Автор Тема: Симисторен ключ за LED-осветление  (Прочетена 10851 пъти)

Неактивен EDM electronics

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 4 200
  • Amanita muscaria
Симисторен ключ за LED-осветление
« -: Юни 02, 2016, 04:12:19 pm »
Тенденцията в осветлението е на LED - икономично, приятно цветоусещане, дълговечно. Всички LED-лампи обаче имат вграден драйвер, а тези които нямат се захранват с инвертор. И едното и другото съдържа електролитни кондензатори за изправяне на мрежовото напрежение, които имат много висок пусков ток. Това прави невъзможно използването на стандартните електрически ключове. При изграждане на едно сносно осветление на една стая се поставят средно около 20 бр. осветителни тела/крушки и всяко едно от тях с инвертор/драйвер и съответно кондензатори. Ползването на обикновения ключ го поврежда само с няколко превключвания от голямата искра на пусковия ток. Този недостатък се отстранява със симисторен ключ - просто, евтино и ефективно. Симистора не се уврежда при запуск на многобройни инвертори и драйвери.

Предлагам нещо практично, за който е преминал на LED в осветлението. Не може да мине без това. Няколко мои прости схемички на ключове. Те са с динисторен оптрон не случайно. Ако с един ключ се управляват няколко кръга осветление, всеки от тях с отделен симисторен ключ, оптрона разделя управлението на всеки симистор, в противен случай, ако се управлява без галванично разделяне, се влияят входовете един от друг и също се получават смущения от входните проводници, чрез пикове по капацитивен път. Схемите са натъкмени, като стойности и са 100% работоспособни.

На Фиг. 1 е с входно напрежение от 220V - директно за използване със стандартен ключ.
На Фиг. 2 е с входно напрежение от 12V - ако се ползва управление от датчици или други ключове на 12V.
На Фиг. 3 е с входно напрежение от 12V от няколко ПИР-датчика и т.н. и времезадръжка, която може да се регулира от капацитета на гейта на транзистора. Регулировка на изходното напрежение.

Платките са направени от малки парченца универсална платка около 3х1,5 см., т.е. стават за броени минути. На симистора се поставя за радиатор парченце от алуминиева ламарина около 2 кв. см. Цялото "нещо" се увива с изолационно тиксо и само стърчат кабелите за връзка на лустер-клемата. Електронният ключ се поставя в разклонителната или конзолната кутия. Може да се постави и потенциометър на симистора, като на Фиг. 3 за намаляване леко на напрежението. Това ще е добре за лампи с пасивни драйвери, които не могат да стабилизират тока на светодиодите и по-високото напрежение в мрежата ги скапва бързо /това са по-евтините лампи/.

Сигурно схемичката може за някой да му се стори прекалено елементарна и това е вярно, но в крайна сметка е нещо от добрата практика, работещо безпроблемно и се прави за 15-тина минути. Главното е, че е в духа на този форум, т.е. за споделяне на практически опит БЕЗВЪЗМЕЗДНО, а не за реклами на продажби на невидими енергии или трибуна за чесане на езици.