Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
--- Цитат на: dmitarp в Септември 17, 2020, 02:01:58 pm ---спрямо каквото и да е, това няма значение за изразходваната енергия.
--- Край на цитат ---
Ами взимаме тогава за отправна точка друга ракета дето лети успоредно на тая. Скоростта спрямо нея е нула, така че все едно ракетата сега стартира.
Или да вземем за отправна точка Кейп Канаверал? А защо не Байконур? Или руските и американските ракети искат различна сила за да се ускорят еднакво?
И що па кейп Канверал - да не е центъра на вселената? Нека вземем Слънцето като отправна точка?
А, не ... много е далеч ... нека вземем центъра на Луната... нали е все едно? Или па центъра на Юпитер ... все е тая, нали?
Колко по дяволите ще е необходимата енергия?
Аtos:
Разбира се, че съм сериозен!
Ускорението си е ускорение, ако за 5 секунди се достига (примерно) 1000км/ч, за 10 секунди няма да са 2000км/ч, а доста повече!
--- Цитат на: mind в Септември 17, 2020, 12:21:34 pm ---Не знам как ги смятате тия работи.
И във вакуум и без вакуум, когато ракетата достигне скоростта на изгорелите газове, ускорение няма.
Колкото се увеличава скоростта, толкова намалява тягата.
--- Край на цитат ---
Това, разбира се, не е така! Става дума за газове, не за светлина, не ги бъркайте!
Скоростта на газовете не е спрямо неподвижна точка, а спрямо самата ракета и при равномерна тяга тя ще е константа!
Юлиан е напълно прав, но дали разбрахте примера с МКС?
juliang:
--- Цитат на: atos в Септември 17, 2020, 02:36:49 pm ---Разбира се, че съм сериозен!
Ускорението си е ускорение, ако за 5 секунди се достига (примерно) 1000км/ч, за 10 секунди няма да са 2000км/ч, а доста повече!
--- Край на цитат ---
Аз пак да попитам - ти сериозен ли си?
Ако имаш ускорение 10 м/сек за секунда (точно това е размерноста на ускорението - увеличение на скоростта за дадено време, m/s2), то за 1 секунда ще имаш скорост 10 м/сек, за 2 секунди ще имаш точно 20 м/сек, за 10 секунди ще са точно 100 м/сек и т.н...
Може би се бъркаш с изминатото разстояние ...
Аtos:
Да бе...прав си!
Изминатото разстояние ще е в геометрична прогресия...
Но! Скоростта също расте, но в аритметична прогресия.
--- Цитат на: juliang в Септември 17, 2020, 04:18:23 pm ---Ако имаш ускорение 10 м/сек за секунда (точно това е размерноста на ускорението - увеличение на скоростта за дадено време, m/s2), то за 1 секунда ще имаш (скорост) 10 м/сек, за 2 секунди ще имаш (скорост) точно 20 м/сек, за 10 секунди ще са точно (скорост) 100 м/сек и т.н...
--- Край на цитат ---
mind:
--- Цитат на: juliang в Септември 17, 2020, 01:31:58 pm ---Газовете винаги ще имат някаква скорост спрямо ракетата.
--- Край на цитат ---
Да, нещо съм се объркал..
По закона за запазване на импулса, наистина ще има равноускорително движение.
Обаче енергийният баланс не е такъв.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия