимо малки ли са или не?Връщащата еластична стила безкрайна ли е по големина?Може и Димитър да отговори нямам против...

epwpixieq-1:

--- Цитат на: kd_dinev в Октомври 10, 2021, 12:48:04 am ---Сфера от еластичен материал пада от някаква височина.

--- Край на цитат ---
Интересно защо си мислите за "еластични" материали, като "твърдите" могат да ви покажат много повече интересни взаимодействия за размишление и така да ви наведат в правилната насока: https://www.youtube.com/watch?v=s3O2hwLcVUE&t=709s

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия