Автор Тема: Виктор Шаубергер  (Прочетена 192077 пъти)

smsi-h

 • Гост
Виктор Шаубергер
« -: Февруари 27, 2009, 07:42:20 pm »
Тема за австрийският учен Виктор Шаубергер, посветил живота си в изследане на флуидните вихри и дал идеи за вихрови двигателни съоръжения.

http://lib.mazeto.net:8080/Schauberger/ - раздел специално за В. Шаубергер в архива на форума
http://living-energy.hit.bg/files/shauberger.htm - статия на български
http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Schauberger - в световната енциклопедия
http://www.schauberger.co.uk/home.html - английски сайт с биографията му
http://jnaudin.free.fr/html/vtxtech.htm - опит за репликация на вихровите му двигатели от Jean Louis Naudin
http://beinsa.info/index.php?option=com_content&view=article&id=79:2009-02-09-14-03-09&catid=14:2009-02-09-07-37-29&Itemid=35 - вихров двигател по идеите на Шаубергер

Патенти:
113487 Construction for Creating Wild Brooks and Flow Regulation
122144 Artificial Channel for Transporting Logs
134543 Conduction of Water in Tubes & Channels
136214 Installation & Correction of Flow in Draining Channels
138296 Water Conduction
142032 Construction for Fabricating Tap Water
166644 Plow
196680 Tubing for Flowing & Gaseous Media
« Последна редакция: Юни 08, 2010, 02:28:22 pm от altium »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2009, 08:19:16 pm »
Коанда няма нищо общо с Репулзина на Ноден, голяма част от подналягането е затворена, вероятно не е случайно че скицата най-отзад в книгата я няма - там се вижда... Дори Ноден се е заблудил, въпреки че по въпроса има доста повече материал в сайта му.  :)

http://jnaudin.free.fr/html/repulsin.htm

Тук ефекта е съвсем друг!!! Имаме пулсация на първичните енергии, предизвикана от пулсациите на въздуха между въпросните мембрани. Там се редуват поради разминаването във фаза на гърбиците на пластините концентрични области на разреждане и сгъстяване. Вижте червената рисунка тук

http://www.linux-host.org/energy/ssch2.htm

Тук също има малко инфо по въпроса - и най-важното снимка на вътрешната част и мембраната

http://discaircraft.greyfalcon.us/Viktor%20Schauberger.htm

Движението на въздуха през мембраните предизвиква етерен вихър, поява на хало и сияние, антигравитация и прочее познати ефекти на тия дето следят подобните устройства. Същото става във повечето устройства на Виктор, само че с вода, чувал съм че има такива и с кварцов пясък... Изобщо - флуидите са само посредник, другото не е флуиден ефект!


Поздрави 
« Последна редакция: Май 24, 2010, 11:01:52 am от altium »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2009, 08:39:21 pm »
Цитирам най-добрия източник - самият Виктор Шаубергер:


--------------------------------------------------------------------------------


Viktor Schauberger also said:


If water or air is rotated into a twisting form of oscillation known as ‘colloidal’, a build up of energy results, which, with immense power, can cause levitation. This form of movement is able to carry with it its own means of power generation. This principle leads logically to its application in the design of the ideal airplane or submarine... requiring almost no motive power.

 

~From "Living Water" by Olof Alexandersson (1990)Ето тук на графиката на Наудин се вижда гореказаният процес - пулсация на налягането. Някъде в тоя модел да виждане ефект на Коанда - първата му грешка при Репулзин тип А... Чист енергиен ефект

 http://jnaudin.free.fr/html/repulsb.htm
« Последна редакция: Май 24, 2010, 11:24:59 am от altium »

smsi-h

 • Гост
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #3 -: Май 19, 2009, 10:53:04 pm »
http://www.vixri.ru/?tags=%D0%A8%D0%B0%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%80 - А.В. НИКИТИН, КАК РАБОТАЕТ ДВИГАТЕЛЬ ВИКТОРА ШАУНБЕРГЕРА
« Последна редакция: Май 24, 2010, 11:06:07 am от altium »

kakavida

 • Гост
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #4 -: Декември 21, 2009, 12:57:27 pm »
Здравейте,
това са опитна постановка и графика с резултатите на изпитание на тръби на виктор шаубергер. някой може ли да ми обясни как се прави измерването. гледам че има три тръбички в дясно - едната директно скачена със съда от който се подава водата, а другите две след края на тестваната тръба - в този случай спираловидната тръба. предполагам че според нивото на водата в тези тръбички се прави извод за триенето, но някой може ли да се изкаже по компетентно? по специално ме интересува при триене нула какво се наблюдава в тези тръбички според вас и какво би си наблюдавало при отрицателно триене (нивото на първата тръбичка под това на някоя от другите две?).


Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #5 -: Декември 21, 2009, 01:40:52 pm »
kakavida
Нали ти писах - за отрицателно съпротивление трябва входящо налягане или по-значителен естествен пад. Спиралната тръба кара налягането да пулсира при обръщане на посоката на течението, както се вижда и от графиката - стига до малко под 0-та в даден момент. След определена критична граница цялата крива трябва да слезе там, но това изисква висока скорост на течението, което при механичните уреди на Ш. /например домашния генератор на ток/ се е е постигало при определени обороти на ротора. При опитите на проф. Франц Попел, от които са представените графики няма входно налягане а самоток, а той не е достатъчен за постигане на отрицателно съпротивление. Все пак се вижда разликата с нормалните тъби... Дано вече е ясно  :) 
Поздрави

Неактивен sbk1

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 197
  • sgcar.hit.bg
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #6 -: Февруари 18, 2010, 12:02:01 am »
Има запазен действащ модел на  домашен топло- генератор :
http://medem.kiev.ua/page.php?pid=1814
« Последна редакция: Май 24, 2010, 11:28:36 am от altium »

Активен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #7 -: Февруари 18, 2010, 02:04:13 pm »
Творението на Шаубергер...Руската репликация има доста разлики, описани във въпросната статия, използувана е джанта с лагерен възел от Лада...В крайна сметка опитът за автономен режим е бил неуспешен.

jhonjhon

 • Гост
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #8 -: Май 23, 2010, 12:07:04 am »
Става въпрос за механична свръхпроводимост при протичане на вода през тръба с определена форма и материал. За Шаубергер съм чел доста неща, но написани не достатъчно професионално или като сензации от жълт вестник.

Приятна изненада за мен беше материалът, на който попаднах, за научно проведени измервания от професор Франц Попел през 1952 година, чиято цел била веднъж завинаги да опровергаят твърденията на Шаубелгер и да се приключи с тези "фантасмагории".

За голяма изненада, обаче, професорът измерва намаление на силите на триене при движение на вода в тръба до нула. При определени условия могат да се получат дори отрицателни загуби от триене, т.е. водата да се самоускорява. Материалът наистина е доста интересен.

http://khd2.narod.ru/shau/pipe.htm#SIMPLE - Труба Виктора Шаубергера
« Последна редакция: Май 24, 2010, 11:09:03 am от altium »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #9 -: Май 23, 2010, 04:18:52 pm »
Здравей колега,
само да те насоча - има доста писано за Виктор Шаубергер във форума, поразрови в темите за жива вода, турбонатор, горивото на Краснов и т.н. Превръщането на оргона в механичен импулс чрез посредничеството на завихрен флуид е описано подробно в книгите за него във файловия архив. Също и теоретичната база за "слизането" на квалигени, фруктигени и динагени /съзидателни елементи по неговата терминология/ от по-висши енергийни нива в нашето пространствено измерение, енергийният синтез и деструкция при двата първични типа движение - центростремително и центробежно, катализните свойства на различните материали, "ферментация" и трансмутация на елементи, включително вода във въглеводороди и т.н. Експериментите на Попел са само върха на айсберга...
Поздрави

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Thoughts become things!
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #10 -: Декември 20, 2010, 09:34:11 pm »
Здравейте,

отскоро разглеждам устройствата на Шаубергер, защото четох книгата на Уолтър Ръсел в която се обяснява как действат 2-те сили. В устройствата на Шаубергер се ползва центробежна и центростремителна сила на вихъра, като Шаубергер е доказал теорията на Ръсел, но на практика.

Моя принос ще е като дам геометрично точни форми и линий с който да контруирате устройствата си, независимо какъв род са те. Тези 2 рода сили присъстват и в електротехниката и устройствата ТРЯБВА да имат съответните геометрични форми за да имат COP>1. Потоците в електротехниката са електричество (положителната сила) и магнетизъм (отрицателната сила) и те се движат по същите пътеки с формата на спирала, но никои не изпипва формите на проводниците и затова устройтвата не работят на максимум. Науката грешно счита, че магнетизма има положителна и отрицателна (N, S) полярност. Магнетизма е изцяло негативна енергия, изтласкана от позитивна енергия, а двата полюса на магнита са входа и изхода на негативния вихър. Поляритета изглежда като привличане и отблъскване, но това е като 2 зъбни колела ... ако ги въртим в различни посоки работят добре, но ако ги въртим в различни, то зъбците немогат да захапят и затова се отблъскват. Двата полюса на магнита са негативна енергия. Позитивната енергия е в центъра на ринга който изписват негативните магнитни линии. Електричеството и магнетизма са на 180 градуса, а не на 90. Проблема на повечето експериментатори и инженери е в това, че мислят само за негативната енергия, но ефективност се постига, когато се балансират 2-те.
Линиите в графиката не пасват на 100%, защото черупките не са отрязани добре, но като цяло се вижда структурата на перфектния вихър. Ако има интерес, мога да пусна същата графика с наложен REPUSLIN отгоре, защото се вижда какво цели конструкцията.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #11 -: Декември 22, 2010, 10:50:21 pm »
Колега nizo,
пусни картинката с Репулзина да видим - спиралния път на вихъра ли имаш предвид, или конструкцията?
Поздрави

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 751
 • Thoughts become things!
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #12 -: Декември 23, 2010, 08:14:06 am »
Ето я ...

The Phantom

 • Гост
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #13 -: Февруари 05, 2011, 11:28:27 am »
Репликация на REPULSINE. Изгледайте всички 15 части от посоченият линк. За мое съжаление е на немски език, а Аз не го разбирам.

http://www.youtube.com/results?search_query=Flugscheiben+nach+Schauberger+_&aq=f
« Последна редакция: Февруари 05, 2011, 11:30:11 am от The Phantom »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 347
Re: Виктор Шаубергер
« Отговор #14 -: Февруари 06, 2011, 09:12:44 pm »
Колеги,
кое ми направи впечатление в тоя филм:

1. Много приказки, малко практика - чак на седмата част се вижда нещо материално. Което пак е лесно изработената на машина  "вихрова" тръба, а не оригиналната по патента на Виктор /с полуяйцевидния конусовидно намаляващ профил/. Смея да предположа, че ефекта на тази тръба изобщо не е същия, нищо че е спираловидна.   
2. Това, което се показва като чертежи и скици, са или ранните такива на Шаубергер, свързани с т.нар.машина на изобилието, или тези на Калъм Коутс /за които сам казва че са негови предположения, а не оригинални неща/.
3. Снимката на домашния генератор на Шаубергер за СЕ няма нищо общо с репулзина - изобщо, кашата е голяма май. Там нещата са с вода, а в репликата на репулзина - с въздух.
4. Моделът от последните части е направен добре, но май не е балансиран като хората и с тия около 1200 оборота, които видях, няма да стане работата - Виктор споменава за близо 10 000 необходими за саморазвъртане при въздух и над 1000 при вода.
5. Интервюираният - инж. Клаус Раубер явно е добронамерен и педантичен човек, но му липсва разбиране - на един филм например при ежегодното събиране на ПКС и последователите /май в Швеция/ въртеше с една дрелка едно цоквендле /тройно спирална тръбна конструкция/ и пръскаше силно впечатлените зрители  ;D Топнал беше долната част във водата, в един варел... Ако беше поне малко разбирач, щеше да знае, че трябва да има и напорни входни дюзи на тръбите в широката част. Т.е. движението на водата е от тях към стесняващата част, защото това е всъщност т.нар. имплозионен импелер, а не центробежна машина, убиваща естествения заряд. Аматьори... В ПКС има модели точно на това, да вземат да  погледнат по-внимателно наследството на Виктор и да не измислят топлата вода.
6. Споменава се алуминият като важен метал, наред със среброто и златото. С алуминий обаче не се формира т.нар. биметален хладно излъчващ елемент, който зарежда потока. Да, той е с противоположен заряд спрямо медта, но е със ниска вибрация. Т.е. още в едно не са наясно другарите германци - и тъй като гледам, няма да са скоро  :) Не че аз всичко разбирам, ама поне горното - да.

Това е общо взето което имам да споделя като впечатления - който иска, да коментира.

Поздрави и успехи на всички
 
       
« Последна редакция: Февруари 06, 2011, 09:42:10 pm от caduceus »