Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (203/353) > >>

kd_dinev:
epwpixieq явно не сте ме разбрали, интереса ми към ударните взаимодействия произтича от факта, че това е най ефективния начин за преобразуване на сила в кинетична енергия с оглед времето за протичане на процеса.                                                                                                                           Юлиане не разбираш физическият смисъл който се влага в случая в понятието "мигновено".Силата е приложена предварително и когато срежем връзката тялото се ускорява от място до някаква крайна скорост която зависи от големината на приложената сила и масата на точката или балата със слама но не й от времето...

juliang:

--- Цитат на: kd_dinev в Юли 05, 2020, 11:23:37 pm ---...когато срежем връзката тялото се ускорява от място до някаква крайна скорост която зависи от големината на приложената сила и масата на точката или балата със слама но не й от времето...

--- Край на цитат ---
Зависи и от механичната характеристика на свиващия се /разтягащ се материал, който ще си възстанови формата. Теглейки кола съм късал и стоманено и найлоново въже и разликата в силата с която въжето ми праска задницата на колата е значителна. Теоретично би трябвало стоманеното въже да нанесе по-големи поражения, но практиката показва че найлоновото се справя значително по-добре в раздробяването на стоповете ми :)

технократ:

--- Цитат на: juliang в Юли 06, 2020, 10:12:10 am ---Зависи и от механичната характеристика на свиващия се /разтягащ се материал, който ще си възстанови формата. Теглейки кола съм късал и стоманено и найлоново въже и разликата в силата с която въжето ми праска задницата на колата е значителна. Теоретично би трябвало стоманеното въже да нанесе по-големи поражения, но практиката показва че найлоновото се справя значително по-добре в раздробяването на стоповете ми :)

--- Край на цитат ---

Хайде стига лъга  ;D

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Юли 06, 2020, 10:12:10 am ---Зависи и от механичната характеристика на свиващия се /разтягащ се материал, който ще си възстанови формата.

--- Край на цитат ---
Това е много правилно, но вместо "механичната" бих използвал термина "динамичната", като това важи не само за материалите, но и за средата в които се прилагат силите, като"материала" всъщност е една "среда" на приложение на определена сила, и вероятно тази среда съществува в друга среда (или повече от една такава), средата (или средите) в ко(я/и)то същества материала. За голямо съжаление много хора не виждат, или не обръщат внимание на, тази динамика както е така важна за разбиране на процесите при динамиката на силите.

kd_dinev:
Юлиане прав си, че резултатът от приложената сила зависи от много фактори, но по важното е, че  съществуват сили, за чието създаване не се изразходва никаква енергия и не по малко важно е че големината на тези сили може да достигне достатъчно големи стойности за много малък интервал от време...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия